>TAHUKAH KAMU BUILD RELATIONSHIP DALAM BLOGGING ITU PENTING?

>

TAHUKAH KAMU BUILD RELATIONSHIP DALAM BLOGGING ITU PENTING?



Salam guys,

Macam yang kita tau blogsphere Malaysia dah semakin hebat sebat berjaya lahirkan ramai blogger-blogger hebat yang penuh dengan idea dan tips.  Seriously zaman-zaman saya baru nak belajar menulis dulu bila nak cari tips dalam Bahasa Melayu hanya 3 tempat je yang saya tuju iaitu blog kujie2, Ariff Shah takpun Melromeo.  Kalau tanya saya dari situ saya belajar macam mana nak blogging dengan betul.

Tapi sekarang fuh berlambak dah blog bagi tutorial dan jugak tips blogging yang gempak-gempak dan nama-nama tu tak pernah saya dengar sebelum ni.  Satu soalan saya nak bagi pada korang yang bagi tips ni.  Adakah tips yang korang buat kat blog korang itu korang kaji ataupun just baca kat blog lain then ‘paste idea’ kat dalam entri korang.

Hari ni saya nak share sikit apa itu relationship dalam blogging.  Saya tak tau samada korang-korang blogger kat luar sana tau tak apa itu relatinonship.  Sebab dari pemerhatian saya ramai blogger yang still tak faham atau buat-buat tak faham perlunya satu relationship dengan blogger lain.  First of all jom kita tengok cara-cara untuk built realtionship dalam blogging.

1. Blogwalking

Ni satu cara conventional atau oldschool yang sepatutnya korang buat untuk built satu relationship dengan blogger lain.  Mungkin ada antara korang yang tau tapi disebabkan sesuatu yang korang kejar so korang nak jalan singkat je.  Come on lah korang hanya akan dapat feel yang korang blogger kalau korang buat blogwalking dengan betul.  Please jangan skip benda ni just sebab korang nak cepat popular.

2. Komen

Komen itu umpama dapat angpow atau duit raya.  Cuba korang bayangkan apa yang korang rasa bila terima duit raya.  Excited kan. So bila korang komen kat blog lain korang akan buat blogger lain senang hati dan gembira.So benda akan patah balik pada korang. Bukan nak paksa bila korang dah tekan button komen maka satu relationship akan terbina dan benda tu akan berterusan dan kalau lepas ni dia tak masuk blog korang dan komen dia akan masuk blog korang sebagai readers.  Untung ke tak?  Tapi nak komen agak-agaklah.  Tak salah nak luahkan pendapat tapi kena ingat Masyarakat Malaysia ni agak sensitif. Langgar kucing pun kadang-kadang boleh menangis. So faham-faham je dah la...Komen itu adalah teknik SEO sebenarnya.

3. Join Event

Ni dah banyak kali saya tulis. Kenapa event penting bagi blogger?  Sebab relationship.  Bila pi event kita dapat jumpa banyak blogger-blogger dan tak semua blogger punya kepakaran yang sama.  Masing-masing ada kebolehan sendiri.  Bila dah gather so kita akan share apa yang kita tahu so dari situ datangnya ilmu dan persahabatan. Dan itulah yang terjadi pada saya, Cik Hel, Melromeo, Carl, dan Eyriqazz. Kami dari tak kenal dan kini rapat disebabkan gathering.  Bila dah ada relationship maka bukan takat blogging tapi benda lainpun kitorang akan share (melainkan bini lah ye) dan kami tak berkira.

4. Join Group Facebook & Forum

Yang ni memang saya nampak ramai blogger buat.  Yang tengah hot sekarang ialah Sahabat Blogger.  Pergh dia punya timeline memang laju. Memang boleh built in relationship.  Boleh buat kawan-kawan.  Tapi eyh apa yang saya nampak topik-topik kebanyakannya mengarut. Ye memang group tu dicipta untuk bermesra-mesra tapi korang bikin group tu lari dari tujuan.  Share lah something yang bermanfaat.  Itulah salah satu sebab kenapa saya malas nak lepak Sahabat Blogger. Bukan takat saya je malas join ramai lagi yang takde dalam tu.  Ni bukan nak condemn atau apa lah kan  ni pendapat peribadi saya je. Buat apa nak condemn yang buat Sahabat Blogger tu kawan saya yang saya dah kenal lama iaitu Broframestone. Sorry bro kalau aku tulis ni akan buat ko kecewa dengan aku.huh! Bro nak kecewa dengan aku hahaha…

Oklah saya takat nak share je dan kalau ada di antara korang-korang yang nak terasa dan tembak balik saya silakan sebab saya just lontarkan pendapat. Saya agak kecewa dengan segelintir blogger yang still anggap diri meraka hebat,gempak dan macam bagus.  Orang nak share ilmupun kena kutuk macam blogspot tu diorang yang reka.  Cuba lah ubah mentaliti, yang kita tak hebat dalam semua perkara.

p/s :

* Ingat kita hebat ramai lagi kat blogsphere yang hebat so janganlah nak poyo!

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Bro Framestone, Build Relationship, Sahabat Blogger. Bookmark the permalink.

47 Responses to >TAHUKAH KAMU BUILD RELATIONSHIP DALAM BLOGGING ITU PENTING?

  1. antudegil says:

    >jon event blom lagi dlm ikhlas hati aku sebab poket tak pernah ikhlas utk ada duit lebih. heheheheEntri Terkini : Perlu Sangat Ke Perfect English Dalam Bertutur?

  2. saya_arief says:

    >haha..blogwalking ngan comment tu da buat, yang event tu belom sempat nak join ag.:D

  3. Ayuni says:

    >sye ske mengomen kt blog org…

  4. KiD says:

    >1,2,4 kid dah bikin.. number 3 lum bikin2 lagi.. hehhee tunggu masa sesuai kut.. dan sedang nak build relationship dalam blogging dengan bean moreno a.k.a. ahli talibaruts yang kuat makan.. heheheeh eh bean jangan lupa Ini ShaKiddo ada ONG! | Pokok Duit-Duit Berbunga

  5. - zuriey - says:

    >thanks for the info..memang suka join event2 blogger ni..

  6. Sky0ne says:

    >ada jugak yang hanya nak mencari relationship…dlm erti kata lain mencari calon…hehe

  7. CikLilyPutih says:

    >no. 4 tu payah sket lag beb. aku jarang online FB lagipun, language yg diorg cakap tu aku tak faham. kebanyakan shortform.

  8. >betul tuh bro..ramai lagi yang lebat kat luar sana….bro juga tak terkecuali…antara blogger yang hebat..:)heheh..hope gua dapat ilmu dari bro banyak – banyak ek..hheh;)

  9. fyna says:

    >mmm…event tue maseh aku x join2 lagi…huhuhu…

  10. fyna says:

    >mmm…event tue maseh aku x join2 lagi…huhuhu…

  11. fArAh!! says:

    >yup2..betul tu..blogwalking & komen farah selalu je..hehehe

  12. cik Nemo says:

    >nice info. sukak sukak sukak sekali.🙂

  13. >nak ke gathering yang selalu tak dapat join tuh…sighhhh:(

  14. >join even je blom .. pasal komen ni kekadang ada yang buat tak tau je ..aku ada tanya kat satu blog ni aku tak faham sangat tutorial dia tu .." macam mana nak buat?" .. langsung xde balasan ..xyah nak komen balik kat blog aku, komen jer kat page dia ..itupun dia x balas2 …

  15. Myvitrd says:

    >setuju tu bro.. kekadang dari tak kenal jadi kenal.. sebab apa? sebab relationship yg hang cakap tu.. kalau aku tak datang event Nokia Ovi Store dah tentu2 aku tak kenal kau.. last2 aku yg menang nokia N8 tu.. hehehe..

  16. iniialahaku says:

    >dalam rmai2 blogger yg trsebut tu penah jumpa Eyriqazz je…y xdsbut adala jmpa ngan eqbalzack..gath tu susah kit nak join,sbab hidup berpindah randah lagi ni ha..

  17. Bro Fit says:

    >hai kawan blogger! erm aku tak pernah join apa2 event.. nak buat camna dah takde peluang… sebab tu kot kurang disukai ramai..

  18. Dawa says:

    >btol tu, jgn nk poyo. stkt follower seribu 2ribu dah nk blagak. hehe emo lak aku

  19. phreak-id says:

    >Aku pun setuju pasal sahabat blogger tuh. Setuju pasal timeline dia laju. The only reason aku tak active kt sana sebab aku terasa tua. hahahaAku fikir sama macam cik lily putih kut. hahahaTerbaru >Kenduri Aqiqah. Jumpa Bean Moreno, Che Armster, dan…..? > Monday Blues > Download Drama Bersiri TV3 – Gemilang (Episode 1 – 3)

  20. Rahwana says:

    >Biasalah bro,selalunya masa akan mendewasakan blogger2 baru.nanti jumpa jati diri kut..tu pun kalau tak pencen dulu

  21. eykameow says:

    >yer, aku amalkan tips ni❤

  22. BeaN MorENo says:

    >antudegil – takpe2 nanti ada jodoh boleh pi

  23. BeaN MorENo says:

    >saya_arief – tunggu masa yang sesuai..hehe

  24. BeaN MorENo says:

    >ayuni – itu satu benda yang bagus…

  25. BeaN MorENo says:

    >HYDE – halamak sifulah pulak…sayan biasa2 je bukan fong sai yok

  26. BeaN MorENo says:

    >Kid – hehe..thanks…saya suka makan tapi tak kuat…hoh

  27. BeaN MorENo says:

    >zuriey – hehe bagus2

  28. BeaN MorENo says:

    >skyone – aku faham maksud mu itu tapi pasangan tiew tidak komen di sini hahaha

  29. BeaN MorENo says:

    >CLP – biasalah beb mereka masih muda…

  30. BeaN MorENo says:

    >Yutaka – hm…saya biasa2 jelah…cuma suka sharing je

  31. BeaN MorENo says:

    >fyna – awat tak join?

  32. BeaN MorENo says:

    >farah – tahniah…

  33. BeaN MorENo says:

    >ciknemo – soalan pertama suka apa?

  34. BeaN MorENo says:

    >hakim – ang sombong…haha

  35. BeaN MorENo says:

    >SOR – dia busy kot…tapi kalau kat sini InsYalla saya reply

  36. BeaN MorENo says:

    >MJyvitrd – nice knowing u bro…tapi kalau tak silap aku yang menang N8 tu org lain…hahah

  37. BeaN MorENo says:

    >iniialahaku – takpe2 nanti mesti ada peluang…eyriqazz memang terbaik dari ladang

  38. BeaN MorENo says:

    >Brofit – eyh jgn cakap macam tu…kadang2 penulisan tu pun memainkan peranan jugak bro..aku suka pi blog hang…nanti aku turun perlis kita hangout

  39. BeaN MorENo says:

    >dawa – hehe…tu yang aku tak faham kenapa?

  40. BeaN MorENo says:

    >phreak – ko yang dah tua org lain maintain

  41. BeaN MorENo says:

    >rahwana – harap2 begitulah

  42. Puan Capa says:

    >kita kenal melalui blog kan?

  43. Bro Fit says:

    >eh aku study kat melaka ar sekarang.. kalau cuti panjang baru aku balik perlis.. kang bro gi perlis aku takde kat sana lak..hehe

  44. BeaN MorENo says:

    >Puan – haah…puan org first yang saya kenal

  45. BeaN MorENo says:

    >bro fit – hm.. ye ke…halamak..takpe2 calling2 sila add facebook aku…aku kasi no phone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s