>TAHUKAH KORANG KOMEN ITU ADALAH SATU TEKNIK SEO MUDAH?

>

TAHUKAH KORANG KOMEN ITU ADALAH SATU TEKNIK SEO MUDAH?
Selamat pagi guys,
Wah entri kali ni tajuk dah macam National Geographic Sebelum saya cerita lebih mendalam tentang perhubungan saya dengan komen,ahaks saya nak tanya koranglah kan korang rasa drop komen kat blog lain mendatangkan faedah tak?Rata-rata akan jawab kalau nak traffik tak payah drop komen pun tak kisah.Just shout kat kotak kecik kat sidebar tuan punya blog mesti masuk balik kat dalam blog kita.Yes itu memang betul tapi korang terfikir tak blogwalking memang akan tolong kasi up sikit traffik tapi kalau kepuasan blogging itu menulis untuk dibaca manusia korang memang takkan dapat sebab orang yang membaca penuh dia akan komen.
Kenapa saya cakap drop komen tu satu teknik SEO mudah dan kalau korang ada pernah terbaca kat ebtri blogger-blogger lain diorang cakap SEO nilah kunci kepada traffik.Actually ramai yang still tak perasan bahawa bila kita drop komen kita sebenarnya telah menempatkan url blog kita kat dalam feed entri tu.Tanpa kita sedari lepas kita drop komen kat satu blog tu kita akan tarik readers lain baca blog kita.Kenapa?Simple je bila korang komen dan komen tu bernas dah tentu owner blog yang komen tu akan tertarik ko memang the bump dengan korang.So dah tentulah dia akan masuk ke blog korang melalui link comment tu.Simple je kan…Satu lagi Readers blog yang korang komen tu korang rasa takkan tak drop komen So lepas diorang komen bila ternampak nama korang komen satu benda yang memang superb maka diorang mungkin akan cair dan tertekan link blog korang…
Maksudnya kat sini link URL korang tulah akan menjadi referral link untuk tarik visitor.

Pernah tak korang terfikir yang dalam komen korang tu juga ada keyword-keyword yang boleh menyebabkan link URL blog korang tersenarai dalam carian Seacrh Engine.Korang tak tau atau memang tak nak tau ataupun saje buat-buat tak tau?Apa sahaja yang kita taip dan kat mana-mana kita taip termasuk kat facebook akan tersenarai dalam SERP.Tak percaya?Korang fikirlah eyh server Google bukan macam saiz harddisk desktop kita yang paling hebat ada 1 TB je.So setiap perkataan yang kita letak kat apa-apa platform kecuali platform bas akan masuk dalam SERP.Maka bukankah itu SEO cara mudah dan ramai di antara kita tak sedar.
So nampak tak apa yang cuba si kacak ni sampaikan?Sebab saya tengok ramai orang blogwalking termasuk diri saya tapi tak komen.Kalau takat tak komen je takpe tak pandang langsung entri blogger lain.Korang kena ingat dalam blogging ni ada satu phrase yang penting ‘What You Give,You’ll Get Back!’.Nak tau apa itu ‘What You Give You’ll Get Back!’ nanti saya akan cerita.So lepas ni janganlah malas-malas komen blog lain ye.
p/s :
* Saya suka drop komen tapi sekarang ni agak busy dan orang yang saya utamakan untuk drop komen ialah orang yang komen blog saya…hak…Tapi kalau ada masa memang banyak blog yang saya akan komen…

* Nak sewa tapak iklan? Jom Test Market

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Drop Comment, Komen, Macam Mana nak delete SPAM Comment kat Blogspot, SEO Tips, Tahukah Korang Komen Itu Adalah Satu Teknik SEO Mudah?, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

42 Responses to >TAHUKAH KORANG KOMEN ITU ADALAH SATU TEKNIK SEO MUDAH?

  1. yanmie says:

    >Salan Bean,taknak cakap banyak, memang setuju dengan entry ini :)www.yanmieonline.com

  2. Affan Ruslan says:

    >Betul. tapi kena pastikan bhgn komen dofollow. Untuk blogspot dan wp, secara defaultnya, nofollow.Kalau wp, ada plugin comluv untuk orang yang komen mempromosi entry terbaru mereka.Dulu kakjie pernah komen ada keywords salleh samsa gregor masuk blog die, padahal die takde pun buat entry pasal tu. Rupa2nya ada salah seorang pengomen yang buat entry pasal tu, so bila google index die dapat detect keyword tu kat blog kujie2.com.

  3. BeaN MorENo says:

    >yanmie – betul ke kak yan saya main tibai je…haha

  4. BeaN MorENo says:

    >Affan Ruslan – yups betul2 kene tukar jadi Do Follow…Kalau tak memang tak jadi…

  5. >tak setuju dengan entri ini…kalau tak comment…setuju comment la..hahakVisit MeSyoknya Download

  6. EmanCloud says:

    >ha ah setuju seyh! aku selalu je komen dgn ikhlas bro. seronok blogwalking. =)

  7. RedBoys says:

    >yeeha. saya stuju.takde bantahan. hee

  8. >Komen yg dah di-drop tuh pon, kenalah bijak & unik. Kalu komen tak berkaitan, langsung kene delete lah jawabnye. Orang ingatkan spam…hehe

  9. >wah.yeke? baru tau.thanks for the info. bagus utk mereka yang baru nk belajar guna SEO😀Perutusan dari pihak Nuffengers | Buffered Earning

  10. >yeap…. kita boleh dapat trafik hanya dengan komentar jee…

  11. fyna says:

    >mmmm…aku agree…hehehe..

  12. >memang komen blog org boleh menguatkan SEO blog kita..dan juga backlink..lagi byk backlink lagi bagus..dan lagi bagus kita komen kt blog2 yang trafik die tinggi..huhu

  13. fndrocka says:

    >Aku suka membaca..tpi tak suka sangat droo komen semata2 untuk tarik traffik.kalaau ada somethg to say baru drop…kebnyakkannya memg aku drop..

  14. peaqour says:

    >memang bernas… saya sokong… okey sekarang ini url blog saya http://peaqour.blogspot.comentry terbaru pasal filem animasi Rapunzel, jom baca… hehe😛

  15. BeaN MorENo says:

    >Syoknya Download – hehe sampai ati tak setuju hak3

  16. BeaN MorENo says:

    >EmanCloud – hehe bagus2

  17. BeaN MorENo says:

    >Cik Galus – silakan support ye hehe

  18. BeaN MorENo says:

    >redboys – tq beli mas

  19. BeaN MorENo says:

    >Fadzrul – yelah kalau entry pasal kereta proton tetioba komen pasal kuda memang lah porang menyampah…hak3

  20. BeaN MorENo says:

    >Puteri Iqa – hehe betul…saya tak tipu

  21. BeaN MorENo says:

    >hazman – ang dah power!

  22. BeaN MorENo says:

    >fyna – ye ke?apa bukti…

  23. BeaN MorENo says:

    >fndrocka – tq sebab komen kat blog aku ye..anda ikhlas

  24. BeaN MorENo says:

    >peaqour – baiklah demi kamoo!

  25. Cikmin says:

    >hehehe..betul tu..kerana komen sesorang tu lah..ada yang search Cara Buat Nasi Ayam Pontianak hari ni..huhuhu…www.cikmin.com

  26. mizzapple says:

    >yeh! setuju bangat meyh.

  27. >salam dari MO…wah benda baru ni..MO masih baru lagi dalam dunia blog ni…selalu jadi silent reader je..lebih suka baca daripada komen…huhuhu…

  28. BeaN MorENo says:

    >cikmin – hehe ye ke?

  29. BeaN MorENo says:

    >mizzapple – hehe tq

  30. BeaN MorENo says:

    >MO – kita komen apa yang kita mahu…

  31. suSuEmIMiE says:

    >cerah je mana kalo bace bab2 seo n up traffic nih..hahahahaa…thanks for the info..

  32. BeaN MorENo says:

    >susuemimie – hehe dah agak dah!

  33. amry says:

    >salam bro. aku masuk blog ko ni dari enjin carian..congrat2. betul la apa yang ko cakap tu.jerit kat shoutbox,kesan jangka pendek, komen kat kotak komen,kesan jangka pendek gak tapi berterusan.tul tak tul tak?hehe

  34. J.M.R says:

    >tp yg best tu bro, ada yg komen tp komen tu takde kaitan ngn isi entri. lg best, sibuk dok promote produk blogshop dia tnpa sentuh lengsung psl isi entri tn punye blog..camno yg tuh?

  35. auszack says:

    >betul tu abang mat chang. timo kaseh la bagi petuo camni. timo kaseh la.

  36. BeaN MorENo says:

    >amry – tq–benda ni aku test dulu bro…lepas tgk result baru up entry…apa2 pun thanks eyh..

  37. BeaN MorENo says:

    >JMR – kalau jenis macam tu kan bro itu tandanya dia kaki blogwalk tapi nak try SEO haha

  38. BeaN MorENo says:

    >auszack – awat hang pecah nama kongsi gelap aku!haha

  39. Wan85 says:

    >kalau macam tu saya pon nak komen la hehehttp://wanwidget.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s