>SALAM MAAL HIJRAH

>

SALAM MAAL HIJRAH 1432



Salam Maal Hijrah guys,

Apa perasaan korang dah masuk tahun baru ni?Adakah sambutan tahun baru Islam disambut dengan riang oleh kita berbanding New Year 2010 yang lepas.Memang seronok kan sambut New Year 2010 walaupun saya dah beberapa tahung tak hangout masa New Year.Dulu masa zaman Jahiliah New Year tu perkara wajib kira event tahunan yang wajib pergi.

Persoalan seterusnya adakah kita meletakkan azam di setiap Maal Hijrah sama macam setaip kali New Year muncul?Kalau tanya saya jawapannya mungkin sebab saya manusia biasa yang kadang-kadang tersasar dan lupa diri.Itu sebenarnya kelemahan kita termasuk diri saya ni sebab kita adalah manusia.Selagi kita dibayangi dengan keduniaan kita tetap hanyut dan lupa.Mak aiyh gila lah tetiba nak berhujah dan emotional pulak.

Actually bukan nak berlagak baik or berpura-pura jadi alim dan sila jangan bayangkan yang saya cuba nak masuk Imam Muda ye.Kebanyakkan kita hanya mengaku dengan lisan dan bila ditanya:

” Adakah Kita Islam?”

maka jawabnya…

YA!

Tapi apa bukti yang kita ni adalah seorang Islam.Adakah hanya dengan nama itu membuktikan kita Islam padahal setiap malam minggu kita kat ALOHA?Alamak macam mana saya boleh tau nama ni pulak…Itu cerita lama…So simple je andai kata kita setiap tahun masihi boleh buat azam yang berbeza dan boleh mencapai setiap azam kita…Apa kata kita cuba tahun Hijrah pulak.Buat satu azam cukup…Dan cuba capai azam tu…Actually sayapun tengah cuba nak berubah.Saya faham bukan senang nak berubah dari kotor kepada bersih.Sama je kalau baju tu memang banyak kotorang degil pakai Dynamo pun tetap ada kesan dan kesan tu perlahan-lahan akan hilang kalau dibasuh banyak kali kan.

JadI…

SALAM MAAL HIJRAH 1432 KEPADA SEMUA READERS & FOLLOWERS SUTERABLOGGER

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Islamic, Maal Hijrah 1432, Selamat Menyambut Maal Hijrah. Bookmark the permalink.

14 Responses to >SALAM MAAL HIJRAH

  1. >salam maal hirah too…842 *wink wink

  2. BeaN MorENo says:

    >semoga kita diberkati

  3. Bos says:

    >selamat menyambut tahun baru,dan tanamkan azam baru..

  4. BeaN MorENo says:

    >Bos – terima kasih…InsyAllah

  5. nazihahisa says:

    >smlm tgk cerita psl awal muharam. betul gak apa dia ckp sampai bila kita nk celebrate new year lagi meriah dr awal muharam.br tulis sikit pasal islamic org nk sindir2 kata ustaz la, kata nk masuk imam muda.. ish3psst: tp betul ke takmo masuk imam muda? hihi

  6. Hasrol Nizam says:

    >salam maal hijrah.. cuba jadi yang terbaik buat diri sendiri :DPendapat anda?Sakit kepala atau migrain?

  7. BeaN MorENo says:

    >nazihahisa – tulah kita lebih meriah dengan budaya luar dari budaya islam…kenapa? ada bakat ke jadi imam muda?haha

  8. BeaN MorENo says:

    >hamzah ian – hilang akal ke apa mamat ni…

  9. BeaN MorENo says:

    >Hasrol Nizam – moga-moga bro…

  10. BeaN MorENo says:

    >phreak-id – payung apa bro?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s