>TIPS : JANGAN KEDEKUT LINK KAT BLOG KORANG

>

TIPS : JANGAN KEDEKUT LINK KAT BLOG KORANG


Assalamualaikum & selamat pagi…

Dah seminggu saya pergi kerja naik bas.memang susah sebab kena bangun awal tapi takpe mungkin ada hikmah disebalik kereta rosak ni.Hari ni saya nak share dengan korang pasal link kat dalam blog.Saya tengok ramai antara kita yang takut nak kasi link kat blogger lain sebab takut traffik hilang pergi ke blog lain.Itu satu yang salah.Cuba ubah pemikiran blogging kolot yang macam tu.Kita jangan lah kedekut sangat kasi link kat blogger lain.Korang nak tau tak kenapa?Ok ni adalah sebab kenapa korang tak patut kedekut link dalam blog :

1) TRAFFIK DARI SEO

Simple je.Bila korang kasi link kat blogger lain secara tak langsung korang akan dapat sikit tempias traffik dari blogger tu.Kita ambil contohla kan,dalam dunia internet ramai orang yang ada sikap malas.Diorang biasanya akan guna Search Engine untuk search.Contohlah eyh dia search SUTERABLOGGER kat Google (sila lihat gambarajah ) :

klik untuk tumbesaran sempurna

memang banyak yang keluar pasal SUTERABLOGGER tapi cuba korang scroll ke bawah,maka hasilnya akan jadi

klik untuk tumbesaran sempurna

Korang nampak tak itu entri bukan saya yang punya tapi Aus yang punya jadi tak mustahil kalau ada entri yang tersangkut disebabkan link dengan SUTERABLOGGER.

Contoh lain cuba taip Bean Moreno :

klik untuk tumbesaran sempurna

Sekarang korang nampak tak atas memang banyak artikel yang bean moreno keluarkan tapi yang anak panah tu entri sape?Siap ada entri baru kutuk saya lagi.Ces cikhel memang kejam…

2) FOLLOWER KITA TAK SEMESTINYA SAMA

Bila korang kasi link kat blogger lain.Tak mustahil korang akan dapat follower and visitor baru.Sebab apa?Mungkin ada sesetengah daripada follower kita orang yang sama tapi tak semua.Jadi dengan pendedahan kita untuk blogger lain or kasi link tak mustahil diorang pun akan bagi link kat kita.So bila dia kasi link kat kita mungkin ada follower dia yang tak kenal blog kita akan cuba masuk.So dah dapat traffik kat situ.Yang lagi best kalau follower dia jadi follower setia kita.So traffik berganda.Contohnya macam kes hari ni.Eyriqazz terjah saya then dalam entri ni saya banyak letak link dia.So win-win situation untuk kitorang.Sekarang faham tak?Kitakan orang Melayu,orang berbudi kita berbahasa.Cuma saya tak boleh la nak buat segmen terjah nanti ada orang cakap saya copycat idea Eyriqazz pulak.

Kesimpulannya janganlah kedekut link kat blogger lain.Tak jatuhpun pagerank korang kalau kasi link or buat review pasal blog orang lain.Setiap apa yang kita bagi kat orang lain akan dapat balasan setimpal.

p/s :

* Alamak panjanglah pulak entri ni.Tapi ilmukan takkan nak pendekkan nanti korang tak faham.So tolong baca dengan teliti

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Backlink, Bean Moreno, Bloggers, Blogging, Jangan Kedekut Link Kat Blog Korang, Menulis dengan Bagus, Motivation, SEO., SERP, Suterablogger, Tips, tips blogging, Traffic. Bookmark the permalink.

63 Responses to >TIPS : JANGAN KEDEKUT LINK KAT BLOG KORANG

  1. >1 lagi…jangan kedekut nak jadi follower kat blogger2 baru…hehehehe

  2. BeaN MorENo says:

    >cik yanie – dah kembali membuat onar di rumah saya…mana pergi lama tak nampak

  3. BeaN MorENo says:

    >poojie – hehe thanks a lot..apa lagi belanja lah

  4. AISHA SAAD says:

    >sampai sekarangg aku tak paham trafiic tuh menatangg ape?? huaaa…

  5. BeaN MorENo says:

    >nama lain traffin adalah visitor

  6. syahirul says:

    >nice post… memang bagus sebenarnya linkkan org, tapi aku tak taw nape dak2 lani mls nak linkkan bila sebut nama kawan😛 hahaha.. bila nak linkan aku lak? lalalala😛

  7. BeaN MorENo says:

    >ko dah hebat dah bro…hak3…tanpa aku traffik ko dah juta2…

  8. joegrimjow says:

    >bini tengah merajuk tuuuuhehe

  9. BeaN MorENo says:

    >joegrimjoe – hak3 dah oklah…ko tgk date dulu…aku ni pria romantis…so no hal punya…hak3…tapi idea ko memang tak boleh blah ok…

  10. >beshhh biler bertukar reader kan ?

  11. Fazreen says:

    >1st time ni nak komen..😀 maybe nk share tips je la ek..if kita nk alert sapa yg mention psl kita dkt mana2 blog bleh guna service google alert. ye la bila org link kan kita at least kita perlu berterima kasih so untuk mengelak kita terlepas pandang mana2 blogger yang link ke blog kita bleh guna perkhidmatan google alert.cara gunanye mcm biasala pergi dekat google.com/alert (kalau xsilap) then dekat keyword boleh letak nama bro, nama blog atau pun bleh tulis mcm ni "site: http://www.suterablogger.com"so google akan hantar email kat kita when somebody link or mention pasal kita. so lepas ni bleh la terjah blog2 yang link ke kita or dok kutuk kita. hehehehopefully tips ni membantu..salam

  12. >Bilet tak karit kan3?Thanks sifu and thanks fazreen.baru tau apa tuh google alert.Tahniahlah sifu, tak sangka dari penjual water melon boleh jadi blogger berjaya. dimana ada kemahuan di situ ada jalan kan? huhu

  13. kak ina kl says:

    >akak sokong 150%%%%%

  14. cik EPAL says:

    >betul betul🙂

  15. >bean , aku no komen . hahahak , boleh ?em , pasni xnk link dah la , nk jadi kedekut , hahahaak ,.

  16. helena's says:

    >sapa kejam?ehh kite gaduh ke kawan??hahhahaciskek!

  17. encik tikus says:

    >bean moreno diharap sudi singgah ke blog saye,newbie laa hihi :Dhttp://muhdfarith.blogspot.com

  18. JAI says:

    >Setuju!!Itulah salah satu kehebatan link blog orang kat blog kita..bila kita post..blog yang link blog kita pun terima data yang sama..baru aku faham..

  19. ciKeju says:

    >tips yang bagus nie:)

  20. >hehe. dulu aku bukan kedekut nak link kan org..sejak pgi gatsby baru tau exchange link tu ape. HAAHA

  21. >.kite mmg suke link org punn😉

  22. Bb Hussain says:

    >baru nak belajar buat entri yang boleh buat link sekali ni..

  23. BeaN MorENo says:

    >miss lolly – apa kata cik lolly sedekah readers kat saya yang cap ayam ni

  24. BeaN MorENo says:

    >fazreen – thanks for the idea fazreen.baru tau pasal google alert

  25. BeaN MorENo says:

    >billet – kamu terpengaruh dengan khayalan Eyriqazz nih

  26. BeaN MorENo says:

    >kak ina – kalau sokongpun kena masak untuk saya

  27. BeaN MorENo says:

    >cik epal – hahah..bila nak link kan blog saya dengan blog cik epal…kita kan ada hubungan

  28. BeaN MorENo says:

    >aus – sampai ati ko berkira dengan aku…anta SPAM nanti

  29. BeaN MorENo says:

    >cikhel – dahlah…sejak jadi otai blogger picisan macam saya ni tak dihiraukan

  30. BeaN MorENo says:

    >en tikus – sayapun newbie…kita serupa…ok2 sat lagi saya singgah

  31. BeaN MorENo says:

    >jai – ya betul bro itu satu lagi kelebihan

  32. BeaN MorENo says:

    >cikeju – berkongsi ilmu amalan mulia,berkongsi isteri tak boleh

  33. BeaN MorENo says:

    >eyka – penting tuh link exchange

  34. BeaN MorENo says:

    >fateha – xde link saya pun…hak3…

  35. BeaN MorENo says:

    >BB Hussain – takpe2 slow2…

  36. >up up up((wa dah naikkan traffic ni ..))ekekkekeke. good info!wooohaaa!

  37. darkbatman says:

    >wahhh..ramainye peminat ko..aku jelesssss… mesti traffic ko mantap..lg jeles…heh

  38. DaHLia says:

    >yeahh….saya setujulah!! ^_^

  39. >weee…syoknyer kne terjah dgn eryqazz…

  40. haslina says:

    >salam singgah..apa2 hal mmg kena berbudi bahasa dan jangan kuat dengki dgn kejayaan org lain…sokong sokong

  41. Eyriqazz says:

    >setuju tu bro..great one..tgkla aura jelajah yang dibuat oleh saudara BenAshaari..adakah visitors nya semakin berkurang bila dia jelajah blog?bagi saya,the more you give to more you will get..What goes around comes around..chaiyokk beanP/s :cepat2 pujuk bini..hik3…

  42. Sumijelly says:

    >betul tu bean…kak sumi pun kekadang link kat org gak.tp tu la.x sepandai eyriqq yg pandai mengolah ayat menjadi menarik….huhuhuSumijelly.com

  43. BeaN MorENo says:

    >frodo – thanks lu memang baik…hak3

  44. BeaN MorENo says:

    >darkbatman – ko lagi hebat bro…aku blogger picisan je

  45. BeaN MorENo says:

    >dahlia – saya paksa awak ke?hak3…

  46. ~ ReD ~ says:

    >setuju sangat2😉

  47. BeaN MorENo says:

    >kaseh – nak ke nanti saya bagitau dia?berani

  48. BeaN MorENo says:

    >haslina – betul3

  49. BeaN MorENo says:

    >eyriqaz – betul3 tak payah jauh sgt bro…tgk terjah sudah…dah sedut bape byk visitor…

  50. BeaN MorENo says:

    >kak sumi – kak sumi memang permurah…apa lagi belanja subway lah

  51. BeaN MorENo says:

    >red – tq beli mas…

  52. yuzi says:

    >huhu.. sy baru wat page tuk Exchange Link. kalau berminat jom kita exchange! singgah blog sy ok!

  53. merduwaty says:

    >chechout my blog..merduwaty..

  54. BeaN MorENo says:

    >Yuzi – ok…jap lagi saya singgah

  55. BeaN MorENo says:

    >merduawaty – hm…tulis kasi panjang sikit ye

  56. merduwaty says:

    >act its merduwaty not merduawaty ok…hahhaha…ok2..www.merduwaty.blogspot.com..

  57. yanmie says:

    >yes setuju dgn entry bean nie :)jgn kedekut bg link kat akak..hahhaawww.yanmieonline.com

  58. mummy nana says:

    >betul betul dan betul.😀

  59. Sumijelly says:

    >perghh……..tetiba macamnak kembang hidung…..dlm entry tu ada nama kak sumi….heheheheBean memang kacak..dia tak kedekut link……jom berjimba bean…..hahahaSumijelly.com

  60. BeaN MorENo says:

    >yanmie – terbalik tu..akak janagn kedekut dengan saya

  61. BeaN MorENo says:

    >mummy nana – ye !

  62. BeaN MorENo says:

    >kak sumi – hoho…ok lah saya remove link kak sumi…adakah saya masih kacak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s