>BEAN MORENO YANG SEDANG GILA EDIT GAMBAR DENGAN ADOBE LIGHTROOM

>

BEAN MORENO YANG SEDANG GILA EDIT GAMBAR DENGAN ADOBE LIGHTROOM



Salam semua,

Ok sebelum saya start entry ni saya just nak remind yang ni adalah entry yang menunjukkan saya adalah seorang amatur dalam photography dan photo editing.  Bagi yang pro gila macam satu hamba Allah tu sila janganlag anggap saya ni bagus sangat sebab saya baru belajar dan saya ulang sekali lagi baru belajar.
Pernah nampak lambang atas tu.  Bagi yang tak tau itu adalah lambang Adobe Lightroom.  Saya baru nak jinak-jinak guna benda ni sebab last time saya guna Photoshop.  Tu pun lepas satu dari kawan saya syorkan guna.  So dengan bersemangatnya saya install masuk dalam pc saya (faham-faham dah le ye).  Apa yang bestnya Lightroom ni ialah korang tak perlu pening kepala untuk adjust or edit gambar.  Korang just download preset kat internet then apply masuk gambar.  Ada macam-macam preset yang boleh korang guna.  Tapi bagi yang dah mahir korang boleh adjust sendiri function or view gambar tu.

Ni satu contoh di mana saya guna preset frosty season :

Sebelum edit :-



Selepas Edit :-



Actually hasil preset Frosty Season lain.  Gambar ni jadi lepas saya adjust beberapa function kat Lightroom.  So bagi korang yang baru nak belajar photo editing korang boleh try software ni memang simple dan mudah.  Tidak perlu form J…  Tidak perlu penyata bank simpanan selama 6 bulan. hak3…


p/s :


Khas untuk Redmummy“Kakred sekarang saya dah pakai bedak tebal-tebal cantik tak? Masa untuk tukar avatar…”


* Kalau still tak faham nanti saya akan keluarkan tutorial guna benda ni.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Adobe, Adobe Photoshop Lightroom 3, Blogger Hebat, Edit Photo, Photo Editing, Redmummy. Bookmark the permalink.

15 Responses to >BEAN MORENO YANG SEDANG GILA EDIT GAMBAR DENGAN ADOBE LIGHTROOM

  1. honey amour says:

    >macam okeh…nanti kena try…

  2. hans says:

    >tolong editkan gambar teman lah bro…amacam?ada bran?hahaha

  3. BeaN MorENo says:

    >honey armour – memang ok

  4. BeaN MorENo says:

    >hans – boleh aku beran je

  5. J.M.R says:

    >ni kalo tere guna lighroom, makin senang kije editting bro..gud luck!:-)

  6. >hurmmm boleh gak aku install kat lappy nie… malam nie gak aku godek3x… lepas nie boleh kita sama2 layan amik gambor pulak…

  7. zuar says:

    >smart r bro kita ni..hahaha

  8. Anonymous says:

    >emmemmcer korang cite kat akak sketmotip Bean seru akak kat sini?nak kata suh ngorattidakgapo mung Bean?Redmummy

  9. >Salam.Ada install lightroom tapi atkde masa nak edit guna tu.Terima kasih kerana berkongsi ya.

  10. BeaN MorENo says:

    >hazman – hehe boleh bro

  11. BeaN MorENo says:

    >kakred – owh akak seru saya sampai tak larat saya nak buat boleh saya seru sekali tak boleh…hahaha

  12. BeaN MorENo says:

    >ZUAR _ UIKS APA YANG SMART

  13. BeaN MorENo says:

    >sabahan bloggers _ cuba guna bah>>>simple jek

  14. Puan Capa says:

    >pergh!!!!hensem lah!haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s