>UNDANG-UNDANG PENULIS 6

>


credit to : Mr google

Kita teruskan undang2 penulis yang keenam.Wah dah enam dah.sapa yang terlepas boleh seach or tgk kat TAB TIPS.Korang jangan takut bende ni bukan saya copy paste dari mana2 blog ok.Saya reka sendiri.So kepada otai jangan kondem saya kononnya saya tak bagi backlink la..or apa2 je la.Sebab korang kan dah hebat…Kita tengok undang2 yang keenam.Tertulis kat situ “WRITER READ,WRITER READ A LOT,WRITER READ ALL THE TIME”.Maksud dia memang la senang.Ayat tu nak bagitau kita untuk menjadi seorang blogger or penulis yang baik kita kene banyak membaca.Kenapa perlu banyak membaca?Sebab dengan membaca la kita dapat idea.Dengan membaca la kita dapat tau isu.Dan dengan membaca la kita dapat menulis.

So kalau korang tak membaca,macam mana korang nak menulis dengan baik.Nak harap idea datang dari pintu or langit.Huh!!!Jangan harap la.Itu yang ramai merungut apa eyh aku nak tulis hari ni..Bila dah merungut mulala takde semangat nak tulis blog.Then blog bersawang.Bila blog dah bersawang korang pun tau kan apa yang akan jadi.Mesti ramai yang masih terpinga2 kenapa perlu blogwalking.Ok pada saya,saya akan blogwalking kerana dua sebab.Satu sebab cari traffik & dua sebab cari idea and baca entri orang lain.Mungkin ramai yang buat tutorial or tips.So baca je mungkin ramai yang dah tau tapi kita tak tau.Jangan terpengaruh dengan cakap orang,orang kutuk ke bagi ayat cam ni “Eleh surirumah pun tau la benda tu takkan ko IT support pun tak tau”.Korang just cakap “Memangla lu dah otai!!!”.Kita manusia takkan dapat semua ilmu.Ada yang kita tak tau so blogwalking.

credit to : Mr Google 

Disebabkan blogwalking jugakla saya terbaca satu artikel.Bukan saya nak kondem tapi ntahla rasa cam tak bestpun ada.Semua tunding jari & salahkan newbie.Newbie itulah,Newbie ini lah.Ces!! sedar la yang traffik golongan otai ni datang dari newbie jugak.Jangan nak megah sangat!!!Semua diorang yang otai ni je yang betul.Bila tulis pasal personal diorang kondem “alah korang ni blogger ke nak tulis diari”.Bila kita tulis tips blogging diorang cakap “Baru buat blog tak sampai 5 bulan dah sibuk nak kasi tips”.Bila kita buat tutorial plak diorang cakap “Pandai2 buat tutorial sendiripun tak betul”.Abis apa yang newbie boleh tulis?Korang kasi tau saya sekarang(marah ni!!!).Tolong la menulis dengan bijak.Jangan nak timbulkan isu yang bodoh2 cam ni…Kalau macam tu korang yang jela tulis blog.Kata otai takpun orang lamo patut supportla kitorang newbie ni.Ke takut traffik blog korang kurang disebabkan ramai newbie yang best2 tengah nak naik(tak termasuk saya ye).Janganla sampai readers & newbie macam kitorang ni hilang hormat.Ada ke kitorang kacau otai2 ni.Ces!!!

p/s :
* Membaca a.k.a blogwalking adalah penting untuk seorang blogger.Kalau korang amik remeh jangan salahkan orang lain ye.
* Siapa-siapa yang terasa saya mintak maaf sebab saya menegur apa yang tak sepatutnya ada dalam blogging arena ni.
* Dalam blogging kita nak berkongsi bukan nak menunding jari dan mencari kesalahan orang lain.
* Kita patut support each other bukan menjatuhkan orang lain.Buat persiangan sihat skit la…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bloggers, Blogging, Tips. Bookmark the permalink.

31 Responses to >UNDANG-UNDANG PENULIS 6

  1. >terima kasih atas tips.. wakaka

  2. Billet-DOux says:

    >tips menaikkan semangat. aching! (but sampai sekarang pun bilet mc takut2 lagi nak tulis tips ker ape) tggulah ulu 2-3 bulan lagi. huhu.

  3. Lifesaver says:

    >perlu rajin blogwalking

  4. >aku newbie kena tulis sal otai..kena puji2 otai..hahahak..cepat2..otai bg name kat akuaku nk tulis sal korang..kekeke…ade keajaiban , smlm suterablogger satu entri saje .

  5. CikLilyPutih says:

    >aku tak terasa langsung pun malah i like!

  6. BeaN MorENo says:

    >billet – jgn takut2 blogging is about writing your experience so don't be bothered by otherlifesaver – haah sgt pentingaus – tulah akupun mintak nama tapi diorang tak perlukan kita la kot…diorang otai habis…cik liliy – ko lain moderator MBP…lagi otai..hak2

  7. hestyrezyuda says:

    >hurm.. apa masalah diorang???? dia tahu tak apa function atau kelebihan pada pembaca pada yang macam diari tuh?? some time kita tak ley nak cerita masalah kita kat orang..so kira masalah tu sama.. kita tahu macam mana nal solve atau.. kita akan tahu rupa ada lagik yang derita dari kita..kalau tips atau tutorial yg kelas 1 kita entry kan.. apa masalahnya.. sebab orang zaman skang suma "dah pandan kelangit terlupa rumput dibumi" so juz remind our self jerk menda tu. kisah israk mikraj dari dulu sampai skang kita masih bercerita, tak salah pun…marah ni.. marah…. fuuuuhhhh… adesssss

  8. pak dogol says:

    >salam dari pak dogol..izinkan pak dogol berikan sedikit tips..seseorang penulis mestilah memiliki tiga elemen penting iaitu 'knowledges, skills dan atitude'..apa sahaja terminologi penulisan hanyalah terlahir samada dari 'memori' ataupun 'wawasan'..maknanya tiada penulisan yang terhasil dari masa kini..samada penulisan berjiwa atau tidak maka ianya bergantung akan elemen-elemen yang telah disebutkan di atas..tiada sesiapa yang mampu mendabik dada untuk menduduki singgahsana terbaik kerana jurinya adalah para pembaca..jauh perjalanan maka bertambah luaslah pengalaman..setiap pujian dan kritikan membawa makna bahawa penulisan itu telah diberikan perhatian..teruskan perjuangan..muahaha!

  9. Jogger says:

    >Beano…dah yg keenam yerk?? nnt gua korek yg lain2 laks

  10. Epul Azimi says:

    >Aku otai gak tapi 10 tahun kemudian…hahaha

  11. BeaN MorENo says:

    >hestyrezyuda – itulah sebenarnya point utama diorang ni takut kita yang newbie ni lagi hebat sebab tuh diorang buat isu yang tak masuk akal macam ni.pergh diorang set2 manusia yang juat pandai bercakap padahal apapun takde…pak dogol – saya setuju…saya menulis untuk berkongsi.tak kira la apapun tetap menulis.tapi takde la sampai nak pangkah tulisan orang lain.Jogger – cari2 jgn tak cariEpul Azimi – xde sape otai dalam blogging.cuma ynag perasan je akan berkata macam tuh…hak2

  12. >woh. betul betul. saya pun newbie. heehee. means blogwalking ni tak semestinya untuk orang yang ada nuffnang saja?

  13. BeaN MorENo says:

    >Athirah Ibrahim – haah…xsemestinya ada nuffnang je…semua blogger kalau nak readers kene blogwalking

  14. bellar0ssa says:

    >huhu.newbie kene tulis pasal otai? gaga..hmm setuju.semua orang ada cara dia menulis dan cara dia sampaikan apa dia nak..betul tak.xkisah dia nak tulis apa pon.dan xade hak orang nak bangkang apa dia kata.melainkan.yep melainkan kita nak tegur secara berhemah tapi bukan dengan cara memalukan..ye saya sebagai newbie.minta tunjuk ajar dari otai =D

  15. BeaN MorENo says:

    >bella – sapa otai???geli lar…kalau diorang gentle face to face la…xpayah nak buat isu…kita buat debat rakyat…diorang xsedar diri..bile dah duduk kat atas orang kat bawah yang tolong naikkan die tu yang die kutuk…

  16. >otai tu hgn sebut2..diorang marah nnt..xpela..aku ade stu otai nak dikenalkan..name die JK..hahahak..

  17. Eyriqazz says:

    >Bean,thumb up..suke entry ko ni n u r rite.Apa salahnya newbie ingin berkongsi? (I am newbie tu).Salahke kalau nak kasi tips base on personal opinion dan pengalaman?Lagipun, kalau tidak betul, tolong-tolongla perbetulkan.Newbie or otai, masing-masing ada kelebihan sendiri.Even,Bang Nara yang hebat dan mantap itupun tidak menggelarkan dirinya Otai.Mmg salute abis kat dia.Sekadar meluahkan pendapat.Keep it up bean.Tanpa newbie,bolehke otai naik?

  18. BeaN MorENo says:

    >aus – haha…die provoke kite provoke blk…bukan susaheyriqazz – saya sebenarnya bukan nak tunjuk hebat or nak naikkan blog ni dengan isu2 yang xbest.tapi diorang zsedar2 lagi bang.perasan lebih…

  19. sWeEtDaRLinG says:

    >entry orang migrain memang cepat meroyan yerr… kekekekesweetdarling79.com

  20. BeaN MorENo says:

    >haah…bile migrain aku period!!!hak2

  21. DaHLia says:

    >thanks di atas tips anda🙂

  22. >Like diz entry. TQ for the tips. Idea from blogwalk tu betul sgt2. Di smpg leh up traffic, leh gk cari2 idea nk update blog. :DD (I'm a newbie too)

  23. abangnara says:

    >Bean Moreno yang dikasihi,Pedulikan ajer ayat-ayat otai tue.Diorang dah tak ingat diorang pun pernah jadi newbie satu ketika dhulu.Kalau jumpa depan2, lempang jer.Senang citer

  24. BeaN MorENo says:

    >dahlia – owh…kita berkongsi sama2 naik dengan cara muliafathiha – ya betul…jom lbogwalkabangnara – hm..tulah bro…sekarang ni apa nak jadi2 perang tetap perang(paintball) hak2

  25. >kaw-kaw punya! ahaks.newbie pun berilmu apa..tapi betul lah.. ada certain otai 'marah' tak mention nama dia padahal kita takde kena mengena dengan dia pun…la..la..la

  26. BeaN MorENo says:

    >littlemama – hm sebenarnya diorang nak tumpuan…sbb skrg dah ramai blogger2 best2…so traffik diorang makin turun then mulalah nak buat isu yang tak ptut dlm blogging

  27. - zuriey - says:

    >sangat setuju..sharing is caring..peduli apa orng nak cakap.

  28. maverick says:

    >aku newbie…tapi aku pun penah bagi tips..tips mendapat UV bawah 100..seswai tak…hehe

  29. BeaN MorENo says:

    >zuriey – haha…tapi mereka tidak akan membiarkannya

  30. BeaN MorENo says:

    >maverik – apa plak tak sesuai…sesuai nok…haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s