>3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 1)

>

FAKTA PASAL BLOGGER (PART 1)

Salam guys,

Dah dua hari tak update blog ni.Haripun actually malas nak update sebab still penat.Saya pun tak tau even penat akal masih berpusing 180 kuasa kuda dan memaksa jari menaip.Chewah siap bermadah-madah bagai.Adakah Bean Moreno dilanda cinta?OOOoops…

Dalam dua tahun saya up kan blog ni macam-macam yang dah saya alami dan saya nampak dalam blogsphere Malaysia.Lagi beberapa hari genap 2 tahun usia blog ni(tak termasuk blog-blog yang dah bungkus).Mesti ada yang tanya kenapa blog lama bungkus?Jawapannya simple sebab dulu buat blog tnapa ilmu dan tiada guru.Main ‘bo’ je dengan harapan boleh dapat Alexa ranking bawah 100K.hak3…

Entri kali ni saya nak share beberapa fact yang ada dalam blogsphere atau senang cakap sikap-sikap yang pasti ada dalam diri seorang blogger termasuk blogger picisan benci Israel macam saya.hak3…Tapi sebelum tu saya mintak maaf kalau entri kali ni ada yang menyinggung perasaan blogger-blogger lain.Saya takde niat nak perli ataupun sound just nak share benda yang saya sendiri buat dulu.So 3 Fakta Pasal Blogger yang korang mesti pernah jumpa :

1. Kebanyakan Blogger Menulis Sebab Traffik Bukan Minat

Ok yang ni masa dulu-dulu saya sendiri pun terjebak dengan penyakit ni.Memang susah nak lari sebab mind set setiap blogger ialah tulis nak traffik.Melz jenuh brainwash saya tapi saya buat dek je sebab masa tu kepuasan saya berblogging ialah bila dapat traffik juta-juta (tipu je ye traffik saya tak lebih 1.5K).So bila berblog hanya tumpu pada traffik otak kita akan tepi dengan perkataan traffik dan akan produce satu entri yang menampakkan niat suci murni kita itu.hoho…Penulisan jika dibayangi traffik memang akan jadi ntah hape-hape.Serius saya cakap dan bila korang baca sekali lagi korang mesti rasa nak delete je entri tu.hak3…

2. Budaya Kumpul Follower

Ya memang betul follower tu faktor psikologi dalam berblog.Tapi harus diingatkan psikologi ye dan psikologi ni selalunya hanya membawa kepada alam fantasi Repunzel.Kenapa?Simple je korang dok sibuk masuk blog orang then follow pastu ajak orang follow balik.Adakah dengan budaya follow memfollow ni korang dapat benefit.Ces!Jangan mimpilah weyh.Budaya ni akan bagi mood blogging korang jatuh ke laut beb.Banyak blog saya blogwalk dan saya tengok follower ratus juta tapi traffik dan pageview tak sampai 200.Owh please lah korang kena ingat bila korang dah tekan button follow tu tugas korang ialah membaca entri diorang.

3. Ikut Style Blogging Blogger Lain

Yang ni sayapun pernah buat.Bila tengok entry orang ni best so kita tiru style diorang konon nya dapat curi readers diorang.Owh tolong lah takkan jadi beb.Dalam blogging korang kena tau Unique Content will Attract Readers.Itu Keyword yang patut kita tau.Selagi kita tak faham maka kita akan down beb.Percayalah cakap saya.Kita takkan boleh berjaya dengan meniru tau.

Alamak masa tak cukup.So saya buat ni dulu mungkin minggu depan saya sambung ye.Itupun kalau saya ingat.hehe…Kalau saya tak ingat sila tweet ataupun tulis kat Wall Facebook ye.hoho…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogsphere, Fakta Pasal Blogger. Bookmark the permalink.

24 Responses to >3 FAKTA PASAL BLOGGER (PART 1)

  1. Yiedpozi says:

    >Yied memang tak suka blogger yang follow Yied kerana nak suruh Yied follow balik. Yied hanya follow blog yang Yied rasa best. Dari segi penulisan dia. Ada sesetengah blog Yied akan subsribe via e-mail. Seperti blog kak Yanmie. Dan blog bro Framestone.New Post: Forum Kutuk Islam

  2. Wedelia Ryo says:

    >memang byk gitu pon..

  3. fyna says:

    >bean : hehehe…btol tue…dl aku terjebak gak la ngn faktor2 tue..skrg da dewase skit…da buang ckit peel tue…

  4. eykameow says:

    >bean auta tu. jgn caya. tu dia sorg je yg buat…hehheehhe :Ppsttt betul ea mcam nie? aku baru setahun. so x berapa perasan sgt😛

  5. The Sharkox says:

    >Ape ni kata 5 tapi bagi 3 je? ta cuke le cam neyh…(bahasa wempit)bro, aku pun awal2 mengalami sindrom yang sama. Yela, awal2 kan, noob lagi..tapi sekarang, i think i have my own direction in this field..bab tiru cara penulisan orang tu tak salah, pasal yelah, bukan senang nak come out with our own identity in just blink of eyes kan?? tapi kena trim lagi untuk bagi nampak wow..

  6. Sendra says:

    >benda macam pernah tulis kat kuehtart dulu..kita geng dari awal sampai sekarang ah bean..fikiran sama.:)

  7. >kebanyakan jadi gitu bila niat blogging nak kaya cepat..

  8. phreak-id says:

    >Blogger yang blogging taknak cari untung + taknak orang kenal dia tapi dia tetap famous hanyalah Aididmuaddib.. lol. (tapi kalau kantoi, memang kena tembak punya mamat tu dan orang-orang yang dia fire).. huhuOh aku menyimpang ke laut. Sory.phreak-id : gua paham maksud lu tapi gua buat-buat tak paham.. :pTerbaru >> 1) Kuey Teow Goreng Doli 2) Nak Isteri Cun? 3) Prank Paling Gempak

  9. bardboo says:

    >mmg bengang pon kalo org duk tulis kat shoutbox "i dh follow u, follow i balik ye" aduyai, bosan giler…

  10. >betul tu bean..biar syok berblog pastu dapat trafik pastu dapat duit..bila tak dapat be ajer mood ke laut..apa kes..bila nak siap banner akak ek

  11. Ezniey says:

    >betol2..alaaa…ramai je mcm tu kotheheekita kena ada identiti sendirijgn laaa sbb nak kumpul follower bnyk2berusaha pergi komen kat org terutama yg sedia bnyk follower dgn harapan pasni mesti ramai follow dia balikhahhhahaha…x ikhlas lgsung

  12. BeaN MorENo says:

    >Yied – kita dah faham konsep tapi masih ramai lagi yang tak faham…siu ni dah lapuk tapi ramai yang tak sedar!

  13. BeaN MorENo says:

    >Wedelia Ryo – haah memang terlalu ramai

  14. BeaN MorENo says:

    >fyna – takpe belajar dari kesilapan

  15. BeaN MorENo says:

    >eyka – kan aku dah cakap aku dulu pun macam tu eyka…

  16. BeaN MorENo says:

    >Sharkox – tu semua kesilapan sebab buat entri time lunch…memanglah tak salah tapi niat tu yang tak betul tiru style sampai entri semua ditiru…

  17. BeaN MorENo says:

    >sendra – ingat tak blogger help blogger?

  18. BeaN MorENo says:

    >Mohammad Izwan – yups memangpun

  19. BeaN MorENo says:

    >phreak-id – ko dalam penitian apa itu blogging bro…

  20. BeaN MorENo says:

    >bardboo – haha…benda dah diutarakan banyak kali tapi tiada perubahan

  21. BeaN MorENo says:

    >Kak ina- saya selalu tergelak kak ingat masa 2 tahun lepas…still ingat tak?haha

  22. BeaN MorENo says:

    >Eysnie – followers akan datang bila penulisan kita best!

  23. penaberkala says:

    >nice one1)trafic – tak pernah sampai 100uv sehari, tp still ok at least ada yg sudi baca2)follower – tak ramai tak apa, asal ada pembaca setia3)style – suka buat entri panjang, tak kira la ada yg baca atau tak sbb menulis tidak boleh memaksa org utk membacaapepun, 3 faktor ni pentingtq for sharingbyk lg kena blajar ni utk berbloging

  24. BeaN MorENo says:

    >penaberkala – hehe..actually ni culture dalam blogsphere kita…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s