>BEAN MORENO VS AZAM LHDN.PENJELASAN MENGENAI CUKAI ONLINE

>

BEAN MORENO VS AZAM LHDN.PENJELASAN MENGENAI CUKAI ONLINE

Selamat malam guys,

Tiada Mondays blues hari ni sebab saya dah mula balik aplikasikan metafizik dalam kehidupan dan dah mula nampak jalan pulang.Dah dua hari kecoh pasal Blogger buat duit satu juta dan Cukai Ke Atas Blogger.Semalam kalau korang perasan saya ada up isu pasal Cukai Blogger dan Pemilik Forum.Haripun kalau tak silap Hot Chat pasal blogger dan diorang call sendiri Kak Red.So rahsia terbongkar.haha…Media sengaja nak up kan cerita mustahillah Kak Red dapat satu juta kalau dapat dah tentu dia pakai Rolls Royce.

So disebabkan entry tu maka sepantas kilat pihak Jabatan Penerangan iaitu En Azam reply entry saya :



Ni reply dari beliau.Actually panjang tapi saya pendekkan.So ni pulak apa yang saya reply :



Terima kasih En Azam sebab bagi penjelasan yang ramai blogger tunggu-tunggu.Sayapun terkejut dengan statement dalam Facebook Jabatan Penerangan sebab tu saya nak kepastian takut saya buat andaian salah info susah pulak.Harap En Azam tak ambil hati sebab cara saya menulis memang macam tu dan saya mintak maaf kalau penulisan saya mengguris hati En Azam (fuh macam ayat awek seyh). 


Maka kesimpulannya ialah blogger yang berpendapatan RM2500 harus declare dan bayar cukai.Siapa blogger tu faham-faham sendiri lah ye takkan saya nak reveal yang penting bukan sayalah sebab saya still termasuk dalam blogger tak femes dan cap kentang putar.


p/s :


* Selamat duit Nuffnang…So lepas ni mesti ramai yang tak nak reveal dapat check dari Nuffnang.hahaha

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in blogger, Blogger Hebat, Bloggerpun Kena Bayar Cukai, Cukai, Isu, Redmummy, Top Blogger. Bookmark the permalink.

30 Responses to >BEAN MORENO VS AZAM LHDN.PENJELASAN MENGENAI CUKAI ONLINE

  1. Eyriqazz says:

    >bro…rasanya 2500 tu bukan pendapatan sebulan dengan blog tapi pendapatan bulanan dari all income i.e. gaji+overtime or any other source of income..so,kalau gaji tetap 2,400 + income blog 10 ringgit sebulan pun sudah kena declare juga…enough said,kalau income tahunan RM30,000 from any income,memang wajib kena declare..hik3,yup,lhdn memang pandai audit…member eden nak bersara tak declare income tax..tup2..bila nak kuar kwsp, tak boleh kuar..kena bayar denda n estimated tax selama berpuluh tahun dia kije..more than RM10k juga dia kena…

  2. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz – tak bro ni untuk pendapatan online tak termasuk pendapatan tetap.Kalau pendapatan online melebihi RM2500 so kena bayar tax jugak

  3. Hasrol Nizam says:

    >baru faham sikit bila baca post dan komen bro eyriqazz..tapi tergelak je bila baca, ramai dah takkan reveal earning dari nuffnang tu.hehePendapat anda?gambar stadium utm

  4. BeaN MorENo says:

    >serol – actually akupun tak faham tu yang aku up entry bakar line

  5. Haziq Yaacob says:

    >wah..complicated nye~

  6. iniialahaku says:

    >kira asingla ni ngan gji bulanan ni??-brdasarkan komen kat ats…

  7. Sendra says:

    >haha..macam2..kalaulah tiba2 aku yang student dan menulis blog yang hampeh tu pun kena bayar,dari aku tahan2 mood blogging ke laut memang terus aku campak blog aku jauh2 ke laut terus lah..tengah tahan je ni.

  8. Wan Gerrard says:

    >owh baru fhm2 skit benda ni..thansk2

  9. BeaN MorENo says:

    >Haziq – haha jangan fikir sangat sbnrnya

  10. BeaN MorENo says:

    >ini iakah ku – ikut pemahaman aku lah

  11. BeaN MorENo says:

    >sendra – ko masyuk!

  12. Puan Capa says:

    >bayar utk zakat???tak perlu?

  13. cik helena says:

    >saya pendapatan blog dalam rm2.50 so tayah lah..hehee

  14. Matjoe says:

    >wowo, setahun aku rm700. masih jauh kentang dari kena putar untuk kene tax. aggagagaga

  15. Eyriqazz says:

    >ini jawapan kak red :yeap, dedua kena untuk declare, betul ye gabung + campurkan.so,kalau gaji 2490, blogging rm10..still dah kena declare…

  16. Myrilicious says:

    >menarik gak info nie..

  17. mommy nana says:

    >huhu sy mmg takde la smpi ribu tp akan smpan ape jua transaksi. mn tau tetibe lak die nk tgok kan ke haru.😛

  18. Myvitrd says:

    >ooo baru kutahu….. aku dah 2 tahun tak declare ni.. memang tak perlu kena sebenarnya sebab gaji kuli je.. tapi yang terkena tu sebab OT terlebih.. hik22.. nasib lah aku tahun ni kena denda berapa ada yang kata setahun 500 kalau 2 tahun RM1K.. huhu botak kepala..Setuju kata eyriqazz.. rasanya jumlah semua income termasuk gaji + gaji internet.. contoh gaji RM2000 + nuffnang RM500 = Total RM2500.. haaaaaa yang ni memang kena…Macam aku tak sampai lagi.. jauh dari panggang.. kalau eyriqazz.. memang tahap wajib.. kalau tak bayar aku bawa LHDN tunjuk umah dia.. hehehe

  19. eye*da says:

    >Tidak semestinya bila income 2500 u kena bayar tax… LHDN amik kira potongan sara diri u, anak-anak u (kalau ada) isteri u (kalau ada).Tapi apa papa pun, kena declare, kalau tak declare kena penalti kalau lhdn dapat tau. kebiasaannya, sesiapa yang bergaji tetap yang kena bayar cukai. yang tak bergaji tetap, LHDN ada method diorang sendiri macam mana nak kira. Pa pe pon, bukak la website LHDN kalau nak tahu dengan lebih lanjut:)p/s: sorry panjang lak komen…dah la first time komen:) jangan marah:)

  20. BeaN MorENo says:

    >cikhel – hoho…penipu!

  21. BeaN MorENo says:

    >matjoe – income lain ang berjuta bro

  22. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz – ye ke?saya ,asih terselamat…

  23. BeaN MorENo says:

    >Myrylicious – thanks

  24. BeaN MorENo says:

    >mommy nana – samalah

  25. BeaN MorENo says:

    >Myvtrd – haha itu memang macam aku kena

  26. BeaN MorENo says:

    >eyeda – tq info…saya baru tahu tu yang enquire

  27. >Cukai ni benda yang perlu kene ambik tahu… Silap ari bulan kita boleh dituduh mengubal wang haram…

  28. BeaN MorENo says:

    >kerja sambilan – haah betul jugak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s