>ASAS MENGGUNAKAN TWITTER PART 3

>

ASAS MENGGUNAKAN TWITTER PART 3

Selamat malam,

Malam ni kita pergi dalam sikit tentang ilmu Twitter.Amacam berguna tak ilmu yang saya share ngan korang.Malam ni mungkin tutorial agak pendek iaitu Dua Tanda Penting dalam Penggunaan Twitter.Kalau korang tau apa tande yang biasanya digunakan oleh user (alamak ni bahasa TRON ni) Twitter untuk berhubung?

1) Tanda Pertama – @

Tanda ni memang biasa korang nampak kan terutama sekali bila tima korang nak panggil nick orang tu.Saya bagi contoh macam ni :

Saya tweet Hellioz.So saya kena letak @Hellioz666 atau command dia macam ni @ :



Maka bila Hellioz nak reply dia akan tekan reply then @BeanMoreno akan muncul.Sila refer Asas Menggunakan Twitter 1 untuk gambaran lebih jelas.Maka jawapan Hellioz666 ialah :



So korang bolehlah anggap tanda @ itu ialah tanda untuk korang seru pen’Twitter’ yang sorang lagi.Senang je kan.


2) Tanda Kedua – #


Tanda ni sekarang memang dah berleluasa.Sikit-sikit kita akan letak tanda # walaupun #sakitperut.Actually benda ni dah ada time zaman-zaman MiRC lagi.# bermakna room untuk communicate.Dalam Twitter # jugak boleh dikatakan sebagai trending.Ok saya bagi contoh ye :



Kenapa saya samakan # itu dengan room chat MiRC?Sebabnya bila kita klik pada #TunetalkRTW maka result apa sahaja tweet tentang #tunetalkRTW akan appear.



Nampak tak apa kegunaan synbol ni?Kalau kat USA symbol # ni amat penting sebab orang yang mencari kerjapun akan menggunakan tanda ni untuk usha kerja kosong.


Hopefully korang faham dengan penerangan ni.Mungkin most of blogger dah gempak dengan permainan Twitter so anggap sabagai satu revision.Hak3…


p/s :


* teringat dulu zaman MiRC saya chat kat #mamak siap dapat awek lagi…DI Twitter bila lagi?hak3…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Asas Menggunakan Twitter Part 3, How To Use Twitter, Tutorials, Tutorials Twitter, Twitter. Bookmark the permalink.

14 Responses to >ASAS MENGGUNAKAN TWITTER PART 3

  1. Adam says:

    >sokong-sokong. ramai yang tak reti guna twitter.ayat yang biasa dengar." saya dah lama ada twitter. tapi tak reti guna. tak paham "sila datang sini baca…

  2. BeaN MorENo says:

    >Adam – thanks bro…ilmu wajib dikongsi

  3. iniialahaku says:

    >bro tnya ckit..klu #ff 2 dia stand ntu pa?sma gak ke prana cam #?

  4. >tak pernah faham jugak.. follower pun tak ramai.. btw, it's a useful info.. thanks 4 sharing.. =)p/s: Belajar teknik photoshop..

  5. BeaN MorENo says:

    >prince duyong – welcome…try eyh…

  6. BeaN MorENo says:

    >inilah aku – haah sama je…trylah tekan channel tu

  7. BeaN MorENo says:

    >eisya – cube guna mesti syok sebab ia boleh membantu dalam blogging

  8. 100penulis says:

    >same lah.. ada ja twitter tp xtau nak guna. reti setting feed blog ja tp segan nk guna utk bersembang. thanks for this article :)Latest Post : 50 Bloggers Diperlukan! II

  9. BeaN MorENo says:

    >100 penulis – ye sayapun macam tu dulu

  10. BeaN MorENo says:

    >Wan Gerrard – welcome…

  11. BeaN MorENo says:

    >phreak – ni bukan tips beb…ni cara guna…haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s