>PENDEKKAN LINK &UPDATE STATUS FACEBOOK SERENTAK DENGAN TWITTER GUNA BIT.LY

>PENDEKKAN LINK &UPDATE STATUS FACEBOOK SERENTAK DENGAN TWITTER GUNA BIT.LY










Salam guys,

Sebelum ni saya pernah buat satu tutorial cara nak update status Facebook via Twitter .  Ingat lagi tak?  kalau tak ingat korang boleh usha entri boleh masuk link tadi.  Soalan pertama ialah korang pernah tak guna Bit.ly?  Rasanya dulu saya pernah review pasal benda ni.  Bagi yang tak tau Bit.ly ni adalah satu cara korang boleh pendekkan permalink blog korang then post kat twitter sebab twitter hanya benarkan 140 char je dalam satu tweet.  Untuk memudahkan korang gunakan Facebook dan Twitter maka korang boleh gunakan service ni.  Meh saya tunjukkan cara macam mana nak update facebook & twitter serentak guna bit.ly.
1. Sign Up Dengan Bit.ly
2. Sign In
3. Share setting

4. Add Account – Masukkan setting account Facebook & Twitter
5. Pendekkan Link – Copy paste permalink
6. Tulis Status kat kotak yang sama 

7. Tekan Button Share

Senang je kan korang nak buat tiga kerja dalam satu masa yang sama.  So ini bermakna tiada alasan lagi untuk korang mempunyai akaun twitter.  Korang dah save time korang dalam berblog hanya guna satu third party web iaitu Bit.ly.

p/s :

Sorry ye semalam tak sempat update blog.  bagi yang tunggu review filem Ratu The Movie malam ni saya akan publish

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in facebook, Kemudahan Online, Pendekkan Link dan Update Status Facebook Serentak Dengan Twitter, Tutorials, Tutorials Twitter. Bookmark the permalink.

6 Responses to >PENDEKKAN LINK &UPDATE STATUS FACEBOOK SERENTAK DENGAN TWITTER GUNA BIT.LY

  1. KiD says:

    >tq for info bro.. mudah ni

  2. >very easy pula nie..tq for d info..

  3. BeaN MorENo says:

    >puan – hehe register je

  4. BeaN MorENo says:

    >kid – sharing is caring kan

  5. BeaN MorENo says:

    >walexander – memang easy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s