>SIAPA KATA TIADA SHOUTMIX TAK BOLEH BLOGWALK

>

SIAPA KATA TIADA SHOUTMIX TAK BOLEH BLOGWALK

Salam guys,

Entry kali ni saya nak share satu benda tentang blogwalking.  Macam yang dah terbiasa bila sebut je blogwalk orang mesti ingat shoutbox ataupun kotak jeritan.  Dan bila masuk satu blog tu untuk blogwalk tetiba blog tu takde shoutbox mulalah claim owner blog tu sombong, kedekut traffik dan macam-macam lagi.  Saya dah dekat sebulan buang shoutbox.  Ni bukan sebab otai ke traffik tinggi ke ataupun kedekut tapi sebab orang salah guna atau boleh saya katakan vandalisme  dalam blogging.  Persoalan pertama ialah Siapa Kata Tiada Shoutbox Tak Boleh Blogwalk?  Meh saya tunjuk satu cara saya blogwalk dalam blog saya …

1. Widget GengBlogger

Siapa perasan kehadiran widget ni dalam blogsphere?  Kalau korang tak perasan silalah pi masuk gengblogger godeh-godeh.  Kesian Kong bikin widget tapi korang buat dek je.  Bagi saya widget yang Kong buat ni memang berguna untuk kita.  Ada dua sebab kita terhindar dari SPAM, SCAM dan sebagainya disamping boleh tau siapa yang jejak blog kita tapi dengan syarat orang tu adalah ahli GengBlogger.  Kalau nak dibandingkan Widget ni lebih ringan dan tak de masalah setakat ni.  Kalau ada masalah sila refer Kong.



2. Iklan Dalam Suterablogger

Yang saya tau memang agak berat orang nak buat sebab perasaan malas support orang lain tu masih menebal dan mungkin ada jugak yang still ada budaya ‘Aku Hebat’ dalam diri.  Apa lah salahnya kalau blog tu takde shoutbox korang pi masuk blog-blog yang diiklankan dalam blog tersebut.  Ada rugi ke?  Rasanya sikit pun korang tak rugi sebab korang dah tolong blogger tu layan iklan diorang.  Kan tolong menolong tu amalan mulia.  Mungkin hari ni kita tolong dia mana tau esok lusa dia tolong kita balik.  Siapa tahu?

Tahniah kepada Kong di atas kekreatifan dia kita dapan buat something yang mudah.Tak rugikan mencuba…

p/s :

* Kalaulah dapat berguru dengan Kong
* Tahniah kepada adik beradik blogger yang kreatif iaitu Yied & Daus Pozi yang telah berjaya buat satu widget.Angpa memang Dasaaaaattttt!!!

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogwalking, Blogwalking Lebih Mudah, Tips, tips blogging, Widget Gengblogger. Bookmark the permalink.

18 Responses to >SIAPA KATA TIADA SHOUTMIX TAK BOLEH BLOGWALK

  1. KELI OH KELI says:

    >yeah..ada cara lain rupanya..tq 4 sharing!

  2. >macam mana nak taruk widget gengblogger tu?berminat sangat.huhuhu.ajar please!

  3. BeaN MorENo says:

    >Keli Oh Keli – blogging satu perkongsian

  4. BeaN MorENo says:

    >Drunbella Khoo – just pi gengblogger.com

  5. Piah Becok says:

    >yeahhhh.. ilmu baru. tq

  6. BeaN MorENo says:

    >piah becok – silalah guna

  7. >betul3…kalau ada yang ni kurang lah sikit yang spam yang mengarut kat shoutmix… :)thanks bro…

  8. Puan Capa says:

    >en bean..ajar camne nak masukkan

  9. BeaN MorENo says:

    >syafz – ni salah satu cara nak lari dari SPAM SB

  10. (One) SiTi* says:

    >okey,…baru-ku tau, cmtu letaknya widget geng blogger,..thanks.Recent post:Template Ringan untuk Blog

  11. BeaN MorENo says:

    >One (siti) – sama2

  12. deCrewz says:

    >Jai pun dah x gunakan shoutbox lagi pada home, alihkan tempat lain.. Kadang2 rasa berat jugak..he3

  13. BeaN MorENo says:

    >decrew – hm…ikut kesesuaian bro

  14. Cik Norfa says:

    >beb camne nak widget khong tu..ape code dia. huhuhu

  15. Cik Norfa says:

    >okey aku dh berjaya menjumpainya. thanks. aku nk try,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s