>BLOGGER DAN CUKAI PENDAPATAN?APA KAITANNYA DENGAN PHUNSHUK WANGDU

>

BLOGGER DAN CUKAI PENDAPATAN?APA KAITANNYA DENGAN PHUNSHUK WANGDU

Salam Ahad,

Saya nak tanya korang best tak jadi blogger?Macam yang kita tau Kakred masuk paper lagi.Makcik ni memang tak habis-habis bikin hal dengan surat khabar.hoho…Kalau tanya saya blogging memang syok sebab saya dapat kenal ramai kawan dan dapat kaji beberapa karektor.Tapi ni ada satu berita tak best bagi korang yang bergelar blogger.Awas korang dah kena bayar cukai pada LHDN.Dem…Apa kejadahnya LHDN ni.Apa tak cukup-cukup lagi korang pow duit rakyat.hak3…Korang percaya tak?Saya ada bukti …



Korang boleh usha Facebook Kementerian Penerangan Malaysia.Ok simple je kalau diorang buat macam ni saya ada beberapa persoalan yang perlu dijelaskan oleh Jabatan Penerangan Malaysia :


1) Adakah cukai ini dikenakan pada blogshop ataupun termasuk blog peribadi?


2) Adakah cukai akan dikenakan mengikut pendapatan blogger ataupun ada amount yang ditetapkan?
– Habis blogger cap ayam macam saya yang hanya dapat RM30 sebulan macam mana?


3) Adakah cukai yang dikenakan pada setiap rakyat malaysia tak cukup untuk negara sampai pendapatan online yang tak tetap pun nak dikenakan cukai?


Harap-harap persoalan saya dapat dijawab sebab macam tak fair lah kan tetiba bloggerpun nak dicukaikan.Pendapatan kami takde lah tinggi sangat dan still tak boleh beat gaji Perdana Menteri dan Blogger bukanlah satu pekerjaan profesional yang ada pendapatan tetap.Untuk pengetahuan korang isu ni pun dapat perhatian Saintis terhebat dunia iaitu Phunkshuk Wangdu.Tak caya …



Tak pasal-pasal Phunkshuk Wangdu boleh cakap Bahasa Melayu…Soalan terakhir untuk korang.Bersediakah anda untuk jadi Blogger yang sanggup bayar cukai?


p/s :


* Lepas ni sila jangan umum income Nuffnang dalam blog ataupun surat khabar sebab nanti LHDN ingat kita semua kaya.


* Dari gua bayar duit cukai lebih baik gua bagi sedekah takpun bayar zakat…Dahla minyak naik harga barang naik blogpun kena cukai…Mana akai korang selaku pentadbir negara?  


* Jangan lupa date kite eyh Kakred

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bloggerpun Kena Bayar Cukai, Cukai, Kerajaan, Lembaga Hasil Dalam Negeri, LHDN, Phunkshuk Wangdu, Redmummy. Bookmark the permalink.

36 Responses to >BLOGGER DAN CUKAI PENDAPATAN?APA KAITANNYA DENGAN PHUNSHUK WANGDU

  1. maCy says:

    >kelako la.. pasni yg ade nuffnang pn semua kena daftar. keh2

  2. BeaN MorENo says:

    >macy – haah betul jugak!

  3. BeaN MorENo says:

    >Jard – apa yang erk

  4. udin says:

    >hurm..xpaham betoi la..xsemestinya kalau blogger daftar nuffang dpt pendapatan..brgantung pd pengunjung yg dtg dan klik iklan kn..kalau semua nk kena cukai..habis blogger2 baru mcm sy yg lom dpt apa2 pndapatan xkan kena cukai jugak kot..haish!xpaham betoi la..😦

  5. Natural Self says:

    >hehe..klu setakat rm20 ke 40 sebulan,takkan nak kena income tax..kalau kakred tu lainlah,bulanan ribuan ringgit..setahun pun 1 million..huuhu

  6. BeaN MorENo says:

    >udin – dasat! bak kata nazmie

  7. BeaN MorENo says:

    >natural self – hehe tu lah sebab tu saya wujudkan persoalan kat situ

  8. >setuju dgn udin.. setakat blogger cikai mcm sy ni ape la yg dpt dr nuffnang tu sgt…

  9. Azam says:

    >Maaf,cukai ni banyak jenis..ada cukai pendapatan (individu), cukai perniagaan, cukai barang, cukai perkhidmatan bla bla bla….kalau blogger yang jual barang, mungkin masuk kategori individu sebab dia tak berdaftar dengan SSM (suruhanjaya syarikat)..kalau ada syarikat, kene la cukai perniagaan. tu pun ada minimun pendapatan barulah kene cukai,…sdr tak perlu risau..pendapatan minimun ialah RM2500. ini termasuklah orang yang bekerja. kalau pendapatan bulanan bawah 2500, tak kene cukai pun… bukan setakat untuk blogger.cukai dikenakan ke atas setiap individu yang menepati syarat. bukan untuk blogger. memang blogger pun tak dapat pendapatan tetap, tapi ada juga non-blogger yang tidak mempunyai pendapatan tetap…key point kat sini ialah, pendapatan bulanan bawah 2500 tak perlu bayar cukai…kalau dah lebih2 pendapatan, jangan lah nak kecoh2…diam diam aje sudah. tapi ingat, LHDN boleh kesan… ;-)sama macam kes mawi dulu, kan dia menang banyak duit…terus LHDN kuar statement dia kene cukai…harap membantu pemahaman saudar, dan saudara bacalah statement yang dikeluarkan oleh jabatan penerangan tu sehabisnya…

  10. che armster says:

    >even orang bekerja gaji tetap kurang 3ribu pun dapat tax exemption

  11. BeaN MorENo says:

    >azam – terima kasih atas penerangan…memang saya perlukan penerangan seperti ini…another one thing apa yang kita dapat faham dengan peneranagn pendek macam ni :"Pengendali Blog/Forum perlu istihar perolehan online kepada LHDN. Mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 dibawah seksyen 7 iaitu hasil pendapatan mereka melalui internet juga perlu dibayar cukai."Kami bukan peguam yang tahu pelbagai akta kalau tak dijelas kan…Anyway thanks for the info

  12. BeaN MorENo says:

    >chearmster – yelah tu…betul jugak

  13. bardboo says:

    >cukai?? xkan blogger pun kena bayar cukai.. xpatot..xpatot..Jom Lawat Blog Bardboo

  14. BeaN MorENo says:

    >bardboo – baca penerangan azam

  15. paeh says:

    >sepanjang aku blogging. tak pernah reveal income aku. hahahaha!

  16. BeaN MorENo says:

    >paeh – sama dengan…aku tak suke just tunjuk check dengn nilai dikaburkan haha

  17. z says:

    >-___-" ish ish…nak harap nuff sgt…duit blanje mak kasi time skolah dulu lg bnyk kowt…tu pon nak kena cukai ke…hadoyayyy

  18. >elok larr tuh…keje nak amek duit rakyat jerk…haish…

  19. >skang kita sume dah dah penjelasan so lepas nie just target income bawah 2k je la….. ahaksss

  20. BeaN MorENo says:

    >hazman – nak dapat 3 rat sebulan pun terkial2

  21. iniialahaku says:

    >pnrangan azam tu dah jlaskan..tpi klu kna smua org…mmpus den..stakat 15hengget pon nk kna cukai cmna kira ni??haha..isi mnyak keta pon than lma mna sgt..

  22. BeaN MorENo says:

    >iniialahaku – hahaha samalah kita bro

  23. Fariq says:

    >adeh susah la camni,, blogger kalo kena byr cukai mmg tak jadi pe la,, lagi2 blogger part time mcm kita2 ni,, bukanya dok mengadap blog 24jam pon,,Diorang Tak Takut Ke Buat Filem Macam Tu?

  24. BeaN MorENo says:

    >fariq – itulah pasal…

  25. Puan Capa says:

    >dan2 la LHDN nak kejar..sblm ni takde plak.hhaha

  26. Matjoe says:

    >cikit2 xde kene laa.

  27. Melati says:

    >wahhhaa… kalau pendapatan sikit tak kot kan,..Doa Untuk Allah share bilik tidur

  28. BeaN MorENo says:

    >Puan Capa – haha takde lah yang sepatutnya je

  29. BeaN MorENo says:

    >Mat Joe – tapi blogger macam ko kene bro

  30. BeaN MorENo says:

    >melati – yang sikit macam saya tak la…haha

  31. DaHLia says:

    >nak jawab soalan no 2 kut..RM2.5k minimum sebulan rasanya baca kat mana ntah tadi..takpe, kita dapat 10sen je sebulan..xde apa hal😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s