>APA YANG MEMBUATKAN ENTRI ITU ‘KURENG CHA’

>

TIPS : APA YANG MEMBUATKAN ENTRI ITU ‘KURENG CHA’

Salam dan selamat pagi ye.Dah breakfast?Bean Moreno masih menunggu kawan untuk pergi kerja.Sorry semalam saya tak post apa-apa sebab terlalu sibuk dengan kerja.Tambah pulak badan sakit2 then memang tak larat nak berfikir sangat.Bila tak update & langsung tak blogwalking maka saya memang kena berharap pada traffik-trafik sesat dari google jelah.

Ok hari ni saya nak share pasal kenapa sesebuah entri itu tak dapat hitz (bukan stesen radio ye) yang tinggi.Atau senang katalah kenapa entri kita kurang pembaca.Benda ni saya banyak perhatikan apa yang berlaku pada saya dan blog ni.Antara sebab2 kenapa entri kita tak best ialah :

1) KITA PAKSA OTAK

Faham tak?Memang sengaja saya bagi ayat pening sikit kalau tak korang tak berfikir.Entri korang akan jadi tak best bila korang terlampau paksa otak korang untuk menulis.Memang bila kita takde idea untuk tulis entri kita boleh usha Youtube, Google dan macam2.Tapi kalau dah usha semua benda dalam net termasuk website Astropun kita takde idea nak menulis silalah jangan paksa.Kalau kita paksa jugak memang akan jadi satu entri yang bersepah dan tak menarik.Jangan bagi otak korang berada dalam situasi ‘Engkau Memaksa Aku Terpaksa’.Bila takda idea dok diam2.

2) BUAT LAIN TULIS LAIN

Yang ni memang susah sikit.Ramai di antara kita tulis ikut dan je.Kadang-kadang kita tak buatpun kita tulis.Contohnya kita tulis pasal pergi event Nuffnang.Padahal kita tak dapatpun invitation tu.Korang rasa cerita korang akan jadi best tak?Takpun Korang cerita pasal korang masak nasi lemak tapi padahal korang tak taupun masak nasi lemak.Kan susah kan kita nak relatekan dengan diri kita.Bila keadaan macam ni jadi maka korang akan mengalami sindrom ‘copy paste’.

3) PENULISAN TERLALU LURUS

Ni bukan bermaksud jujur ataupun mudah kena tipu.Maksud dia ialah penulisan korang terlalu menuju ke dalam arkib negara.hak3.Dalam penulisan kita kena bagi pembaca kita selesa.Kalau kita tulis entri terlalu mendatar macam menulis sejarah Parameswara baik diorang beli novel.So kalau nak tulis entri sila bengkok2 sikit.cuba jadi badut dalam entri takpun entertainer.Contohnya cerita Mr Bean.Korang bayangkan kalau dia tak buat lawak bodoh dia tu.Dalah dengan tak banyak dialog.Rasa-rasa penonton amik remote tukar channel tak?Yang penting jangan jadi PONDAN!huhu…

4) ORANG TULIS TIPS/TUTORIAL KORANGPUN IKUT

Sekarang ramai yang tulis pasal tips & tutorial.Salah ke?Saya tak kata salah sebab saya salah seorang daripada blogger yang tulis tips.Dan artikel yang korang baca ni pun menjurus pada tips.Yang menjadi masalahnya ada jugak yang just ikut-ikut.Share tips tapi sebab nak dapat hits je padahal diorangpun tak faham apa yang diorang tulis.Sama lah macam tutorial,ramai yang buat sebab nak hits yang tinggi padahal diapun tak buat tutorial tu.Bila macam tu memang lah orang akan epergi blog korang sekali je seumur hidup sebab tak dapat feel tips or tutorial tu.

5) MELAWAN PERASAAN

Yang ni memang bahaya.Tolonglah jangan berpura-pura atau cuba jadi pelakon.Kalau korang tengah sedih korang takkan dapat tulis satu entri yang menggembirakan orang lain.Kalau korang berpura-pura dalam entri readers tetap akan dapat rasa bila diorang baca entri tu(itupun kalau baca).So tolonglah jujur sikit dalam entri dan perasaan korang ye.

p/s :
* Kalau Jiwa kacau jangan tulis entri sila baca Quran OK!

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Blogging, Blogwalking, Suterablogger, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

46 Responses to >APA YANG MEMBUATKAN ENTRI ITU ‘KURENG CHA’

  1. fndrocka says:

    >kalau follow semua tips ni..barulah gembira berblogging..ye tak..Fndrocka

  2. eyriqazz says:

    >mantap tips abang bean moreno..sayapun dah nak bersaralah kasi tips,..tips abang bean lagi mantap….hik3..

  3. Miey says:

    >Benar juga bagai yg dikata..

  4. J.M.R says:

    >btol tu bean..been there, done that..barulah ulasan&gambar artikel lebih menarik&ada kelaianan..br tip top mcm blog bean moreno nih!..TQ 4 the tips!

  5. kak ina kl says:

    >akak pun mcm gto…skrg tggu bean ajer bagi tips..

  6. Che Armster says:

    >aku yang tak dapat invitation tapi pegi event tu termasuk dalam kategori 2) jugak ke?

  7. cikkiah says:

    >terimas kacang moreno…🙂

  8. >kadang2 kalau uat entry kat blog time ngah emosi..pastu bile bace balik 3 4 hari lepas tu..wouhhhh..malu …………

  9. BeaN MorENo says:

    >fndrocka – try lah tgk happy tak happy…

  10. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz – adus terkena perli sekali..hak3

  11. BeaN MorENo says:

    >miey – hehe ye ke?

  12. BeaN MorENo says:

    >JMR – Mana ada bro…blog ko lagi best apa…

  13. BeaN MorENo says:

    >kak ina – perli ke apa ni kak?haha

  14. BeaN MorENo says:

    >Che ARmster – at least you went there…betul tak?dapat experience…

  15. BeaN MorENo says:

    >cikkiah- sama2 …

  16. BeaN MorENo says:

    >cik aida – haah…memang betul pun…saya pernah jadi macam tu

  17. BeaN MorENo says:

    >velasrizal – hahaha…betul2

  18. akuzle says:

    >ehehehehehe…. nk gelak ajerlaaa…

  19. syafiq.net says:

    >haha sekarang ni aku dah tak de pengkhususan dah. belasah je

  20. Fariq says:

    >huh,,mcm sdgmendgr ceramah motivasi pagi,, skali brainwash je trus lekat dlm otak

  21. >setujuuu bean setujuu. 101%..hehe. kalau xde idea, jgn perah otak. tu blog sy x berhapdet lame dah tu..ahaha.

  22. fyna says:

    >errr…aku suke no 3 ko bean..hehehe..aku try follow ape yg ko ckp e..tunjuk ajar ku sifu..

  23. BeaN MorENo says:

    >akuzle – hehe apa yang kelakar kak

  24. BeaN MorENo says:

    >Dahlia – tq senpai

  25. BeaN MorENo says:

    >syafiq – hehe blogger sekarang kena pelbagaikan content…sebab kebanyakan more tu public/personal blog

  26. BeaN MorENo says:

    >fariq – ni sharing je hehe..apa yang saya nampak saya kongsi

  27. BeaN MorENo says:

    >Puan Aina – bila mau keluar anak?

  28. BeaN MorENo says:

    >phreak id – hehe…blom lagi

  29. BeaN MorENo says:

    >fyna – hehe ko ngan aku sama je

  30. BeaN MorENo says:

    >aien comel – hahaha

  31. hamzah ian says:

    >gua satu pun tak ikut tips ni..gua ikut hati dan perasaan gua je..har har har..tapi hati dan perasaan gua baik sangat2..

  32. zumiela7 says:

    >idea bernas..bagus2

  33. Liza says:

    >betul, blogging nie tak leh dipaksa, nanti entry tak menarik

  34. rockinsudu says:

    >yup. setuju ngan pksa otak tu. kdang2 entry sntai lebih best.

  35. amry says:

    >aku setuju yang pertama tu, kalau paksa otak memang ayat jadi macam harem..hehehe..yang lain pon aku setuju. jadiah diri sendiri, itu yang terbaik. nice tips bro

  36. BeaN MorENo says:

    >hamzah – lu lain lu otai!gua newbie je

  37. BeaN MorENo says:

    >zumiela – ikut pengalamn saya lah…hehe

  38. BeaN MorENo says:

    >Liza – haah sis memang betul saya pernah paksa otak nak tulis entri at last jadi tak faham

  39. BeaN MorENo says:

    >rockinsudu – betul3

  40. BeaN MorENo says:

    >amry – hehe..thanks aku kongsi apa yang pernah aku alami

  41. nurmiey says:

    >thanks for sharing..bagus info ni…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s