>3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 3)

>

3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 3)

Morning guys,

So dah usha gambar-gambar gath.Saya rasa dah ramai blogger up kan entri pasal gath 26 Disember 2010.So siapa tak pergi sorry ‘tak dapek den nak nolong’.Pagi-pagi camni terasa macam nak share pasal apa yang terjadi dalam blogsphere kita.Yelah mungkin tak semua buat tapi kebanyakkan dari kita buat termasuk diri saya.Korang rasa apa yang berlaku bila seseorang tu dah bergelar blogger?

1. Dari Rajin Menjadi Pemalas

Ini pasti beb.Memang ramai yang akan alami benda ni.Kalau kita perasan masa awal-awal blogging yang mana time tu traffik pun baru 50 unique sehari maka ramai blogger yang akan blogwalking atau boleh kita katakan mesra blog.Sehari mungkin dalam 300 blog masuk then menjerit kat kotak jeritan.Kadang-kadang masuk blog yang sama 3 kali sejam (kasi pageview bukan unique) tapi bila dah banyak blogwalk dan banyak ilmu pastu SEO pun dah kira hebat maka kita dah malas nak blogwalk dan hati pun berkata macam ni :

“Eleh buat apa nak blogwalk lagi traffik sehari dah 1K…”

Ramai blogger yang lupa diri bila dah naik dan dapat traffik juta-juta.Ni tak termasuk blogger yang busy (ayat cover diri sendiri).Kalau dulu rajin komen blog lain tapi bila dah femes dia akan tunggu orang komen blog dia dan tengok mood untuk komen blog orang.

2. Ego Dan Akan Selamba Hentam Orang

Yang ni agak teruklahkan.Kalau dulu sebelum blog dia naik punyalah sopan santun.Berbudi bahasa sampai kalau mak mertua tengokpun boleh cair.Kena tembak dengan annon cool je kalau replypun ayat tersusun.Tapi bila blog kita dah agak happening dan dah ramai visitor dengan selamba je hentam orang.Kenapa jadi macam ni sebab dalam hati dah tanam ego lepas tu hati berkata :

“Selamba jelah ko nak takut apa…Follower ko dah ramai mesti ada je yang backup ko…”

Yang ni dah banyak berlaku…Serius saya cakap ramai antara kita yang lupa asal-usul kita yang merupakan blogger cap ayam suatu ketika dulu.Dem i hate this type of blogger…

3. Dari Suka Bertanya Kepada Suka Menunjuk

Sepanjang saya blogwalk banyak jugak saya tengok blogger yang berubah.Kalau dulu blog dia biasa-biasa je dia suka refer pada orang lain.Tanya pasal blog sampaikan nak letak widget apapun tanya.Tapi at last bila blog dah show maka entry dia akan berubah menjadi sedikit annoying.Maksudnya berbaur riak.Tak salah kita nak share apa yang kita lalui tapi kalau kita asyik-asyik nak up diri sendiri susahlah beb.Ye kita mungkin ada pengaruh tapi pengaruh tu akan makan diri kita balik.

So cukup 3 tak boleh lebih-lebih.Nak lagi tunggu next week.haha…Oklah hope kita dapat avoid benda-benda ni.Sebab ia bukan je akan rosakkan kita & blog kita tapi akan rosakkan blogsphere kita.

p/s :

* Malam karang saya update gambar-gambar kat dalam BeanMoreno.com

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in 3 Fakta Pasal Blogger, blogger, Blogging, Blogsphere, tips blogging. Bookmark the permalink.

25 Responses to >3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 3)

  1. mAsHiMaRo says:

    >hohoho..aku terasa yang 1st bean!!!ni bukan kes malas blogwalking sebab trafik mencanak,tapi mood blogwalking dah hilang kot~~~huuu..susah3:(sila bagi tips kekalkan mood blogwalking~~

  2. BeaN MorENo says:

    >mashimaro – hehe alamak sorry aku tak bermaksud mashi…haha

  3. nazihahisa says:

    >kantoi buat eh bean!! hahaha tp saya akui segelintir blogger ade yg buat cmni. tapi takpelah. dh yg visit blog dia byk sgt. gila apa die nk blog walk ke blog semua org. huhu

  4. >amboi mendalam nampak huhuhuok la.. bro ngaku dah 3 tahun xbuat blogwalking… puas hati he…23x

  5. Tn.Punya says:

    >setuju dengan hang ni bean.. kenapa ye.. dulu kita rajin je blogwalking.. sekarang ada malas sikit.. tahun 2011 azam baru aku nak berubah jadi rajin semula..hehehe

  6. JAI says:

    >Cukup berilmiah bro..terkedu kejap..hehe

  7. >huhuhuhu….macam2 perangai ….yg penting up traffic…huhuhu…

  8. >bacaan buat peringatan diri sendiri..hehe…tp aku newbie lagi..insyallah ade kelapangan aku terjah blog2 orang…kalau dah start study nanti busy la kot..

  9. J.M.R says:

    >btol bro..dah jawapan ada setiap kelemahan adalah. -blogger pon manusia biasa…

  10. BeaN MorENo says:

    >Nazihaisa – memang saya memang buat benda2 di atas sebab tu saya tau…haha

  11. BeaN MorENo says:

    >Bro – ko dah faham kan…aku memang nak bantai ko haha

  12. BeaN MorENo says:

    >Tuan Punya – depends jugak kadang-kadang kita sibuk

  13. BeaN MorENo says:

    >Jai – haha perli diri sendiri sebenarnya

  14. BeaN MorENo says:

    >Hantu Ka Limah – rambut sama hitam blog lain2

  15. BeaN MorENo says:

    >Afendi – hehe memangpun perli diri sendiri sebenarnya…actually semua orang belajar bro tak kira newbie ke apa…

  16. >Ohh jgn la aku tergolong dalam blogger2 serupa ini.. cuma yg 1st tuh aku mmg sgt xde masa nak BW selalu.. mana yg sempat dan aku perasan jer. sori sgt2PojiePooh; Hanya Satu…

  17. Wan Gerrard says:

    >mood berubah2..normal la..nice info bro ^_^

  18. BeaN MorENo says:

    >nurul lalala – hehe ye ke?

  19. BeaN MorENo says:

    >poojie – hm actually akupun macm tu jugak

  20. BeaN MorENo says:

    >wan gerard – samalah

  21. phreak-id says:

    >i am open to any comment and critics walaupun aku belum sampai level trafik juta-juta tu. ribu-ribu pun kena kumpul 3bulan kut. hahahaTerbaru > Blogger Big Gathering 2010 > Aku Suka Rina Salleh > Piala Suzuki AFF 2010

  22. BeaN MorENo says:

    >phreak – hm…semua blogger ada permulaannya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s