>TIPS | PR YANG KORANG KENA TAU DALAM BLOGGING

>

TIPS | PR YANG KORANG KENA TAU DALAM BLOGGING

Apa yang korang tau pasal PR?Entri ni saya nak kasitau pasal PR.Penting sangat ke PR dalam blogging ni.Perlu sangat ke kita maintain PR dalam blogging?Lamak apasal saya banyak tanya pulak ni?Oklah dalam blogging ada beberapa PR yang korang kena tau :


1) PAGE RANK

Sayapun masih belajar benda ni.Orang kata Page Rank ni penting untuk sesebuah blog atau website.PR tinggi menandakan blog/website itu mempunyai pengunjung yang tinggi.PR jugak menentukan kedudukan blog/page tu dalam permainan SEO (bola sepak tak termasuk).Tapi saya masih belajar lagi apa yang kita boleh buat dengan PR ni.Sebab saya ada pulak terbaca yang tak semestinya PR kita rendah kita tak boleh beat web yang mempunyai PR tinggi.Pernyataan ini membuatkan saya semakin biol dengan SEO.hoho…Cara2 nak naikkan PR ialah :

* Tulis Entri
* Cari Niche
* Guna Keyword Best2


2) PUBLIC RELATION

Jangan salah faham sebab statement PR di atas ni tiada kena mengena dengan pekerjaan di kelab malam seperti GRO dan kawan2 baiknya yang lain.Public Relation bermaksud cara korang kendalikan blog dan cara korang handle visitor korang.Dalam blogging kalau korang sombong dan asyik bersikap angkuh takde siapa nak support.Mungkin korang boleh naik tapi mungkin dengan SEO tak dikalangan blogger lain or readers yang dah tau sikap korang.Antara teknik2 yang korang boleh guna dalam Public Relation ialah :

– Gaya Penulisan
Korang janganlah tulis terlalu straight.Biarlah ada bengkang bengkok.Kenapa orang lebih suka baca Komik Ujang berbanding buku sejarah KBSM tingkatan 5?Tolong jawab ye…

– Komen
Penat readers komen entri korang tapi korang buta dek je.Macam takde apa2 berlaku.Tak semua pengkomen nak bagi pendapat,kadang2 diorang saja2 je drop komen nak tgk korang layan tak diorang.So bila korang terlalu DIVA sangat maka.CHIOW!!!

– Blogwalking
Ini penting sebab nak tunjukkan rasa kasih korang pada blogger lain.Bila korang blogwalking ke blog lain maka diorang akan terasa seperti kucing yang dimanjakan dengan FRIESKIES.Cuba korang bayangkan bila raya,korang ajak kawan2 datang rumah tapi bila time diorang buat open house korang tak datang.Apa cer?


p/s :
Sedang built up PR dalam blog ni…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bloggers, Blogging, Page Rank, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

45 Responses to >TIPS | PR YANG KORANG KENA TAU DALAM BLOGGING

  1. >erk? tentang penulisan… hmm.. bersetuju gak… hehhenampaknya kena edit sikit gaya penulisan nih… ahaks… mcm terlalu straight lak… eh? hehe tolong komen sikit bleh mcmna gaya penulisan dojo klasik? ngee~hehhehhee…masih x fham gak PR nih.. huhu…dah update salu n keyword pun dah… niche tuh hape ek? hehehhex nek2 pown? (ayat x sabar nak naikkan PR, wakakkakaa)

  2. Sir Marcello says:

    >nice info…aku pun tak faham ngan PR nie…sajer letak..hahaha…tp bila dah ada entri nie kira dah nampak lah sket kegunaan dia…penulisan aku pun macam straight jer kebelakangan nie…dulu ada silent reader tetiba kc tau seronok baca…tp now dia rasa cam dah terikut gaya2 KBSM…hohoho…la nie aku banyak kan blog walking as silent reader..nak tengok gaya tulisan blog len…wah panjang plak comment…sorry…

  3. DaHLia says:

    >sama laa….aku pun xpernah nak faham pasal PR ni. aku terima jer laa PR yang Google bagi tu…dan cuba laaa tips2 nak naikkan PR tu..tapi aku memang setuju dgan PR yang no2 tu… itu yg lebih penting…kalo buat blog, tapi dok syok sendiri jer, xbeshhh

  4. JMR says:

    >heheh..igtkan PR apa tadi..pa pe pon, gud info bro..

  5. AiZ says:

    >i agree with penulisan tu… haha.. i hate history book.. ^__^

  6. petisuara says:

    >SEO pon khentak belipat n petisuara xfhm..cane..hihi..setuju sgt kte xbole smbng..semua org yg dtg kte kne lyn..awl2 berblogging dlu xtau sgt kalo org comment kne rep comment org 2..da blaja br tau..thanx bean

  7. >yelah , pasni aku tulis jawi , hahahak .ini entri perli ni , hahahak .

  8. JAI says:

    >dah..dia mula main pr pulak dahh..lagi berdesubbb lepas nie..dah khatam hang ajar aku bro..nanti bagi duit tuisyen..hehe

  9. >yup, kekadang bila ada entri tu ciri2 buku text, rasa segan plak nak komen, setiap patah perkataan fakta yang tak boleh disangkal. Macam entri sifu ne banyak yang boleh di sangkal. hihi.

  10. Lydia says:

    >Hi bean, nice blog & good post. You have beautifully maintained it, you must try this website which really helps to increase your traffic. hope u have a wonderful day & awaiting for more new post. Keep Blogging!

  11. encik tikus says:

    >huhu,input bergune,thanx yeee🙂

  12. >.hahaha brp lame kt muar.siut jerr.im 24 okeyh!.dahh besar okeyhhh~ ;p

  13. cik EPAL says:

    >kalau komik APO boleh??😀

  14. aRoL says:

    >Pasal komen tu setuju ler, yang lain-lain tu masih dalam kajian hehehe…

  15. >AII xsuke majalah ujang.aii suke majalah mangga.BAHAHAHAHAHAHHA.

  16. >org muor juga ke?sy org muor..serom 5..apa2 pun sy setuju dgn tips PR tu..kalau senang..tegur2 la penulisan sy di blog…

  17. >baiknyer..selalu bg tips..thax..

  18. >Hi mona i agree i agree for this post all is very fantastic telling.

  19. helena's says:

    >pasnih pr kite 0 lah balik..uhmmm

  20. BeaN MorENo says:

    >kaizwn – boleh2 no hal tunggu saya resign kerja baru boleh aktif blogwalk sekarang ni susah skit

  21. BeaN MorENo says:

    >sir marcello – hak3 sayapun tgh nak belajar lagi PR ni nanti saya dah gempak saya buat entri eyh…

  22. BeaN MorENo says:

    >dahlia – uiks senpai tak khatam lagi…aku baru nak gi belajar ngan ko

  23. BeaN MorENo says:

    >JMR – lama tak nampak bro…mana ilang…ko igt PR apa?

  24. BeaN MorENo says:

    >aiz – kalau u minat history tak yah jadi blogger jadi pengkaji sejarah…hak3

  25. BeaN MorENo says:

    >peti suara – SEO tu benda yang agak besar…kena study dulu…hak3…ya sombong terjun lombong

  26. BeaN MorENo says:

    >aus – aku takde niat walaupun sebesar buah sawi…

  27. BeaN MorENo says:

    >Jai – RM50 sejam ade beran???hak3

  28. BeaN MorENo says:

    >billet – entri saya memang untk disagkal…ade beran?

  29. BeaN MorENo says:

    >Lysia – thanks…come and visit me again

  30. BeaN MorENo says:

    >en tikus – baca lagi…hak3

  31. BeaN MorENo says:

    >fateha – hak3…jomla lepak…

  32. BeaN MorENo says:

    >cikepal – kan ke keluaran ujang jugak tuh…

  33. BeaN MorENo says:

    >arol – kaji jangan tak kaji

  34. BeaN MorENo says:

    >cik lolly – u memang suke tengok gambar lelaki tough2 tepi kolam kan…hak3

  35. BeaN MorENo says:

    >sukur – saya orang BP .wife org muo sg abong

  36. BeaN MorENo says:

    >kaseh – sesaje kongsi…tambah ilmu

  37. BeaN MorENo says:

    >skyone – wah ada award pulk…thanks..

  38. BeaN MorENo says:

    >sikhel – amacam dah bersedia ke??

  39. >PR= Public Relation pon penting.. sebab kadang blogger kuang hajau pon memainkan peranan kunjungan blogger lain ke blog "mereka" ahahaha~yoursSH

  40. Lovely Emy says:

    >terima kasih untuk entri ni, saya suka, hee =)

  41. BeaN MorENo says:

    >Shahrul – ya betul…ramai yang tak pegi sekolah beb!

  42. BeaN MorENo says:

    >Emy – kenapa suka emy…haha

  43. Syafrizal says:

    >page rank blog aku segan nak keluar hehe…

  44. Affan says:

    >lol.takleh blah gila bandingkan blog ujang ngn buku kbsm. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s