>TIPS : APA YANG KORANG KENA TAU PASAL STATUS GLITERATI

>




Oklah tiba masa untuk saya share sedikit tips pasal Nuffnang.Mungkin ramai yang dah tau tapi dalam Malaysia sahaja ada beribu2 blogger dan statistik menunjukkan setiap hari akan wujud 2 blog baru (yang ni saya main pajak je).Mungkin juga ada blogger yang tak perasan pasal status glitterati diorang atau mungkin dengan penerangan ini ramai blogger yang tak guna Nuffnang akan berhijrah (ooops) ataupun ramai yang lain nak jadi blogger (alamak,Bean jangan larikan niat blogging orang boleh???!!).

Sebelum apa2 biar saya bagitau korang apa itu status Glitterati.Kalau ikut Nuffnang Glitterati ialah :

“Blogger yang hanya menggunakan ads service dari Nuffnang dan tidak meletakkan codes ads company dari SEA (asia tenggara)”

Macam mana nak dapat status ni :

“Just place ads dari Nuffnang then jangan letak code ads company lain”

Apa advantage yang korang dapat dari status Glitterati :

1) Nilai Cost Per Click

Kalau ordinary member korang just dapat RM0.15 je untuk satu klik ads.Tapi bila Glitterati korang akan dapat RM0.25.Beza seposen.Memang tak nampak banyak tapi seposen pun duit.Itu kalau satu klik cuba kalau seratus?

2) Payment Terms

Yang ni memang ramai akan mengeluh.Asyik2 dapat check lambat.Tapi tak tau status korang.Kalau ordinary korang akan receive payment dalam 60 hari.Tapi kalau Glitterati dalam masa 30 hari.Jadi kepada ordinary member jangan merungut kalau dapat payment korang lambat.

3) Advertorial

Advertorial ni memang agak susah nak dapat tapi tak mustahil.Korang just perlu usaha lebih sikit.Advertorial adalah entry khas yang korang buat untuk advertiser.Kira macam iklan besarlah.Korang perlu tulis apa yang advertiser nak sahaja ikut spec.Yang penting bayaran dia mahal dan lumayan.

4) Event

Saya dah banyak kali cerita pasal event Nuffnang ni.Dan dah banyak yang saya join.Dalam event ni je korang dah boleh dapat macam2.Nak tau lebih baca [ini].

5) Kontest

Yang ni pun agak best.Kalau korang perasan banyak kontest yang ada kat Nuffnang.Ada yang menang dapat hadiah & ada yang menang dapat duit.Bukan cikai2 tau.Semua best2.Just check je kat side bar blog Nuffnang sebelah kanan.

6) Innit

Yang ni ramai Nuffnanger lupa.Korang bukan takat boleh ping entri kat Gengblogger je.Kat innit pun boleh tapi kene ada Glitterati kalau ordinary member mintak maaflah ye.Pergi cari alternative lain.

Tulah serba sedikit penerangan apa itu status Glitterati.Yang penting korang kena tau apa yang boleh membuatkan status tu tetiba je kena tarik.Korang akan terasa macam pengawas yang kena lucutkan jawatan (saya pernah rasa).Apakah sebab yang membolehkan status ni ditarik oleh Nuffnang.Satu je sebab dia ialah bila korang letak ads dari company competitor.Siapa?Faham2 sendirilah.

Oklah nak tau penerangan dalam English korang boleh tengok kat blog atau baca kat [sini].Lepas blogwalking tadi baru saya tau dan perasan bahawa Youthsays juga dikira sebagai competitior Nuffnang.So berhati2lah ye…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Blogging, Buat Duit Dengan Nuffnang, Geng Blogger, Glitterati, Macam mana nak blogging, nuffnang, Nuffnang tu Apa?, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

31 Responses to >TIPS : APA YANG KORANG KENA TAU PASAL STATUS GLITERATI

  1. kak ina kl says:

    >terima kasih yer bagi tunjuk ajar..saya baru ajer belajar.

  2. Sendra says:

    >kipas bean kipas!!hahaha..terbaiklah bean..

  3. >thanx bean!saya newbie, tak gheti benda2 ni lagi~!agagagaga

  4. BeaN MorENo says:

    >kak ina – mengada lah…hak3

  5. BeaN MorENo says:

    >sendra 0 bukan kipas lah aircond

  6. BeaN MorENo says:

    >hakim – takpe kita belajar same2

  7. hans says:

    >xpenah lagi ping entry dkt innitmcam ekk

  8. >thanks kasi peringat semua tips ni..kadang-kadang kita mudah terlupa🙂

  9. SuFy says:

    >owh, maknanye x bley letak adv yg lain lorrhh??

  10. >wah ini sudah bagus maa..huhuhuhu..nice info

  11. BeaN MorENo says:

    >FTN – saja je nak ingatkan diri sendiri supaya setia

  12. BeaN MorENo says:

    >sufy – boleh tapi xde keistimewaanlah

  13. BeaN MorENo says:

    >miro – hoho…apa yang bagus

  14. helena's says:

    >ini bukan kipas nih ekon..haha

  15. - zuriey - says:

    >memng best dapat glitteri ni..mcam2 dapat

  16. Aby Umy says:

    >makasih sob tipsnyakeep posting

  17. JMR says:

    >cuak owh tetiba hilang status gliterrati itu hari..mahu gelabah aku jap..seb baik cpt je dorg pjuk aku..skang dh dpt balik..yey!

  18. ~ ReD ~ says:

    >perasan gak YouthSay tu competitor Nuffnang. x layan YS…:D

  19. Yatre Hayati says:

    >senang nak faham bahasa melayu version…hahahha

  20. >trima kasih bang , em , nk tnye . daftar nuffnang kena bayar x ?? haahak .woi2 , kuat kau pancing bean , tak bagi can lgsg , hahahak

  21. fyna says:

    >bean : beb…aku da join mende nie lame…huhuhu…tp aku x amek taw pown….nie pown akak aku bising…lately,akak aku ader gak ajar aku mcm mner nk gune nufnang natang nie…akibat aku nie sbr,ader gak hasilnye skit…hehehe…information yg ko bg nie pown,byk membantu….thnx..(da mcm ucapn perhimpunan lak…)

  22. BeaN MorENo says:

    >cikhel – kipas zaman jepun boleh la

  23. BeaN MorENo says:

    >zuriey – ia ibarat status bintang player bola

  24. BeaN MorENo says:

    >Aby Umy – sama2 dong

  25. BeaN MorENo says:

    >JMR – hak3..sian..

  26. BeaN MorENo says:

    >Red – layanlah…tolong lah layan…hak3

  27. BeaN MorENo says:

    >yatre – ces…hak3

  28. BeaN MorENo says:

    >aus – bayar kat aku…boleh?habis big fish pulakkan

  29. BeaN MorENo says:

    >fyna – hehe…aku saje je bukak citer ni…sebab ada yang tanya

  30. Sumijelly says:

    >emmm………… mcm mana kalu yg nak pergi geli-geli tu sesat tak dpt dgr penerangan??adakah di kira geli-geli?? huhuhuhu Sumijelly.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s