>APA ANDA PATUT BUAT KALAU TAKNAK TERLIBAT DENGAN PLAGIAT

>

APA ANDA PATUT BUAT KALAU TAKNAK TERLIBAT DENGAN PLAGIAT



Salam guys,

Persoalan pertama korang tau tak apa itu plagiat?Bagi saya plagiat itu ialah ambil hasil karya orang lain bulat-bulat then claim itu adalah karya kita atau bahasa mudah dia ialah cetak rompak.Dalam bahasa kasarnya Maling!Sekarang kecoh pasal plagiat dalam blogging.Actually isu ni dah lama tapi tetiba muncul balik.Memang sakit ati woo bila artikel kene plagiat (walaupun artikel saya tak pernah kena rampok mungkin sebab tak bagus sangat).Tapi actually kalau kita pandang pada satu sudut yang positif itu menandakan ada orang suka penulisan kita dan artikel kita itu BAGUS!

Sayapun kadang-kadang ambil point dari blogger lain tapi saya ubah semua ayat-ayat jadi bahasa saya sendiri dan saya just ambil point dia sahaja.Ok jom saya share something yang mana boleh elakkan diri kita dari jadi plagiat terhebat abad ini…

1. Banyak Membaca

Tak kiralah korang baca komik ke baca surat khabar ke yang penting membaca.Even korang baca majalah Playboy pun korang tetap akan dapat idea.So bacalah untuk mendapat idea  menulis.Adalah satu yang mustahil kalau kita membaca tapi takde idea.Kita boleh dapat banyak isu dan boleh buat satu isu lain daripada isu yang berkaitan.

2. Cuba Belajar Cara Penulisan Yang Betul

Benda ni saya dah banyak kali highlight.Bila korang tau cara yang betul untuk menulis blog korang takkan terlibat dengan plagiat.Tak kisah lah even takde ideapun kita boleh ambil point then elaborate dengan cara kita dan gaya penulisan kita.So takdelah masalah dengan membuat entri.Kadang-kadang korang kena tau yang readers bukan nak tau isipun diorang tertarik dengan gaya penulisan je.Kadang-kadang korang tulis pasal botolpun diorang baca just sebab cara penulisan korang tu superb.

3. Usha Youtube

Andai kata korang malas nak baca surat khabar mungkin sebab cara diorang tulis membosankan apa kata korang pi jalan-jalan kat youtube.Taip satu perkataan yang terlintas dalam kepala otak korang.Bila keuar je result  korang tulis pasal video tu.Buat review dan pendapat korang pasal video tu.Korang kena positif dan beranggapan bukan korang sahaja yang minat video tu.Then tak mustahil akan ada orang baca.

4. Tulis Pasal Personal

Siapa kata tulis pasal personal takde orang nak baca.Kalau korang ada keyword dalam entri tu maka ada je singgahan.Tapi ingat kalau laki bini jangan lah cerita hal dalam kelambu kat dalam blog.Itu satu yang mengaibkan.Dah banyak blog personal yang dapat traffik tinggi.So itu bermakna tak mustahil.

5. Duduk Diam & Tidur

Yang memang last resort lah bagi blogger yang memang kering idea.Kalau dah memang otak jammed buat apa nak paksa beb.Jadi jalan penyelesaiannya ialah buat bodoh dan anggap yang korang takde blog.Tidur adalah jalan penyelesaian terakhir untuk korang.Sila jangan letakkan diri korang dalam situasi kau terpaksa aku memaksa memang susah hidup korang.

Oklah korang pandai-pandailah fikir pasal isu ni sebab kalau korang buat maksudnya korang yang cari masalah.



About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Blogsphere, Cara-cara Elak Plagiat, Plagiat, Tips. Bookmark the permalink.

20 Responses to >APA ANDA PATUT BUAT KALAU TAKNAK TERLIBAT DENGAN PLAGIAT

  1. >yesss kalau nak trafik tinggi kena buat n3 lucah..ramai orang suka tau

  2. penaberkala says:

    >tu pasal bro, tiba-tiba entri sblum ni kita kupas isu yg samatapi bebas dari plagiat kan?nak kopipes xkisah rasanya, tp mestilah credit atau letak link pemilik asalnice entri broperingatan utk smua

  3. >stuju…point last tu selalu jadi kat saya bro….haha..tido banyak je…

  4. BeaN MorENo says:

    >Kak Ina – nak try ni kak

  5. BeaN MorENo says:

    >penaberkala – simple je kalau itu copypaste dan bagi kredit itu menandakan ko bukan blogger bro itu tiru jugak

  6. BeaN MorENo says:

    >fendi – aku kalau dah takde idea aku pretend macam aku readers je

  7. penaberkala says:

    >yup, kopipes benda paling mudahtp xde ketulenan

  8. iniialahaku says:

    >yg last tu pilihan hatiku ini…@kak ina…haha..keywords plik2 ckit konpom pnyala

  9. BeaN MorENo says:

    >penaberkala – haah…sebab readers akan tau dari mana artikel tu

  10. Puan Capa says:

    >copy paste tajuk.isi entry lain.amacam?

  11. Jamal Rafaie says:

    >Masalah plagiat ni banyak berlaku kat blogger baru.. Mungkin baru nak bertapak dalam dunia blogging, tapi masih tak de idea untuk menulis..Tak salah untuk mengambil hasil penulisan orang lain, tapi kena la bagi kredit kan.. http://jamalrafaie.com/2010/12/bolehkah-artikel-saya-dikongsi.html

  12. BeaN MorENo says:

    >Puan Entri – ok lah dari copy paste entri tajuk lain..amacam?

  13. BeaN MorENo says:

    >Jamal Rafaie – sayapun blogger baru tapi saya pastikan setiap pagi saya akan berfikir keluarkan idea sewaktu menggosok gigi…haha

  14. F@QIHFIQH says:

    >info berguna..kalau pun tak da idea nak tulis apa tapi nak update, jangan amek jalan mudah dengan plagiat..hargai penulis yang memerah idea tu..

  15. BeaN MorENo says:

    >fiq – hargailah orang yang lebih tua…hohoh

  16. zikeryhassan says:

    >point last tu saya selalu buat. tidur saja kalau takde idea atau pun buat segala assignment yang menimbun.

  17. BeaN MorENo says:

    >zikery hashim – itu kalau student kalau bekerja just layan anak bini jelah

  18. hans says:

    >hahahahatu la pasaltapi setakat nih den xpenah jumpa lagi la orang plagiat entry denkalau jumpa tak tahu la apa perasaan

  19. BeaN MorENo says:

    >hans – hahaha akupun sama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s