>3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 5)

>

3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 5)

Salam guys,

Wah dah masuk part 5 dah Fakta Pasal Blogger.Dah boleh buat ebook ke?haha…Still menunggu email pasal Om Nom Nom Maxis tapi tiada khabar berita.Ntah dapat ke tidak saya pun tak tau.Ok jom sambung apa yang ada dalam blogsphere kita.

1. Ramai Blogger Yang Sebenarnya Tak Boleh Hadapi Kebenaran

Ok simple je, sebagai blogger actually kita kena open minded dan terima kritikan readers termasuk annon yang tidak ber’TELO’.Kenapa kita perlu komen moderate?Kebanyakan orang kata komen perlu ditapis terutama sekalai dari Annon.Bagi saya tak perlulah kita nak moderate komen.Biar je orang komen sebab kadang-kadang komen tu nak uji kita je.Cuba jadi open minded sebab komen tu pendapat peribadi seseorang dan jika kita moderate dan tak publish komen tu ia akan bertukar menjadi satu entri pulak.

2. Ramai Blogger Berblog Bukan Untuk Berkongsi

Ok tujuan utama berblog ialah berkongsi maklumat (ini termasuk memfitnah).Kalau korang tengok eyh ramai blogger just tulis sesuatu bukan atas kehendak sendiri tapi atas desakan DUIT.Tak percaya cuba korang blogwalking…Apa yang korang dapat?Saya boleh cakap 35% blog yang saya masuk adalah copypaste suratkhabar.Dan ada  juga yang tulis ikut entri orang lain cuma ayat je lain.Sebagai contohnya dia review pasal sesuatu.Dia tak tahupun kegunaan benda tu (tak pernah try) tapi bila tengok blog yang bertraffik tinggi tulis diapun ikut.Yang bijak sikit dia tak tulis sebiji-sebiji tapi yang agak kurang bijak dia akan copy paste.hoho

3. Ramai Blogger Yang Nak Senang & Tak Nak Lalu Apa Yang Patut

Faham tak ayat ni?Kalau korang perasan apa yang berlaku dalam blogsphere kita sekarang?Semua nak jalan mudah je.Atau erti kata laian semua nak ‘one way’.Kalau dulu blogwalking kita susah-susah masuk blog orang then baca entri lepas tu komen.Paling tak sopan pun tulis kat shoutbox menandakan kita dah masuk blog tu.Tapi sekarang blogwalking dah ada softwares.Set semua perkataan then letak semua url maka ia akan berjalan sendiri.Mudah kan?Tapi sial fikir beb, korang adil tak pada blogger lain?Korang senang tapi depa dengan ikhlas masuk blog korang dengan cara usang (walaupun ayat sama).Ingat dengan cara macam tu korang memang boleh dapat traffik tinggi tapi korang takkan dapat belajar apa-apa pasal blogging.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in 3 Fakta Pasal Blogger, Blogging, Blogsphere, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

24 Responses to >3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 5)

  1. The Sharkox says:

    >Copypaste dari online newspaper memang paling tak best… siap tak nak buang Kuala Lumpur: Bla bla bla tu yang tak tahan tu..heh, no 3 tu terkena kat baang hidung seindiri..tapi aku balas balik singgahan dorang

  2. iniialahaku says:

    >tq bro..still blajar agi ni ha bab2 ni suma.. y pasal softwre 2 tgk ada je blog yg wat dwnload free..xpnah guna plak..

  3. aRe-lOnG says:

    >hahahahaha…biasala perkara mcm tue

  4. bardboo says:

    >setakat ni blm penah lagi la guna software blogwalking tu..Jom Lawat Blog Bardboo

  5. MATAHARI says:

    >1.2.3 aku minoriti. bukan yang ramai.

  6. >saya sokong bean. apa yang aku perasan kebnyakan orang sekarang blogging lebih mengejarkan SEO. boleh nak kejar SEO. tapi tak kemana pon nanti.

  7. Puan Capa says:

    >biasa la tu.semua nak jalan singkat.

  8. >akak sokong apa yang kamu tulis tu..

  9. BeaN MorENo says:

    >The Sharkox – hehe copypaste menandakan anda belum sedia jadi blogger…

  10. BeaN MorENo says:

    >iniadalah aku – xdehal kalau kita niat hanya untuk tau situasi mungkin ok

  11. BeaN MorENo says:

    >arelong – memang biasa…itu yang kene tukar

  12. BeaN MorENo says:

    >bardboo – memanglah samalah dengan saya

  13. BeaN MorENo says:

    >matahari – kalau tak ramai kita tak nampak betul tak?

  14. BeaN MorENo says:

    >carl – SEO itu penting tapi bila kita terlalu nak SEO kan blog kita takkan dapat beb…itu pengalaman

  15. BeaN MorENo says:

    >puan capa – haaah

  16. BeaN MorENo says:

    >kak ina – kita kan satu kapal

  17. Mknace says:

    >:)πŸ™‚πŸ™‚ dah part 5 tuhterbaeekkk!!!!singgah dari mknace unlimited

  18. BeaN MorENo says:

    >Mknace – sharing je bro

  19. Mar says:

    >pling byk blogger xleh nk trima pasal komen dari anon.,..sush nk positivekan fikiran n terima,..disebabkn ni mulala buat entri2 makian semua tuh,.hmm,.fakta yg sememangnya realitisgt stuju,..

  20. BeaN MorENo says:

    >Mar – dalam blogging annon itu perlu dan annon itu mematangkan cara kita blogging

  21. faizul says:

    >Wah, setuju juga dengan entri ni. Kekadang aku juga dulu bermotifkan duit sahaja. Tapi skang aku mencari follower yg berkualiti sahja. Bukan jenis yg singgah2 je.

  22. Catherine- says:

    >wahh!! no 3 tu aku bg 100 markah! yeyyyy~!!

  23. BeaN MorENo says:

    >faizul – akupun sama bro sebab itu aku kemukakan isu macam ni…

  24. BeaN MorENo says:

    >catherine – hehe cuba hindarkan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s