>GRAVATAR DAN FUNGSINYA

>

GRAVATAR DAN FUNGSINYA
Salam guys,
Entri kali ni saya nak share satu benda yang simple dan kecil je.  Tapi benda ni kalau kita buat akan datangkan impact besar pada kita dan kalau tak nak buat takde kesan besarpun.  Korang pernah dengar pasal Gravatar tak?  Bagi saya ramai yang dah tau sebab ramai blogger yang dah guna wordpress.  Ramai jugak antara blogger blogspot yang still tak buat ni samada malas ataupun tak alert.
Saya kasi defitnition dulu ye,  Gravatar ni ialah satu service yang korang boleh guna untuk place and show gambar korang kat platform comment wordpress dan juga kalau blog tu pakai Intense Debate.  Korang perasan tak bila mana korang komen kat blog yang pakai platform wordpress gambar korang akan keluar samada rupa alien hijau ataupun logo blog tu.  Mesti korang terpinga-pinga dan pelik kenapa korang komen tapi tak keluar gambar yang korang letak kat profile Blogspot.  Jawapannya platform tak sama dik macam mana nak keluar.  So gravatar ni lah satu medium perantaraan.
Cara-cara na buat Gravatar :
1. Register dulu
2. Upload gambar
3. Pilih gambar
4. Pi komen blog
Tak susahpun kan.  Mudah je nak guna Gravatar sebab tak perlu setting yang susah.  Bila dah ada gravatar korang akan nampak impak ada blog korang.  Contoh impak ialah mungkin komen korang bertambah dan traffikpun ada peningkatanSebabnya gambar itu memainkan peranan yang penting dalam blogging tak kiralah dalam post ataupun pada profile.
p/s :
* Kalau korang just berlindung disebalik gambar lain (sendiri faham lah kan) tak perlulah guna benda ni.  Sebab gravatar ni untuk orang yang berani je (Hellioz gua tak point kat lu ok hahaha).

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in blogger, Blogspot, Gambar, Gravatar, Tutorials, Wordpress. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s