>MAAF SATU PERKATAAN YANG SANGAT MUDAH DILAFAZKAN TAPI ADAKAH UCAPAN ITU MEMBAWA MAKNA

>

MAAF SATU PERKATAAN YANG SANGAT MUDAH DILAFAZKAN TAPI ADAKAH UCAPAN ITU MEMBAWA MAKNA?

Selamat pagi Jumaat,

Actually otak saya mengarahkan untuk buat satu entry pertanyaan pasal SEO tapi mood kata jangan hari ni hari Jumaat dan hari Jumaat sepatutnya kita mengingatkan diri sendiri dan rakan-rakan.Tetiba ‘alim’ datang menegur hati maka terfikir nak tulis entri ni.Apa yang korang terfikir bila nampak or tedengar perkataan MAAF?Selalu tak korang lafazkan perkataan MAAFKAN saya?

Pagi tadi saya terfikir benda ni lagi-lagi lepas dengan lagu Eminem – Love The Way You Lie.Saya jenis yang suka kaji lirik lagu.Apa kaitan lagu ni dengan entri saya.Jom kita layan sat …

Come inside
Pick up your bags off the sidewalk
Don’t you hear sincerity
In my voice when I talk
Told you this is my fault
Look me in the eyeball
Next time I’m pissed
I’ll aim my fist
At the dry wall
Next time
There will be no next time
I apologize
Even though I know it’s lies
I’m tired of the games
I just want her back
I know I’m a liar
If she ever tries to fucking leave again
I’mma tie her to the bed
And set the house on fire

Lepas saya dengar lagu ni saya terus terfikir selama ni adakah kita lafazkan perkataan MAAFKAN SAYA itu ikhlas ataupun hanya untuk menyedapkan hati si pendengar?Korang perasan tak benda ni sebenarnya?Saya bukan nak tunding jari kat siapa-siapa just teringat pada diri saya sendiri.Ni contoh apa yang berlaku pada diri saya …

Pada mama & Papa saya :

“Ye ma nanti apis berubah jadi baik.Apis mintak maaf…”

* Tak sampai seminggu perangai jadi balik.Jadi jahiliah semula.

Pada diri sendiri :

“Weyh aku janji aku takkan buat perkara yang memudaratkan ko lagi…”

* Esok lusa buat balik benda yang menyakitkan diri sendiri.

Pada aiensepet :

“Abang janji abang takkan marah-marah lagi…Maafkan Abang eyh”
* Esok lusa tension marah balik.

Pada Allah :

“Ya Allah kau ampuni dosa-dosa aku selaku hambamu yang sering melakukan kesalahan…Aku berjanji aku takkan lakukan perkara yang sama lagi…”

* Tanpa kira sedari kita akan tetap buat dosa juga.

Fuh saya terfikir asyik-asyik nak mintak maaf tapi kita tetap akan buat benda yang sama jugak.Jadi apa maknanya ucapan tu kalau still buat benda yang sama.Ikhlas kah kita melafazkan ucapan tu.Jadi persoalannya kat sini Adakah ucapan maaf yang kita lafazkan itu membawa apa-apa makna ataupun tidak?

p/s :

* Maaf kalau ada yang tersinggung just pendapat peribadi saya yang still tercari-cari apa itu MAAF.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Altimet Feat Imran Ajmian - Maafkan Kami, Islamic, Minta Maaf, Personal, Tazkirah. Bookmark the permalink.

26 Responses to >MAAF SATU PERKATAAN YANG SANGAT MUDAH DILAFAZKAN TAPI ADAKAH UCAPAN ITU MEMBAWA MAKNA

  1. Fariq says:

    >manusia,, tak lari dari membuat dosa,maaf dan saling memaafi tu mmg patut ada, supaya idup lebih aman dan makmur,,

  2. BeaN MorENo says:

    >fariz – betul tapi ikhlas kah kita meminta maaf?

  3. >maaf…lama tak komen di sini….

  4. BeaN MorENo says:

    >yanie – ang memang sombong…haha maafkan saya

  5. BeaN MorENo says:

    >cikhel – nangis?kenapa

  6. princeduyong says:

    >maaf memang mudah diucapkan…tambah sikit mimik muka kesian…tambah sikit air mata…tambah ayat bergula…pasti cair… tapi dihati belum tahu…🙂

  7. Puan Capa says:

    >masa ucap maaf tu maybe ikhlas..tp manusia kan..tak penah lari kesalahan..even dah janji kita takkan bg benda tu berlaku

  8. bardboo says:

    >maaf tu ikhlas ke x ikot pd keadaan..kdg2 bila hati masih marah, tp dipaksa gak untuk mintak maaf, jadilah ucapan maaf tu x ikhlas..Jom Lawat Blog Bardboo

  9. Matjoe says:

    >kalau ko buat salah, bila dh dewasa ni, mmg berat pulak nk mintak maaf

  10. >we keep doing mistakes coz we're not perfect.tu memang lumrah.as long as kita belajar lpas buat silap then,bagus.soal kita ikhlas or tak everytime mintak maaf tu subjektif.ikut orang.we know ourself better.hehe

  11. amry says:

    >pendapat aku la….ikhls tu depend kat orang tu..ramai juga yang sekadar nak sedapkan hati, ramai juga yang ikhlas sebab dia mengaku kesilapan dia, tapi yang buat kesalahan tu berulang sebab maaf tu hanya pada kesalahan yang telah dibuat, bukan untun future. beza dengan taubat….pendapat aku jer la

  12. Faiz says:

    >manusia sememangnye insan yang lemah..tak lekang dari kesilapan..p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)****KLIK ENTRI TERKINI DISINI****

  13. Myvitrd says:

    >Manusia sering melakukan kesilapan.. so tiada salahnya kalau selalu meminta maaf..

  14. rockinsudu says:

    >ucapan maaf yg iklhas dan bermakna bila org yg ucap tu mmg betul2 sedar

  15. Eyriqazz says:

    >setuju bro..sometimes minta maaf pastu buat balik,…hik3..apapun, better than tidak kan? nasib baikla ada orang tersayang yang memahami,tak gitu bro?

  16. BeaN MorENo says:

    >prince duyong – haah betul2 saya banyak kali jadi

  17. BeaN MorENo says:

    >puan – tapi kita tetap buat juga…

  18. BeaN MorENo says:

    >bardboo – ya kemarahan itu satu penghalang keikhlasan

  19. BeaN MorENo says:

    >matjoe – ko memang memahami aku

  20. BeaN MorENo says:

    >csk – satu point di situ belajar melalui kesalahn but sometime after learn also we eill forget right?

  21. BeaN MorENo says:

    >amry – aku setuju

  22. BeaN MorENo says:

    >faiz – tapi kita boleh ubahkan

  23. BeaN MorENo says:

    >Myvitrd – itu betul adakah ikhlas?

  24. BeaN MorENo says:

    >rockingsudu – ini pun bagus

  25. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz – haha bro itu dah masuk kisah dalam kelambu dah hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s