>TIPS : MAHU BLOG JADI POPULAR???

>

TIPS : MAHU BLOG JADI POPULAR???
Berkenaan dengan tajuk entri ni semua orang nak terasa dihargai ataupun ingin popular.Kalau la ada dalam ABPBH(Anugerah Bintang Popular Berita Harian) ada kategori blog paling popular mesti ramai blogger yang akan update blog diorang selalu.hak2 ini bukan perli ye cuma realiti.Popular itu adalah subjektif kalau kita nak cerita.Sebab popular dalam blogging boleh dibahagikan kepada dua.Adakah popular disebabkan ramainya follower ataupun popular sebab banyaknya reader dan traffic.Pening tak dengan statement saya ni.Korang fikirla sendiri apa bezanya sebab memang ada bezanya sebab itu saya kata ia adalah subjektif(bukan jawapan peperiksaan ye).

3 Cara untuk popularkan blog :

1- Content/Keyword kene best
Wah yang ni bagi saya memang penting sebab andai kata(saya ulang andai kata) hari tu blogger lain tak blogwalk ataupun mungkin sistem gengblogger rosak tak boleh nak ping entri maka apa yang dapat membantu kita ialah keyword SEO.Sebab tu kalau boleh buat je entri untuk contest mana2 blog ataupun contest Nuffnang.Walaupun tak menang tapi sekurang2nya kita dapat tulis entri n dapat keyword.Sebab tu saya try macam2 contohnya macam youthsays, blogadvertisingstore ataupun buat contest nuffnang.tak percaya biar saya tunjukkan :
3 entri yang saya submit untuk contest nuffnang memberikan saya traffic yang agak tinggi untuk bulan ini.Harap2 la menang salah satu.So sekarang korang percaya tak?Saya tak paksa just nak share je.

2- Blogwalking ataupun berjalan ke blog lain
Ini pun salah satu cara untuk korang popularkan blog korang ataupun dapat visitor.Cari blog baru then tinggalkan jejak.Dalam berblogging ni kita tak boleh sombong sebenarnya.Sombong terjun lombongla.Kita tak boleh assume yang kita ni terlalu otai walaupun kita dal blogging lama.Itu bukan concept blogging sebab tujuan sebenar blogging adalah untuk berkongsi tak kira la emosi ataupun knowledge.Jadi lerpas ni tolong jangan sakitkan telinga saya dengan mendengar perkataan “dia tu otai bean“…tak mungkin saya akan hiraukan perkataan tersebut.Bukti…
Traffik2 di atas datangnya dari blog2 lain.Kemungkinan tuan blog yang masuk ataupun follower2 dia yang tertarik dengan nama blog saya(chewah perasan betul…hak2).Ataupun apa yang saya tulis dalam chatbox diorang(mungkinla sayapun tak tau).Saya suka comment dan juga tulis kat chatbox.Mungkin ada blogger yang baru sampai kat blog diorang klik link saya untuk cari traffik or info(macam saya jugak).So thanks kat blogger2 yang blogwalk ye.

3- Interaksi dengan Visitor
Ini terbahagi kepada dua.Satu chat box dan kedua comment.Contohnya macam ni …
 Kalau yang masuk blog kita tu blogger jugak diorangpun akan tinggalkan URL kat chatbox(tulah fungsinyapun) jadi janganla terlalu perasan sibuk sampai tak sempat nak masuk balik blog orang yang tinggalkan jejak.Ingat baik dibalas baik jahat masuk jail ok…Jangan lupa kalau ada komen kat entri tu tolong la jawab barula orang yang komen tu rasa dihargai.Saya baru perasan kalau orang komen boleh buat notification ke email.hak2 apa punya blogger la saya ni.Yela sayapun masih belajar la bukan nya bagus sangatpun.

p/s :

* Kalau korang nak blog korang cepat up dengan cara yakuza cuba korang jadi Aduka Taruna mesti hits blog >1000 sehari.
* Masih lagi mencari jalan untuk menaikkan hits blog ni biasala manusia tak pernah cukup.
* Ingat traffik penting untuk nuffnang.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bloggers, Blogging, Products, Suterablogger, Tips. Bookmark the permalink.

51 Responses to >TIPS : MAHU BLOG JADI POPULAR???

  1. >eh, x mo la macam aduka taruna tuh.. :p

  2. HEMY says:

    >aku sll lupa nk letak link kat innit ..ko ni bean yg jumpa jard kat mines ari tu ah??

  3. BeaN MorENo says:

    >7hariseminggu – hehe…contohla…hemy – yes betul2 mana tau ni…anada siapa???

  4. Huda says:

    >yosh!banyak tol tutorial bermanfaat niehehehehetengs!

  5. Aini says:

    >nice entri.. suka baca tips2 cam ni

  6. >terima kasih kerna sudi bloghop ke blog aku.. aehehehe

  7. BeaN MorENo says:

    >huda – sama2…jangan lupa datang lageyaini – hehe…just nak share so kalau awak ada something kasitau la yejard – aku memang suke ke blog mu wahai jard

  8. redfingger says:

    >bean memang terbaeeekkk…:-)

  9. >memang bean yg terbaek lah kelesss gitu uncle pun masih lagi belajar..bean err..aloo tak perasan uncle ko dah ber dot com..biler buat tu? tak perasan lah pulak hihihihi…anyway semoga ko sukses selalu dan punyai peminat setia yg begitu ramai disini..wa salute lu lah beb..

  10. kak ina kl says:

    >Terima kasih sudi bagi tips.. i likesss..akak cerita pasal muar..sebab akak terbaca kamu balik kat kg cuti baru ni..tu sebab akak merepek tentang apa yang best kat sana..akak nak jadi fofolur dgn cara akak tersendiri..klu boleh tak nak tiru org lain..

  11. >.hakhakhak.blog i pun tersenarai.malu aihhh.nampak no tumpang glemer "otai bean".err sakit telinga x? .hahaha.larikkkkkkk

  12. Eyriqazz says:

    >mantap tips bean moreno ni…keep up a good work bean…

  13. BeaN MorENo says:

    >redfinger – terbaek wok!!!hak2 uncle – saya biasa je uncle.dah dua bulan dah saya tuko…hak2kak ina – itula pasal…dengki saya tgk blog akak n visitornyafateha – hehe…tersenarai kat cni bukan ada effectpun sebab bukan blog directory…hak2eyriqazz – thanx ar bro…sayapun memang admire bro

  14. ween says:

    >wah. 1st time jumpa lelaki yg xsuka kan politik. give me 5! aku pun xsuka politik sbb aku bkn hidup zaman paleolitik. HAHA *tiba2*nice tips, thanks for sharing🙂

  15. BeaN MorENo says:

    >ween – aku memang hate gile dengan politik.dulu kini dan selamnya sebab semuapun sama…putar belit

  16. Rina Salleh says:

    >hehe. tips menarik;)

  17. BeaN MorENo says:

    >Rina Salleh – hak2 thanx lama xnampak mana tercampak???

  18. bettYone says:

    >bean!!! sgt berguna tips mu itu..adehs~ aku nak popular mcm mr.bean:)

  19. bettYone says:

    >bean!!! sgt berguna tips mu itu..adehs~ aku nak popular mcm mr.bean:)

  20. BeaN MorENo says:

    >cikgu yone – aku tak popular tapi orang yang tiru muka aku itu popular sekarang sampai ada kartun..hak2…

  21. Aus says:

    >huish..cayalah..bean smkn dikagumi..hahaha..bean , kau perasan x..blog rina sallehada name aku..apa tandanya ?hahahk..daydeck akan jeles..haha

  22. BeaN MorENo says:

    >aus – ada ke nama ko…nama akupun adala…lagey banyak tak gitu rina…ko ni mana satu ko nak rina salleh pun ko nak sebat,eny pun ko nak rembat…mana satu aus…hak2(guling2)

  23. >xsuke kejar glamer sbb i mmg dh glamer di dunia nyata…wakakakaka..gile perasan!

  24. sumijelly says:

    >wah….tips2 yg menarik..tp tu la… tingin nak tinggal jejak …selalu kat umah x tahu kenapa x leh post komen..leh baca blog, tp x leh komen..senggal tul la pc kat umah tu..muahahaha..ko ada extra pc x bean..kasi pinjam..hahahahttp://sumijelly.com

  25. BeaN MorENo says:

    >kak sumi – apahal xboleh….ke xboleh sebab malas…hak2

  26. Lifesaver says:

    >kena letka gambar sexy?wow!

  27. AISHA SAAD says:

    >kalo org letak jejak kat chatbox pon kena pi balik belog dorang ker?dah la just letak jejak, takder baca entry or komen… sob2!

  28. nazihahisa says:

    >hahah nice.. walaupun depa tgglkn "hye jln sini" tapi melawat la blk.. so that lain kali depa mana la tau nk tetarik baca plak kan :p

  29. >ai tak larat dikejar populariti uols… kekekekeeeewww.sw33tdarling.comp/s: nak mintak tolong re-install link sw33tdarling kat ur bloglink. ada error laa, update entry tak naik sebab tukar nama blog. TQ!

  30. Aizat Shafiq says:

    >wow…gmbar mula2 tu cukup hot…hehehehe

  31. BeaN MorENo says:

    >puan – kalau saya cakap ye…

  32. BeaN MorENo says:

    >aisha saad – perlahan2 kayuh dik…mula2 datang tinggal jejak then insyallah sangkut..yang penting tingkatkan ilmu

  33. BeaN MorENo says:

    >nazi – betul2…perlahan2

  34. BeaN MorENo says:

    >sweetdarling – sebab ko dah popular nok!

  35. Syafrizal says:

    >jangan tambah kan dosa anda dengan keyword dan gambar yang ehemm..trafik trafik jugakdosa pun dapat😉

  36. >salam bro.Huhu. Susah gak nak main dengan game SEO ni. Adoyai. Kebanyakan visitor datng dari blogwalking :)bdw, thanks.

  37. BeaN MorENo says:

    >Syafizal – maaf kalau gambar tu tak sesuai…

  38. BeaN MorENo says:

    >syafiq – pelan-pelan kayuh bro…game nampak senang tapi kenalah sabar

  39. Woofer Storm says:

    >terbaik la bro..tak pena dpt traffic mcm tu dari nuff..hee

  40. hana says:

    >kene byk saba kalo nk popular…haha..sye pn br nk aktfkn dri ngn b'blogging..=D

  41. BeaN MorENo says:

    >woofer – wooo itu berapa lama baru dapat bro

  42. >salam bro,haha. yang kat chatbox tu macam kenal je nama. aha.Bdw, agree with all of that.🙂

  43. >ouh banyak ilmu baru ni…thanks sebab share..aku pun masih merangkak lagi ni…

  44. BeaN MorENo says:

    >syafiq – ko dah hebat skrg

  45. BeaN MorENo says:

    >fit – tipu la…ang lagi hebat dari aku

  46. >saya nak blog popular macam en bean nie…. cuma aku rasa shoutbox nie dah macam tak releven je skang nie…

  47. purpleyellow says:

    >bguslh…dtg myinggah lh ke blog niii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s