>TAZKIRAH | HARI NI HARI JUMAAT KITA SUNAT MEMOTONG KUKU…JOM KITA BELAJAR RAHSIA MEMOTONG KUKU

>

TAZKIRAH | HARI NI HARI JUMAAT KITA SUNAT MEMOTONG KUKU…JOM KITA BELAJAR RAHSIA MEMOTONG KUKU

Salam Jumaat guys,

Macam mana cuti?Saya still menunggu kedatangan FL (bukan Fatin Liyana tapi Father in Law).Kalau Fatin Liyana nak datang umah saya pun boleh…hak3…Ok hari ni nak share satu benda yang mungkin ramai dah tau tapi mungkin ada yang tak tau atau buat-buat tak tau.Tahukah korang hari apa sepatutnya kita perlu memotong kuku?Jom belajar pasal Rahsia Memotong Kuku mengikut Sunah Rasulullah SAW.

Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit

* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan

* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Kredit kepada Forum Sepaku.net

So daripada ayat di atas kita boleh rumuskan yang hari afdal memotong kuku ialah pada Isnin Khamis & Jumaat.

Ok sekarang kita tengok pulak aturan dari kuku mana kita patut potong dulu.

Gambar kredit kepada pakarhowto

Ni untuk kuku tangan.Kita sepatutnya kena potong start dari kuku jari telunjuk kanan dan diakhiri dengan ibu jari kiri.Kalau untuk kuku kaki pulak …

Gambar kredit kepada pakarhowto



Untuk kaki pulak kena mula dari jari kecil (halamak lupa dah nama dia) belah kanan sampai jari yang sama kaki belah kanan.


p/s :


* Baru saya tau cara nak potong kuku ikut sunnah.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Jumaat, Rahsia Potong Kuku, Sunnah Nabi, Tazkirah. Bookmark the permalink.

30 Responses to >TAZKIRAH | HARI NI HARI JUMAAT KITA SUNAT MEMOTONG KUKU…JOM KITA BELAJAR RAHSIA MEMOTONG KUKU

  1. Liza says:

    >thanks for sharing….

  2. Piah Becok says:

    >yeahhh.. betul. mase skul dulu pon ustaz ajar begini tapi takde tunjuk gambar macm ni la.. die demo kat tangan die je hihi.. sangat suka entri ini. happy blogging!

  3. BeaN MorENo says:

    >Piah thanks…datang lagi lain kali eyh

  4. cikgu ainura says:

    >a'ah la.. lupa nk potog… nk g potong la nie.. hehhee

  5. BeaN MorENo says:

    >cikgu ainura – hehe pi potong

  6. Pendekar says:

    >tak pernah pun keluar dalam mana-mana sumber tentang perkara ni.. takkanlah nak tunggu hari-hri tertentu baru nak potong kuku kan??memang kepercayaan mistik masih menebal di sini..

  7. BeaN MorENo says:

    >pendekar – ini ukan mistik ini sunnah rasulullah…apa la cetek sangat pemikiran ang ni

  8. kal says:

    >bang, saye nih tak tau sgt…cume nak bertanye…—> kalau tak silap saye, sunnah nabi yg pasal potong kuku nih ade masuk dalam satu hadis..tapi ape taraf hadis nih ye? *sekadar bertanya sebab tak tau🙂

  9. BeaN MorENo says:

    >kal – pasal yang tu actually saya kena selidik lebih dalam dan benda ni kalau jumpapun kita tak boleh nak tentukan kesahihannya.Tapi as long as itu adalah benda yang tak memuradatkan tak salahkan kita ikut…?

  10. Ayuni says:

    >nk potong kuku kanan ssh sbb tgn kiri kekok..

  11. BeaN MorENo says:

    >Ayuni – haah tu memang betul…habis takkan nak gigit kan haha

  12. BeaN MorENo says:

    >miecyber – thanks

  13. nazihahisa says:

    >ouh really????? masuk kepaan, kegilan,penyakit.. ok scary.. huhu perh.. nk byk input! nk potong kuku mne dulu. kena hafal ni!

  14. >Hurmmm…. komen pendekar tu memang kasi panas aku walaupun sebagai pembaca blog nie…. haisshh

  15. >tak salah nak amalkan benda ni sbp tak memudaratkan pun, kan?

  16. tulus sweet says:

    >tulus ni….thanks singgah.dah baca entry.kenapa camtu eh…………..

  17. Sky0ne says:

    >pernah jugak terbaca pasal benda ni dulu…thanks for reminding

  18. BeaN MorENo says:

    >nazihaisa – huhu..kan ada tulis…takpe2 benda baik kan so apa salahnya ikut

  19. BeaN MorENo says:

    >hanzman – thanks for the support

  20. BeaN MorENo says:

    >fadzme – yups tapi mungkin orang tipikal je yang akan betah benda yang dia sendiri pun tak faham

  21. BeaN MorENo says:

    >tulus sweet – ok mungkin ada sebab2 saintifik kot sebab tulah ada aturan dia

  22. BeaN MorENo says:

    >skyone – owh no hal

  23. Puan Capa says:

    >bagus info bean.kadang2 perkara remeh ni kita tak amik berat pon🙂

  24. Anonymous says:

    >salam.potong kuku itu bukan sunnah nabi, bukan dr hadis.jgn sebar kalu x tau adab berinteraksi dgn agama/hadis.rujuk pd yg pakar dlm bidg hadis.jgn hanya copy mna2.kitab sumber rujukan perlu dinyatakan.stgh kitab x autoriti.apalagi kalo setakat edaran biasa dr surau ke surau.berhati2.hari jumaat ada dl hadis.

  25. BeaN MorENo says:

    >Anon – terima kasih anon…

  26. gabanMorka says:

    >setuju pendapat anon…untuk rujukan semua mengenai kekeliruan hadis ini, sila lihat link ini:http://bin-sahak.blogspot.com/2009/01/hadith-palsu-tentang-adab-potong-kuku.html

  27. kal amin says:

    >okay..maaf dan terima kasih🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s