>RAMAI PENJAWAT AWAM TIDAK BERSYUKUR

>

RAMAI PENJAWAT AWAM TIDAK BERSYUKUR


Salam semua,kali ni terkejut dengar bajet 2010.Memang syok jadi penjawat awam ni kan.Asal Bajet Negara dibentangkan je mesti ada benda best yang depa dapat.Tapi tak boleh nak buat apa lah kan kita yang kerja swasta memang teriur jelah tengok apa yang diorang dapat sedangkan kalau nak ikut prestasi takde lah bagus sangatpun.Tetap kat takuk tu jugak.Ok kita tengok apa yang penjawat awam dapat untuk Bajet 2011 :

* Naikkan had pinjaman perumahan kepada RM450,000 berbanding RM300,000 pada masa kini untuk   kakitangan kerajaan.

* Cuti Bersalin dari 60 hari naik kepada 90 hari

* Dapat Bonus lagi

Kesimpulannya kalau kita jadi kakitangan awam ni memang untuk.Gaji dah besar bonus tak payah risau, elaun lagi lah memang dapatkan.Macam-macam kemudahan yang kita dapat kalau dapat jadi penjawat awam termasuk kuarters.Ooops sebut pasal quarters tadi terbaca surat khabar pasal ‘Lubuk Maksiat‘.Cerita ni ada kena mengena dengan kemudahan dan penjawat awam.Kita usha dulu apa cerita ni eyh :

PUTRAJAYA: Sama ada suka atau tidak, Putrajaya antara ‘lubuk’ perlakuan maksiat sama ada membabitkan pasangan suami dan isteri orang yang berstatus kakitangan awam atau atau pasangan remaja yang kemaruk melakukan maksiat.Kegiatan itu semakin menjadi-jadi berikutan sikap kebanyakan penghuni Islam di kuarters kerajaan dikenal pasti menggunakan pendekatan ‘tidak menjaga tepi kain orang’ sehingga memudahkan perlakuan maksiat berleluasa.Pengerusi Komuniti Presint 11, Carlos Basri, berkata dia pernah ditanya rakan dari luar Putrajaya yang mahu mengetahui tempat menarik di Putrajaya untuk melakukan maksiat bersama pasangan mereka.Tanpa berselindung, Carlos mengakui terkejut apabila mereka beranggapan Putrajaya lokasi paling sesuai untuk melakukan maksiat.


Boleh tak kalau saya cakap kebanyakan penjawat awam tak bersyukur dengan apa yang diorang dapat?Saya tak boleh nak cakap semua sebab bukan semua yang berperengai macam ni kan dan lagi satu mama saya seorang guru so tergolong jugaklah dalam penjawat awam.Jadi bahasa lembut dia ialah sebahagian ataupun kebanyakkan.

Bukan nak cakap apa beb kalau nak dibandingkan mutu kerja memang jauh lah kan.Sebab kalau nak ikutkan penjawat awam punya kerja tak seteruk pekerja yang bekerja dengan syarikat swasta.Sebab tu orang berlumba-lumba nak masuk kerajaan.Kemudahan memang best tapi still salah guna.Sepatutnya diorang kena bersyukur dengan apa yang diorang dapat dan pandai-pandai lah bawak diri.Ni dah la dapat tempat duduk lepas tu boleh plak buat macam rumah tumpangan ‘Chow Kitt’.

p/s :

* Saya dah berapa kali nak apply masuk jadi penjawat awam tapi tak dapat-dapat.Apa cer?

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Isu, Penjawat Awam, Ramai Penjawat Awam Tidak Bersyukur. Bookmark the permalink.

16 Responses to >RAMAI PENJAWAT AWAM TIDAK BERSYUKUR

  1. kyuubi says:

    >nilah masalah masyarakat kita skrg ni.. susahAku macam x minat nak masuk gov, baik busines sendiri pas habis study🙂

  2. - zuriey - says:

    >setuju dengan bean..dahlah kebanyakan yang dapt gomen ni pakai kabel..kroni2 diorang jela

  3. Hazzy Ishak says:

    >saya okay jebersyukur dapat dari tak dpt langsung

  4. cik helena says:

    >kite keje gomen!hahaha tapi dah penah rasa 4thn keje swasta.so memang sangat ketara bezanya..

  5. >org cmtue tak sedar diri..ramai lg yg nk keja gov nie..Dah dpt keja gov,wt bg malu gov ja..http://fadthnwan.blogspot.com

  6. >bukan senang nak masuk gov.. baik keje baik2 kat swasta nikalau dapat pun saya akan kata rezeki sbb education tinggi2 pun tak jamin boleh dapat masuk gov

  7. abah_izz says:

    >Salam semua…Kerja Swasta @Kerajaan sebenarnya ada kelebihan & kekurangan masing2…yang nampak bestnya selalu mendapat publisiti..naik gaji orang tau,dapat imbuhan/bonus pun orang tau…tapi masalah2 lain tak citer pun…Kalau yg keje swasta dpt 6 bulan bonus pun sapa yang tau….he..he2p/S: manusia memang tak pernah puas/rasa cukup..bersyukurlah atas rezeki masing2..

  8. fadhli says:

    >setuju dengan entri ini. patut ada satu penilaian yg uji penjawat awam ini. jika gagal, mereka boleh di buang kerja.

  9. BeaN MorENo says:

    >kyuubi – hm aku pernah terasa macam tu tapi dibentes oleh mamaku

  10. BeaN MorENo says:

    >zuriey – hm bab tu ada betul dan ada yang tak?but senang cakap mostly memang macam tu

  11. BeaN MorENo says:

    >Hazzy Ishak – alhamdulillah

  12. BeaN MorENo says:

    >cikhel – ni contoh saya ambil dari cikhel…hak3

  13. BeaN MorENo says:

    >nuraarin – hehe sayapun sebenarnya bersyukur kerja private sector

  14. BeaN MorENo says:

    >abah_izz – itu dulu mungkinlah tapi sekarang gaji gov lebih baik rasanya

  15. BeaN MorENo says:

    >fadhli – rasanya diorang memang dah ada KPI kan…

  16. Anonymous says:

    >salam………skita akan menenyeh kalu kita x dapat…..tp kalu dapat…. aper cer????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s