>TUTORIAL | CARA INSTALL INTENSEDEBATE PLUS COMLUV

>

TUTORIAL | CARA INSTALL INTENSEDEBATE PLUS COMLUV



Salam guys,

First of all korang teringin tak nak pakai ‘comment style’ yang memudahkan korang untuk reply komen readers.  Ramai di antara kita yang tak reply komen readers sebab kalau kita pakai blogspot memang leceh skit dan reply yang kita buat tu nampak tak professional.  Saya ada solution untuk korang reply komen dan ia nampak seperti wordpress saya ulang sekali lagi seperti wordpress (ini bermakna ada sedikit persamaan).

Kalau korang teringin nak style comment yang mudah dan kemas serta kelihatan seperti WordPress maka korang boleh guna intensedebate.  Ok meh saya tunjuk macam mana nak pasal Intensedebate sekali dengan plugin Comluv.


1. Register Intensedebate
2. Login Masuk Akaun Intensedebate
3. Add Site/Blog



2. Pilih Platform ( Kalau pakai blogger janganlah nyanyok pi pilih WordPress..hak3)

3. Install Plugin – Kat sini ada dua cara iaitu :





* WidgetGuna widget ( bagi yang tak yang tak yakin main coding boleh guna ni tapi loading amat slow)


* TemplateGuna paste coding ( Yang ni agak rumit sikit sebab kena backup HTML then bagi coding template kat IntenseDebate so diorang akan adjustkan tapi yang best loading pantas)


4. Setting Plugin Dalam KomenPastikan activatekan Comluv 





Pasikan korang ikut instruction yang betul.  Macam saya tak kisah kalau komen dalam blogspot hilang sebab it;s not a big deal.  Actually senang je pasang benda ni.  Kalau korang cakap susah nak senang lagi korang pi order hosting then import blogspot pi wordpress.  Amacam senang tak? hahaha…


p/s :


* Harap-harap dengan guna benda ni korang bersemangat untuk drop komen.  
* Komen yang ada Comluv dapat bagi backlink percuma pada pengkomen.  So jangan kedekut sangat komen.


Sila share entri ni kalau korang rasa patut diketahui orang lain kalau nak menderma tanpa keluarkan duit sila klik ini sebagai tanda support korang atas penulisan saya.


Iklan :


– Dah register Heartbeat?  SIla register sebab income dia lebih laju dari Nuffnang…hak3..
Buat duit dengan Twitter dan Facebook.  Jom Churp sekarang…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Cara Install Intense Debate Dalam Blogspot, Comluv, Intense Debate, IntenseDebate Plus Comluv, Kelebihan Comluv, Tutorials. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s