>MACAM TAK PERCAYA BILA TENGOK STATISTIC FEEDBURNER.APA ITU FEED BURNER DAN APA KEGUNAANNYA

>

MACAM TAK PERCAYA BILA TENGOK STATISTIC FEEDBURNER.APA ITU FEED BURNER DAN APA KEGUNAANNYA

Salam guys,

Saya agak terkejut bila usha stats Feedburber untuk Suterablogger.  Gila beb memang tak percaya langsung.  Nak tau apasal korang boleh usha gambar bawah ni …

Amacam percaya tak?  Gila 1011 subscriber beb.  Kalah Bloggerstop.net even saya banyak berguru dari situ.  Tapi apa-apapun thanks to all subscriber yang langgan feed Suterablogger even kalau nak ikutkan content dalam blog ni biasa-bisa je kan.

Anyway entri ni bukan nak tunjuk bilangan subscriber tapi entri ni di’publish’hanya untuk ‘relate’kan apa yang berlaku pada perjalanan Suterablogger dengan apa yang saya nak bincangkan dalam entri ni.Soalan pertama saya untuk korang ialah tahukan korang apa itu Feed ataupun RSS?  Apa yang boleh saya cakap ialah feed ialah data dalam sesebuah blog ataupun bahasa kasar dia update (entri) dalam blog. Simple je kan.  Ini bermakna setiap kali kita update entri itulah feed terbaru. – Sumber dari : Preblogging

Sekarang korang dah tau apa itu feed or RSS kan.  Sekarang saya nak share pasal Feedburner plak. Siapa tau angkat tangan kiri.  Feedburner ialah satu company yang based kat Chicago yang menguruskan activiti pengiklanan bagi sesebuah blog. So that’s mean every feed yang keluar mereka akan sebarkan kepada rakyat jelata.  Feedburner membantu dari segi penyebaran maklumat kepada pengguna atau readers.So dari penerangan ni korang rasa penting tak feedburner ni? Bagi saya penting untuk seorang blogger tak tau lah kalau korang dah memang otai dan tak perlu feed korang tersebar.  Itu kalau OTAI lah.

Tujuan guna feedburner plak ialah :

1. Sebarkan Maklumat Pada Readers (Dekat Di Hati)

Ini bermakna bila readers subscribe je dengan feed kita maka diorang akan tau setiap update dari kita. So akan ada loyal readers kat situ. Biasanya ini berlaku pada blog-blog yang bagi banyak info terutama sekali info pasal blogging.hak3…

2. Menunjukkan Populatiri

Bilangan subscriber menunjukkan bahawa ramai pembaca dan bila ramai pembaca bermakna populariti tinggi.  Korang rasa betul tak pendapat saya ni (sekarang kena tanya pendapat kalau tak ada bantahan berterusan.hoho).  Tapi setakat ni apa yang saya nampak macam tulah.  Contoh macam beautifulnara feedburner stats dia agak tinggi then readers dia pun banyak.

So harap-harap korang dapat manfaatkan ilmu ni sebab mungkin ia dapat tolong korang bila time korang perlukan dia.

p/s :

* Dah fobia nak tulis entri tazkirah takut bercanggah pendapat

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Apa Itu Feed, Apa Itu Feedburner, Feed, Feedburner, Fungsi Feedburner, RSS. Bookmark the permalink.

16 Responses to >MACAM TAK PERCAYA BILA TENGOK STATISTIC FEEDBURNER.APA ITU FEED BURNER DAN APA KEGUNAANNYA

  1. Matjoe says:

    >tq for the tips, kene explore lagi bab ni

  2. Puan Capa says:

    >blog picisan picisan macam saya boleh ke pakai?hehe

  3. J.M.R says:

    >nice info bro..kalo tak, mmg aku taktao..huhuhu

  4. KiD says:

    >tuan bean moreno.. kid nak add kat feedburner tapi asyik failed aje.. adakah sebab pernah disable/banned dari feedburner tu? or kena pakai emel lain?apa nak buat Hari Valentine yang Panas! | Kid Terkantoi!!

  5. H Y D E says:

    >info yang bagus… bertambah sikit ilmu ku pasal dunia blogging nih.. tQ bro🙂

  6. Anarm says:

    >kadang2 Google Bot je yg banyak kat feedburner..

  7. BeaN MorENo says:

    >Matjoe – no problem just sharing bro

  8. BeaN MorENo says:

    >Puan – boleh lah apa plak tak boleh

  9. BeaN MorENo says:

    >JMR – aku baru nak mengkaji lebih dalam sebenarnya

  10. BeaN MorENo says:

    >Kid – failed nak add…try bikin guna blogspot.

  11. BeaN MorENo says:

    >Hyde – hm…info patut dikongsi

  12. BeaN MorENo says:

    >phreak – hehe akupun terkejut

  13. BeaN MorENo says:

    >bro anarm – ye ke bro…saya kena menuntut dengan bro lagi ni

  14. Myvitrd says:

    >wah banyak tu.. aku tak pernah pasang stat tu. tak tahulah berapa orang yg subsrice aku punya.. hehehe

  15. BeaN MorENo says:

    >Myvitrd – takut google bot je bak kata bro anam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s