>TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 2

>


Tanpa membuang waktu dan melalikan reader semua saya nak kupas(pergh bahasa buku siot) writing rules yang kedua.Siapa yang terlepas no satu boleh baca kat sini.Sebelum tu kita tgk sidebar apa yang stated kat situ.Undang2 no dua ialah “If it’s Boring to You It’s Boring to Your Reader”.So undang2 kali ni agak mudah untuk diterjemahkan.hak2 yela saya bukan hebatpun dalam English.
Senang je sebenarnya.Kita menulis untuk dibaca oleh readers betul tak?dan kita kena tau yang readers itu adalah manusia yang diciptakan tuhan serta ditakdirkan untuk membaca entri kita.Hak2 ada gaya Dr Fadhilah Kamsah tak?Jadi bila readers itu manusia diorangpun ada hati dan perasaan.Sometimes diorang masuk blog kita untuk mengubati JK(jiwa kacau) yang diorang alami.So membaca blog mungkin adalah satu terapi.Jadi kalau entri kita tu boring cam ne nak jadi terapi.

Kita kena berbalik pada tujuan asal blogging iaitu sharing thought,feel and writing.Jadi kita kena jadikan diri kita sebagai readers yang nak membaca entri yang kita tulis.Tulis la benda yang diorang suka.Ni tak asyik2 tulis pasal emosi tulis benda yang maki2.Memangla itu blog korang tapi jangan la mengomel kalau traffic and earning sikit.Sebab korang just tulis something untuk diri korang je.Tak salah kalau nak luahkan emosi tapi letakkan something yang boleh orang lain jadikan pedoman(wah dah macam ustaz la plak Bean Moreno ).Selitkan skit info,contohnya macam entri ni saya ambil dari blog Puan Capa.Tak dinafikan kebanyakan entri dia memang personal tapi ada lawak skit,ada tips kehidupan, dan ada pengalaman.Jadi reader pun senang baca pastu nak komen pun ada la point.

P/S :

– Kalau kita dapat menghiburkan orang orang akan suka dengan kita dan saya takdela suruh korang melawak je dalam entri kalau asyik nak melawak je baik masuk raja lawak.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bloggers, Blogging, Earn, nuffnang, Tips. Bookmark the permalink.

20 Responses to >TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 2

  1. cik EPAL says:

    >hakk.. baik masuk raja lawak. betul betul😀

  2. BeaN MorENo says:

    >cik epal – huh!!!lama xnampak mana pegi…asyik kat aus je…ade apa2 ke???hak2

  3. Sendra says:

    >selamat mendesign header baru bean~hahhahhaha

  4. helena's says:

    >entry emosi tu buat daku sedikit terasa,,hiksss

  5. BeaN MorENo says:

    >sendra – aku design tapi kopun kene tolong jugakcikhel – xdela cikhel itu umum…

  6. >.sokong!.newbie slalu komplen trafik sikit, earning x naek3.haish..susa nk xplain pd doang =.="

  7. Aus says:

    >lol , bean .betulla . kau tulis bm panjang sket..kekekeke..tula , kau dah biasa english dulu..lidah kelat sekt bile tukar bm ni.hahahaha..bean..caner nk tukar domain ??

  8. BeaN MorENo says:

    >fateha – hak2 saya newbie nak merungutpun hak2…aus – hm…itula..tulis BM aku mesti memalut panjang2…xtau apasal..kalau nak tuko domain ko kene beli domian dulu.them bila dah aktif set kat blogspot.senang je…nnt aku buat tutorial…

  9. Aus says:

    >owh..bean..header caner nk tuka..buruk seyh layot baru ni..aku try xdapek pun..

  10. BeaN MorENo says:

    >aus – mencuba itu satu yang indah…hak2

  11. Lifesaver says:

    >uiks!pn capa??? blog ku tak best..takde yg menarik..byk lagi blog yg best2

  12. Fitrihadi says:

    >oh masih banyak yang perlu aku pelajari…aku dah makin susah nak memahami jiwa pembaca…adehhh

  13. Syafrizal says:

    >Bagi saya, saya cuba jadikan blog berinformasi.. mungkin ada orang mencariknya dan mungkin juga tidak..

  14. phreak id says:

    >abang bean sejak kebelakangan ini asyik bagi tips je.. baguih nya.. Sindrom-sindrom otaimer tu. :pTerbaru >> 1) Terkena Asma? 2) Demam Galas dan Batu Sapi Dah Habis, Banjir di Utara? 3) Akhirnya Keputusan Pilihanraya DUN Galas dan Batu Sapi!!

  15. BLADE EDGE says:

    >Salam..saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.regards,BLADE EDGE

  16. BeaN MorENo says:

    >lifesaver – saya amat meminati puan..ooops

  17. BeaN MorENo says:

    >fitrihadi – ko dah ok dah tu bro

  18. BeaN MorENo says:

    >syafizal – itu perbezaan antara personal blog dan public blog.masing2 ada cara dan keistimewaan

  19. BeaN MorENo says:

    >phreak id – entri-entri tips tu semuanya remake ro tahun lepas punya…hak3

  20. BeaN MorENo says:

    >blade edge – hm…takpe2 sila datang lagi ye…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s