>TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 7

>

TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 7

So tanpa membuang masa kita teruskan dengan undang2 penulis yang ke TUJUH.Kat list tuh tertera “Make List Of Your Favorite Words and Books and Places and Things”.Maksudnya sebagai seorang penulis kita kena ada satu list atau senarai benda2 yang kita suka.Contohnya saya suka dengar lagu emo so saya mesti sediakan satu catatan pasal band2 emo yang ada kat pasaran.Takpun kalau korang suka kucing korang mesti ada source yang mana korang merujuk.Then kalau ada just listkan supaya korang tak lupa dan tak lari topik.Yela orang zaman sekarang ni suka minum semut & makan kari kepala ikan mesti ingatanpun semakin kurang.Betul tak???


Dengan adanya list2 tu korang akan tau apa yang korang nak tulis.Macam saya la kan saya akan tulis kat satu buku apa yang saya akan tulis.Contoh list2 saya ialah :
* TIPS BLOGGING
* TUTORIAL
*  MUZIK & BANDS
* EVENTS
* SKIT2 PASAL PERSONAL

Jadi dengan adanya list2 ni saya akan menulis ikut waktu dan mood yang sesuai.Contohnya macam hari tuh tengah hangat pasal gath jadi kitorang akan tulis pasal gath.Dan saya akan keluarkan undang2 penulis ni bila tiba waktu yang sesuai.Itulah satu cara saya tak kering idea.List ni berfungsi sebagai point2 untuk korang menulis.Sebab tanpa list2 ni mungkin korang akan buntu nak tulis apa.Then mula la nak tiru hasil kerja orang lain.Pesan saya sediakan list korang sebelum menulis.Tak tau la kalau korang ada kelebihan macam dalam cerita “Chuck” yang boleh ingat semua benda dalam otak je.


And then lagi satu ni jugak mungkin salah satu element yang mana tergolong dalam undang2 ni
.Kalau korang nak ambil idea orang pastikan jangan copy paste dan yang penting kasila backlink kat penulis asal.Saya tak kisah tapi mungkin ada orang lain kisah sebab nanti akan timbullah satu isu yang korang tak nak dengar.So sebelum golongan atasan berbunyi bising baik kita selaku golongan bawahan ni buat sehabis baik(wah macam pengakap plak).

p/s :
– So korang kene pk sendiri kaedah macam mana korang nak tulis entri.Kalau ada cara yang mudah untuk memorize idea tolong kasi tau ye…Jangan sorok2…


About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Blogging, Tips, Undang-Undang Penulis. Bookmark the permalink.

22 Responses to >TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 7

  1. Sakira says:

    >Yang ini I amalkan. By having a small notepad dgn I. Everytime dpt idea, teros jot down. Of course notepad blh diganti ngan HP too😉

  2. helena's says:

    >cikhel link kan tips dr mana cikhel amik.n olah ikut ayat sendiri.begitu kan?hehe

  3. Baby HeL says:

    >aku merajuk dengan bean…wooo!!

  4. Baby HeL says:

    >eyuwwwwwww……….wekk

  5. BeaN MorENo says:

    >sakira – hm netul tu takut terlupa and idea tu hilang secara tiba2cikhel – cara cikhel saya tau..itu ynag bila buku tak bawak je terus tak update…hak2hel – alor2…kekasih maya ku merajuk…meh sini aku tolong garukan kepala ko…hak2

  6. Billet-DOux says:

    >Saya link balik ngan bean kan? kan? ehehe.. Wokey list nanti nak wat lah.. SMS 01 sen : Bean blanja lu penerbangan gua g semenanjung, baru bleh blanja bean.. eheheh. panggilan 30 sen(up skyt): makasih tips ne.. aching!

  7. BeaN MorENo says:

    >billet – saya xdehal…xlink pun takpe bukannya bagus sgtpun entri saya…hak2

  8. kulanz says:

    >memang best juga tips ni.. nak amalkan juga.. selama ni saya tulis ikut apa yang teringat masa depan PC.. lepas ni nak guna notepad ni buat list

  9. BeaN MorENo says:

    >kulanz – hak2 thanx sebab support bro..

  10. Epul Azimi says:

    >aku biase pagi idea mencurah tapi bile time mlm nk bwat entry seme blurrr….hehehe

  11. Lifesaver says:

    >best ke citer senja permai tu?

  12. BeaN MorENo says:

    >epul – malam aku lagi blur..biasa la ko pun tau kenapapuan – bestla..

  13. >tips apa ini..hakahkahak

  14. Sendra says:

    >aku rasa antara blog yang aku suka baca ialah blogger yang mengulas tentang apa yang berlaku masa kini (marcapada)..memang kadang2 benda ni bahaya boleh kena tahan isa bagai semua..tapi aku rasa sangat stylo penulis yang mampu berkias dalam penulisan,tapi mesej sampai pada semua..

  15. BeaN MorENo says:

    >boloque – hehe thanks

  16. BeaN MorENo says:

    >pencacai alim – tips buat kek

  17. BeaN MorENo says:

    >sendra – wah lama siot tak nampak ko kat blogsphere…

  18. Sendra says:

    >aku sekarang memang tak menulis tapi macam aku bagi tahu,aku memang pembaca setia blog kawan2 der.

  19. BeaN MorENo says:

    >sendra – weyh aku dah lama tak rasa resipi ko…bila nak sambung

  20. rieyana ynn says:

    >singah jap…byk entry yg bagus,,,;d

  21. BeaN MorENo says:

    >rieyana – tq datang selalu eyh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s