>P METRICS BOLEH BUATKAN BLOGGER BLOGSPOT RASA MACAM PAKAI WORDPRESS

>

PMETRICS BOLEH BUATKAN BLOGGER BLOGSPOT RASA MACAM PAKAI WORDPRESS

Morning guys,

Pagi-pagi otak kosong nak upkan isu pun agak lambat tapi saya harus bersyukur dan berterima kasih kepada otak kanan sebab last-last minit boleh mengeluarkan idea untuk dikongsikan dengan korang.Persoalan pertama untuk entri ni ialah korang guna apa untuk check stats blog korang?Kalau blogger Nuffnang saya dah tau confirm akan jawab usha Nuffnang Analytic lah kan.Tapi bagi blogger yang gila kentang diorang akan jawab usha Google Analytic je cukup.

Sekarang ni saya nak share satu platform untuk check analytic korang.Ni pun saya ternampak kat satu blog tu tapi saya dah lupa apa url dia.hak3…So saya try…Korang pernah try Pmetrics tak?Actually ni sama je macam analytic lain yang bagi kita figure or performance blog kita.Tapi saya rasa syok sebab ia seolah-olah bagi saya satu fantasi yang saya macam berhosting sendiri.Apa yang ada kat Pmetrics :

1. The Basic – untuk tau bilangan visitor (UV/PV), Bounce back etc
2. Links – nak tau dari mana link yang yang refer  or hantar visitor ke blog korang
3. Contents – top content yang orang cari dalam blog korang
4. Search – yang ni related dengan SEO, apa je yang orang cari yang ada dalam blog korang
5. Traffic Source – nak tau dari organic search direct

Komen Bean Moreno :

* Interface dia agak sedap mata memandang dan light so terasa luxury.hak3…
* Mungkin agak accurate.
* Complete kalau nak dibandingkan dengan Nuffnang Analytic

Kalau nak usha comparison dengan analytic lain korang boleh usha sini.Nak printscreen agak panjang lah pulak.


p/s :


* Sorry tiada screenshot sebab internet bapak slow!

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Analytic, Comparison, nuffnang, PMetrics, SEO., Stats. Bookmark the permalink.

35 Responses to >P METRICS BOLEH BUATKAN BLOGGER BLOGSPOT RASA MACAM PAKAI WORDPRESS

  1. BeaN MorENo says:

    >Bro Framestone – agak menarik aku tgh syok dok kaji

  2. saya_arief says:

    >menarik..ingin mencuba..;D

  3. penaberkala says:

    >thanks bro for the info nk try pi serbu jap

  4. Affan Ruslan says:

    >pakai google analytics pun ok.tapi bila usha table compatison kat website tu, macam lagi byk function je dari google.nice sharing

  5. Cikmin says:

    >sebijik sejiban getclicky.com interface web tu…🙂 cikmin memang suka guna getclicky..🙂

  6. yanmie says:

    >Salam,akak guna plugin getclicky je, sebiji sejebik :Pwww.yanmieonline.com

  7. paeh says:

    >guna google analytics letak kat blogger pun boleh… paste dia punya skript je la kan

  8. Myvitrd says:

    >benda yang baik boleh dicuba… nanti aku tengok2..kalau menarik nak juga test.

  9. Puan Capa says:

    >bean!!!skrg dah macam blogger top!

  10. Anonymous says:

    >Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?

  11. The Sharkox says:

    >Aku tak berapa nak percaya sangat denagn akurasi Nuffnang Analytics pasal jauh berbeza dengan stat dalam Google Analytics…my 2 cents

  12. Bean Moreno says:

    >arief – cubalah sebab free je

  13. Bean Moreno says:

    >peneberkala – serbu…

  14. Bean Moreno says:

    >affan – actually google analytic lebih kurang je just ni lagi detail

  15. Bean Moreno says:

    >cikmin – rasanya sama company kot!

  16. Bean Moreno says:

    >paeh – haah memang boleh tapi just nak try yang baru je bro…actually benda yang sama je

  17. Bean Moreno says:

    >yanmie – memang samapun

  18. Bean Moreno says:

    >Myvitrd – akupun baru je cuba

  19. Bean Moreno says:

    >puan capa – mana ada…saya biasa je macam dulu2

  20. Bean Moreno says:

    >annon – just try this

  21. Bean Moreno says:

    >thesharkox – actually sama je cuma perkiraan nuffnang ikut hour tapi google ikut hari

  22. >aku guna 4 skali…nuffnang…sitemeter, analytic pastu wordpress stat..huhu…

  23. BeaN MorENo says:

    >wAN gERRARD – TRY DULU

  24. BeaN MorENo says:

    >fendi – ikut keselesaan ang bro

  25. BeaN MorENo says:

    >phreak – ni online punya la

  26. che armster says:

    >sama la.. best2 ini tool😀

  27. BeaN MorENo says:

    >chearmster – apa yang sama?

  28. areripe says:

    >thanks for the useful information!keep it up bro!u're awesome!

  29. BeaN MorENo says:

    >areripe – thanks dah try ke blom?

  30. Anonymous says:

    >What a great resource!

  31. Anonymous says:

    >Enjoyed reading/following your page.Please keep it coming. Cheers! watch the tourist online

  32. Anonymous says:

    >Its awesome all of the time to view how folks can compose wonderful stuff about people topics! Thank you and I ve bookmarked you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s