>ASAS MENGGUNAKAN TWITTER PART 2

>

ASAS MENGGUNAKAN TWITTER PART 2

Salam guys,

Sekejap je dah malam dan sekejap je dah nak sampai weekend.Amacam korang faham tak dengan tutorial untuk guna twitter?Saya baru masuk yang basic je belum masuk bahagian expert lagi (macam hebat!).Kali ni kita masuk benda yang agak simple tapi penting jugak.Kotang tau tak macam mana nak pendekkan link untuk masukkan dalam tweet korang?

Macam yang korang sedia maklum twitter cuma membenarkan user taip 140 char sahaja.140 char tu bukan 140 perkataan tapi 140 huruf dan ini termasuk space dan juga simbol.bagi mat-mat facebook dan minah-minah kuntum yang layan facebook mintak maaf madah berhelah anda tidak laku di dalam tweet.Ok macam yang kita tau ada beberapa blog aggregator yang integrate dengan twitter yang mana lepas korang publish je permalink korang terus muncul kat timeline.Tapi andai katalah korang nak bikin ayat sendiri then publish sekali ngan entri dah tentulah tweet tu jadi panjang dan kadang-kadang terlebih maka korang kene pendekkan link tu.Macam mana?

Kat sini saya nak tunjuk 2 web yang boleh tolong korang pendekkan link korang.Sebelum tu saya tunjuk contoh dulu eyh:



Korang mesti perasan tweet ni kalau follow profile saya.Yelah nak bisnes kenalah promote kalau tak siapa tau kan.Macam mana nak buat link pendek tu.Simple je…


1. ADF.LY







Saya selalu guna ni.Copy masuk permalink entry korang paste kat dalam kotak tu then tekan shrink.Then korang akan dapat link pendek korang.Simple je kan.Tapi kelemah adf.ly ni ialah bila kita klik pada link tersebut makan akan keluar iklan dan akan menyebabkan readers or visitors blog korang fikir itu adalah SPAM.Contoh dia macam ni :



Lepas tekan link tu iklan macam ni akan keluar dan visitor kene tekan SKIP AD untuk pergi ke link sebenar korang.Memang annoying dan hanya readers setia je yang sanggup tunggu.Tapi yang bestnya ialah 1000 klik dia akan bagi $4.Kalau nak guna register sini.


2. Bit.ly



yang ni pun sama.Korang just masukkan link korang dan ia akan pendekkan link.Biasanya ramai akan guna bit.ly sebab takde iklan lepas tekan link.Klik je terus redirect masuk ke blog.Tapi takde bayaran lah so takdelah income korang.Tapi yang bestnya guna ni korang boleh tengok analisis klik dan dari mana klik tu datang.

Ni adalah dua portal link shortening yang orang selalu guna.Yang lain saya tak tau.Sila jangan samakan dengan tweetdeck sebab tweetdeck memang auto dan itu adalah twitter client iaitu 3rd party software.So terpulang pada korang kalau nak bikin sikit duit boleh lah try guna adf.ly tapi kalau takat nak guna untuk shortkan link je boleh lah guna bit.ly ye.


p/s :


* Awas jangan guna link adf.ly kat page facebook untuk ping entry takut kena block.Buat duit memang best tapi kena hati-hati.Saya dah bagitau tapi kalau buat jugak tanggung sendiri.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Asas Menggunakan Twitter Part 2, Buat Duit Dengan Link, Fungsi Asas Twitter, Link Shortening, Macam mana nak pendekkan link. Bookmark the permalink.

2 Responses to >ASAS MENGGUNAKAN TWITTER PART 2

  1. Hasrol Nizam says:

    >aku guna tiniurl sebab itu je add-on yang compatible dgn firefox aku. sebab aku guna echofon..kdg2 ssh nk shrink url :DPendapat anda?blog Serol-Nizam

  2. BeaN MorENo says:

    >Serol – aku boleh lupa pasal tinyurl…hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s