>TIPS : PENTINGKAH NICKNAME DALAM BLOGGING

>

TIPS : PENTINGKAH NICKNAME DALAM BLOGGING

Sekarang masa untuk tulis realiti berblogging.Korang rasa perlukan nickname dalam dunia blog ni.Penting sangat ke kita letak “nick” atau “palname”.Kalau nak tanya saya mestila saya cakap penting sebab saya yang buat entri ni takkan nak kondem penulisan sendiri.huh!gila ke apa?Korang ingat saya Sebengong Nabil nak kondem karya sendiri.hak2.Apa itu Nickname?

Nickname ataupun boleh saya katakan “nama jenayah” digunakan untuk panggilan di dalam blog.Biasanya kebanyakan blogger akan cari satu identiti lain untuk perkenalkan diri dia dan nick(bukan Nik ye itu lain) ni befungsi bagi membawa nama blog tersebut.Banyakla blogger2 yang gunakan nickname ni contohnya Eyriqazz,Nara,Kakred,Melromeo,JARD dan tak ketinggalan Bean Moreno(siapa mamat kacak+cool ni).hak2…

Apa function Nickname :

1- Untuk Reader Senang Ingat
Cuba korang bayangkan kalau satu blogger ni letak nama penuh dia kat blog.Contohnya Syed Mohd Nurhazamee pergh tak nak panjang plak lagi la kalau letak nama bapak ngan nama atuk sekali.kan susah reader nak ingat.Bila reader senang ingat lagi senang la reader nak masuk blog kita.Kalau reader nak taip URLpun punya panjang diorang menyampah.hak2…

2- Rencah2 Dalam Blog
Ni takde kene mengena dengan jenama adabi sebab rencah2 ni maksudnya element untuk bagi blog tu menarik.Lagi catchy nick tu lagi orang suka sebut.Contohla kalau kita letak nama Shamsiah,reader akan tertanya2 Shamsiah mana?Cikgu Shamsiah ke???Apa blog dia???Tapi kalau kita sebut je Melromeo orang dah terus dapat tangkap owh melromeo blogger tegar tu ke???satu soalan mudah je yang keluar.So blog tu akan nampak menarik.

3- Untuk Cover Jenayah
Maksudnya takdela untuk hack akaun bank negara ke apa.Just kalau kita tersalah langkah.So orang susah skit la nak trace.Tapi disebabkan MIMOS dah wujud jadi susah sikitla blogger macam Aduka or Kickdafella nak buat hal.Jangan samakan saya dengan mereka sebab saya blogger suci yang romantis.

4- Bertindak Sebagai URL Blog 
Sekarang kalau korang tengok byk blog URL yang guna nama nick.Orang nak taippun senang.Contohnya banyak.korang sendiripun taukan.Tapi jangan tanya saya kenapa tak letak nick kat URL saya.Adalah sebabnya itu Dato CT cakap Biarlah Rahsia ok…

Hm sekarang korang faham tak kenapa Nick tu penting?Ni just pendapat saya sebagai blogger cap ayamz yang menulis berdasarkan pengalaman cetek ye.Nak lagi best tanya la blogger2 yang ada nickname yang lagi hebat dari saya.Entri ni bukanlah nak memperngaruhi kita supaya melupakan asal-usul dan nama yang diberi oleh parent tapi ia adalah untuk suka2 je dan sebagai ilmu blogging.Taknak ikut takkanla saya nak paksa kan sebab “Aku bukan siapa2 untukmu…”

p/s :

– Sekarang korang rasa penting or best tak kalau pakai nama Nick???
– Di dalam dunia nyata memang orang memanggil saya Bean Moreno coolkan…hak2

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bloggers, Blogging, Gathering, Jokes, Tips. Bookmark the permalink.

40 Responses to >TIPS : PENTINGKAH NICKNAME DALAM BLOGGING

  1. Frazi A says:

    >bean tu dr cite mr bean kan?haha..ok ja…fames la ko,sefemes cite tu..moreno tu dtg dr apa plak..heee

  2. BeaN MorENo says:

    >ha…adalah…hak2…nant aku akan buat entri khas

  3. >tu arr…tp nama blog aku panjang sgt kan…yang xkenal aku skitnye susah derang nak panggil…las2 ade yg panggil aku WWA..dh macam wrestling da…

  4. BeaN MorENo says:

    >alang – haha..tau xpe..

  5. Matjoe says:

    >penting laa bean oii. hmm agreed!!

  6. Mknace says:

    >nickname u penting sesangat bagi aku..tu identiti kita kat alam maya ni

  7. >huuuu..btol gak ek..hurmm..hokeyh~

  8. Natasha says:

    >tersedak!!!! rupa2nya bean duk panggil nama kak tash…adehhh… nak tembak erkk??? tembak ler..i relaaaaaaaaaaaaaaaaaa u..hahhahaha

  9. BeaN MorENo says:

    >matjoe – gud boy…apa lagey open table la duit asb tuhmknace – memangla…hak2…elyana – xpaksa just kongsi…kak tash – owh tidak!!!

  10. helena's says:

    >saya pon gune nama glemer tp awak tak letak pon..hahaha

  11. >gue rasa pon penting utk identiti ssbuah blog n org d blakang tabir blog tu…ala2 nama glemer gituuu…kan bean?ingat rama-rama, ingat yann…~_~

  12. >Bean,agreed sesangat! sebab aku suker sesgt nick aku skrg nie. Cam bangga je org panggil nama yg ku suker even kat alam cyber je nie kan..

  13. sWeEtDaRLinG says:

    >please remember, my nick is sweetdarling!!

  14. BeaN MorENo says:

    >cik hel – hak2 itu contoh sahaja…nant saya letak nama cik helcik yan – yeah…betul2lily – apa???nama ko bukan lily ke???emi – tapi aku tetap panggil ko emi.hak2

  15. thegadis | N says:

    >penting la gak letk nickname.bgy owg sng igt dari letk nme pnjg berjela. (:entry nie best. ^^

  16. BeaN MorENo says:

    >thegadis – hehe…malu i dipuji mcm ni…hak2..anyway betulla nickname tu keperluan bagi blogger

  17. kak ina kl says:

    >betul tu..sebab tu akak selalu ingat kamu bila tenguk mr bean..

  18. BeaN MorENo says:

    >kak ina kl – yes2 kak ina igt kat aku!!!yes2…bangganya…

  19. >ko suka nick aku ye? ehehehethansk sbb letak link ku di sini.. akan ku balas..

  20. Melz says:

    >aku romeo yang kecundang..miahaha

  21. ElyaElmo says:

    >aah..sy pun rasa perlu…senang org ingattt😀

  22. BeaN MorENo says:

    >jard – xdela…aku xsuka..hak2mel – ko ibarat farid kamil yang kehilangan lisa surihanielyaelmo – tau takpa…

  23. Sendra says:

    >nick name saya sendra..jangan tanya kenapa dan mengapa okeyh!

  24. Lifesaver says:

    >nickname menggambarkan peribadai sesseorang

  25. anis madu says:

    >nickname tu penting gak utk blogger. senang org nk ingat kan.. baru laa cool. hehe🙂

  26. EmanCloud says:

    >EMANCLOUD was here.

  27. cik helena says:

    >saya cikhel..kenal tak?

  28. phreak-id says:

    >yes. abang sutera memang betul. macam kawan say tu, nama dia terbangtinggitinggi. mcm saya tetap phreak-id [sebutnya : freak i.d](ini pun susah nak sebut, contoh yang tak baik. hehehe)Terbaru >> 1) My Precious Gift From God 2) Bagaimana phreak-id.com boleh membantu meningkatkan traffic blog anda? 3) Follower ke 100

  29. Anonymous says:

    >apo..den byk nak komen ni…tolong bg isu2 pasal jenayah pendatang lak..

  30. - zuriey - says:

    >mana dapat nama bean moreno eh

  31. The Sharkox says:

    >Haha…Frazi..Mr Bean katanya.

  32. BeaN MorENo says:

    >lifesaver – adakah anda penyelamat nyawa?

  33. BeaN MorENo says:

    >anis – madu – betul2…erk adakah anda adik hunny madu…kirim salam kat dia…

  34. BeaN MorENo says:

    >emancloud – storm mana?

  35. BeaN MorENo says:

    >cikhel – tak kenal langsung!haha

  36. BeaN MorENo says:

    >phreak id – hehe memang payah…tapi ada cara dia nak kasi orang ingat ko

  37. BeaN MorENo says:

    >nemo – ces! apo pondatang pulak ha…

  38. BeaN MorENo says:

    >zuriey – panjang kisahnya

  39. BeaN MorENo says:

    >The Sharkox – heheh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s