>TIPS : MAU JADI BLOGGER BEST – BUAT NAMA

>




Hari ni saya nak cerita dan kongsi macam mana korang nak jadi seorang blogger yang memang orang suka dan akan masuk blog korang.Topik ni ada kena mengena dengan cara penulisan korang.Untuk jadikan blog korang best dan ada visitor benda yang pertama korang kena buat ialah buat nama dulu.Ini adalah satu cara untuk promosi selain blogwalking.Buat nama maksudnya kenalkan diri.

Kenapa korang kena kenalkan diri?Simple je kalau orang tak kenal nama korang macam mana nak sapa korang kan.Banyak cara yang korang boleh guna untuk bagi orang kenal korang.Antaranya :

1) GUNA NAMA (NICK) YANG CATCHY DAN SENANG INGAT

Yang ni antara penyebab visitor masuk.Bila nama tu agak pelik dan unik tambah pulak senang ingat maka diorang akan ingat blog korang.Dengan cara ni tak kira apa yang korang tulis diorang tetap akan masuk sebab itu yang diorang ingat.Teknik ni diguna pakai oleh Mel,Eyriqazz, Kak Jie dan ramai lagilah.

2) JENIS ENTRI

Wah yang ni agak bahaya sikit.Kenapa?Sebab jenis atau genre entri ni kalau kita salah buat akan menyebabkan kita dibenci dan blog terus takde visitor.Yelah sebagai contoh kalaulah kita asyik menulis sesuatu yang kita je faham kita akan kerugian visitor.Contohnya nak traffik banyak korang buat lah blog hiburan memang senang top.Takpun korang buat blog pasal politik tak mustahil traffik korang boleh cecah 5K unique.Tapi risiko dia memang besar,salah tulis maybe korang ke dalam.Contoh macam Aduka Teruna,dia buat nama dengan tulis benda yang boleh mendatangkan kemarahan orang.Tak mustahil kalau dia buat blog lain dengan gunakan nama yang sama traffik dia akan naik sebab dah ada nama.

3) GAYA PENULISAN

Yang ni pun selalu orang terlepas pandang.Kita asyik menulis tapi itu bukan diri kita sebenarnya.Kita terikut2 dengan gaya blogger lain menulis.Yang ni bahaya sebab bila kita terlampau terikut2 dengan gaya orang maka penulisan kita akan jadi teruk dan berterabur.Saya akui dulu masa awal2 tulis entri BM saya terikut cara Mel tapi sekarang saya dah ada cara saya sendiri (Yelah dulu Johny English ma.. tetiba tukar jadi Encik Bendul).Lagi satu,kita menulis secara pura2 ataupun saya panggil Entri Lakonan bermaksud apa yang kita tulis dalam entri tu tak sama dengan keadaan kita.Mood kita tengah sedih tetiba nak buat satu entri yang happy.Memang boleh tapi dengan cara tu tak mungkin kita akan dapat sentuh hati readers.So tulislah ikut keadaan dan jangan push2.

Kita ibaratkan buat nama dalam blog ni sama macam player bola buat nama.Dalam bola sepak kalau nama player tu tak lah gah maka dia tetap akan bermain untuk pasukan kerdil sampai tua.Maka diorang akan berlatih dan bermain bersungguh2 untuk bagi kelab2 besar tau kewujudan diorang.Berlatih setiap petang untuk cari skill.Contohnya Sergio Aguero,dulu saya tak pernah dengarpun nama dia tapi lately nama dia asyik disebut2 sebab bakat dia dan banyak kelab2 gergasi eropah yang nak beli dia termasuk Chelsea.

p/s :

Buat nama tu penting tapi jangan buat nama macam artis yang dapat nama sebab rampas laki orang (uiks)

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Bloggers, Blogging, Buat Nama, Liza Razak, Macam mana nak blogging, Menulis dengan Bagus. Bookmark the permalink.

42 Responses to >TIPS : MAU JADI BLOGGER BEST – BUAT NAMA

  1. Aini says:

    >Yeah buat nama. Nama saya aini. Tak commercial kan..huhu =)

  2. helena's says:

    >bean kamu poyo sekian terima kasih!!!

  3. lumut says:

    >ikut apa tujuan berblog..kalau nak femes memes,,kene lah pegi promote nama..ye saye kenal liza razak dari blog lama die yg harajuku tuh…=)

  4. >errr..kalo name ellis x kan nak tukar jadik alien? pelik je…haishhhh

  5. Hazzy Ishak says:

    >nama hazzy commercial kan?he he henice entry anyway.great job

  6. >nama aku tak cacthytapi muke aku catchy , hahahaahak .

  7. Sendra says:

    >nama aku dan muka aku serta blog aku semua tak catchy..

  8. Alynn Notnot says:

    >gua ni entahla nak femes. haihhh =.="

  9. Bb Hussain says:

    >ala..dah tak leh tukar nama yg catchy lg ni..hehe

  10. shahida® says:

    >WAH. my name is mek da ekekekekek…

  11. BeaN MorENo says:

    >aini – boleh dikomersialkan melalu URL

  12. BeaN MorENo says:

    >cikhel – saya memang poyo cikhel…cikhel je wanita baik2 hak3…

  13. BeaN MorENo says:

    >lumut – tulah tapi kalau kita ada blog then letak nuffnang apa persoalan yang akan wujud?cuba bayangkan

  14. BeaN MorENo says:

    >ellis – ye betul3…

  15. BeaN MorENo says:

    >hazzy – memang terlalu commercial

  16. BeaN MorENo says:

    >aus – memangpun tapi muka ko keci…faham tak?

  17. BeaN MorENo says:

    >sendra – kalau ko mintak macam tuh…macam tulah yang ko dapat

  18. BeaN MorENo says:

    >Alyn notnot – wah nama ni best…

  19. BeaN MorENo says:

    >BB Hussain – boleh…ada caranya

  20. BeaN MorENo says:

    >shahida – unik tuh…

  21. >dulu tak terfikir pun pasal nama..main taruk jek..nak tukar nama yang lebih komersil, nampaknye kena tukar dot com la..heheskang ni terpaksa stick to FTN🙂

  22. BeaN MorENo says:

    >FTN – hehe…itu je caranya….

  23. Syaz Shuk says:

    >pki name sndri jea. huhu

  24. BeaN MorENo says:

    >syaz syuk – boleh jugak tak jadi masalah…

  25. Hazzy Ishak says:

    >tak suka dengan gaya bahasa yang terlalu simple, penuh dgn shortcut

  26. BeaN MorENo says:

    >hazzy ye betul2..tahnks2 anda telah beri saya satu idea…hak3

  27. Sakira says:

    >Sakira for SakiraLicious. Okay ker tak ? Haha !🙂

  28. Kyuubi_85 says:

    >kyuubi_85, ada orang ingat tak kalau tengok nama ni? huhu

  29. BeaN MorENo says:

    >kyuubi – igt apa plak tak igt si makhluk ganjil yang merayau2 di dunia blog

  30. >tips yang bagus!!!thanx kongsi!!nama saya macam mane?so far ada satu je kat dunia kot.wakakakahakimfaridzul!

  31. BeaN MorENo says:

    >hakim – itu taktik dalam internet gunakan nama samaran.bukan tak bersyukur dengan nama cuma daya penarik

  32. SyuQ says:

    >wahhh…satu lg info yg berguna tuk newbie cam akuTQ

  33. BeaN MorENo says:

    >SyUq – hm,semua orang sama…sayapun newbie…hak3…

  34. >Wow very useful post and also informative all is looking very great.

  35. >Aku pon nak create nama yang keci gak nie… ada idea bro?

  36. aYu says:

    >nick saya.ayu.sekian.sgt old skul ya..hahaMari Berbicara Hati Ke Hati : New Entry : My Farewell Message

  37. hamzah ian says:

    >lol.. nama gua?? terbangtinggtinggi..panjang kan?ada orang ingat tak??kah kah kah

  38. BeaN MorENo says:

    >aku ingat nama ko shahrolphoto

  39. BeaN MorENo says:

    >ayu – hehe yang penting url blog tu

  40. BeaN MorENo says:

    >hamzah – ko bagi aku torch baru aku kenal ko!

  41. Kujie says:

    >lama giler entri ni…baru sampai kak jie..hahahakak jie guna nama sendiri – senang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s