>SEMINGGU TANPA SHOUTBOX

>

SEMINGGU TANPA SHOUTBOX

Salam guys,

Ok macam yang saya janjikan saya nak reveal satu ujikaji dalam blog ni.Ramai yang cakap saya agak kurang siuman bila buang shoutbox.Ada pulak yang cakap saya kedekut traffik.Owh korang masih belum faham apa itu blogging.Dalam blogging kita bukan saja kena publish entri tapi kita juga kena test atau buat experiment dan itu yang membuatkan kita berbeza dari orang lain.Bila kita uji sesuatu maka kita akan dapat knowledge.

Buang shoutbox bukan bermakna kedekut traffik tapi saya membantu korang sebenarnya.Ya saya faham shoutbox merupakan satu cara untuk promote blog secara percuma.Ok jom saya share sikit apa yang saya nampak atau hasil selepas seminggu saya buang shoutbox …

1. Visitor Bertambah

Ok benda memang nampak macam tak lojik kan patutnya dengan shoutbox ramai visitor akan masuk sebab nak tinggalkan link.Tapi meh sini saya cerita satu benda korang perasan tak kadang-kadang bila kita pasang shoutbox coding shoutbox itu akan menambahkan masa untuk pageload.Kebanyakan blog akan jadi lembab bila ada shoutbox ni tak masuk yang ada rama-rama terbanglah,penguin joget-joget lah dan paling tak boleh blah cursor siap ada ekor.Itu semua coding beb dan coding akan memberatkan blog korang.So bila blog berat korang rasa nak tunggu ke kalau saya terus terang saya akan ‘x’ je.

2. Kurangnya SPAM

Manusia biasanya senang nak salah guna kemudahan.Jamban pun kadang-kadang boleh jadi papan iklan sex.Tak percaya boleh periksa.So ada jugak internet user yang tak bertanggung jawab akan letak iklan-iklan referral program.Dem kalau takde duit jangan buka bisnes ye.Korang memesongkan dan membantutkan niat blogger lain blogwalking.Itu ok lagi kalau orang fikir shoutbox tu asyik link ‘junk’ je dah tentu-tentu orang takkan masuk blog tu lagi.Maka kuranglah SPAM kat blog korang.

3. Pertambahan Komen

Bila takde shoutbox maka komen ialah last resort.Komen juga boleh membantu blogger untuk maju.Kadang-kadang bila kita komen blog orang dengan komen kreatif ia akan tarik blogger lain untuk usha siapa kita.Dari tulis kat shoutbox ayat yang sama kan.Kan saya dah pernah cite yang Komen Itu satu SEO Mudah.So dengan komen juga kita akan dapat traffik. Korang kena ingat something komen itu menunjukkan interaksi dan blogwalking yang ikhlas.


Amacam ni baru minggu pertama tanpa shoutbox so saya hanya nampak 3 ni je.Mana tau minggu depan ada kesan lain plak.Kalau ada nanti saya akan share dengan korang.

p/s :

* Apa pendapat korang pasal kewujudan shoutbox dalam blog?Perlu atau tidak?


About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in cbox, Kesan Tiada Shoutbox, Pentingkah shoutbox, Seminggu Tanpa Shoutbox, Shoutbox, Shoutmix. Bookmark the permalink.

22 Responses to >SEMINGGU TANPA SHOUTBOX

  1. Melz says:

    >AKu dah lama gila tak pasang shout box == "

  2. BeaN MorENo says:

    >ko memanglah bro…haha

  3. zuar says:

    >aku kalau pasang shoutbox sama tak pasang pun sama je..hehe

  4. >bagi blogger-blogger baru rasanya perlu kot.sebab ada masa diorang tak sempat nak update entry, dan ada sifat "malas" untuk update. Bila ada visitor datang, nak komen pun macam nak taknak sebab entry lama. So, diorang tinggal jejak kat shoutbox.🙂

  5. >nak buang shoutbox jugak lah. tapi nanti kesian lah gadis2 meronta2 panggil nama aku cmne? hahaha.

  6. BeaN MorENo says:

    >zuar – ko ada usha tak betul2 mesti ada beza

  7. BeaN MorENo says:

    >syafiq – mungkin juga.Tapi kalau BW satu halapun tak elok jugakkan

  8. BeaN MorENo says:

    >carl – aku tiada shoutboxpun dikelilingan aweks camno?haha

  9. Qamarul says:

    >saye pun delete gak shoutbox saye dulu..bukan pe..sebab tak terbalas laa salam2 org yang singgah blog..rase serba salah jer..jadi saye terus buang..

  10. BeaN MorENo says:

    >Qamarul – itu pun satu hal

  11. BeaN MorENo says:

    >Afendi Othman – boleh cuba kalau ang rasa blog ang dah stabil

  12. phreak-id says:

    >Melz lain, dah otai. hikhikbtw bean, aku pun setuju ngan Carl. Risau kalau awek2 yang masuk blog aku tak dapat tinggalkan no telefon. HahaTerbaru > The Maxis Om Nom Nom Race > If I Were the Green Hornet > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

  13. >Hmmm saya pernah buagn shoutbox dulu, tapi ramai tanya mana shoutbox..hmmmmm…camner ya…rasa cam nak try gak ni.

  14. BeaN MorENo says:

    >phreak – haha…dia bukan otai dia sifu!haha

  15. BeaN MorENo says:

    >cempakamelati – trylah…

  16. amry says:

    >aku pon sebenarnya tak berkenan sangat pon nak etak SB ni. syarat jer.dulu aku balas gak orang2 yang tulisa kat situ tapi aku tengok diorang ni macam just amik kesempatan jer.so sekarang aku tak layan dah Sb ni.syarat etak jer

  17. >betul jugak ek….tapi nak tunggu sampai ade 900 follower dulu..:)

  18. BeaN MorENo says:

    >puan – apa yang menarik

  19. BeaN MorENo says:

    >amry – klau mcm tu baik buang je

  20. BeaN MorENo says:

    >pebwa wacana – ok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s