>ADAKAH BLOG AGGREGATOR MEMBANTU BLOGGER | BLOGGING

>

ADAKAH BLOG AGGREGATOR MEMBANTU BLOGGER | BLOGGING

Selamat malam semua,still lagi selsema dan terasa macam nak demam.Harap-harap tak demam sebab kalau demam itu adalah petanda tak baik bagi pesakit TB macam saya (85% sembuh ye).Last month saya ada buat check up dan keadaan saya semakin pulih ye.Jadi harap-harap korang boleh doakan saya bebas dari TB ye sebab saya dah tak larat nak telan 12 biji ubat satu hari.



Sekarang saya nak cerita atau senang cakap share pasal blog aggregator.Apa yang korang tau pasal Blog aggregator?Bagi saya simple je blog aggregator ni satu ‘port’ yang mana tersimpannya Feed blog-blog.Kalau nak bahasa senang faham tempat korang ping entry blog korang.Agak-agak korang faham tak apa yang saya nak terangkan.Kalau tak faham sial rujuk Google ye sebab saya boleh terangkan ikut apa yang saya faham je.Contoh yang paling hot zaman-zaman saya belajar ping blog ialah ‘Geng Blogger’ (ntah mano poie den pun tak tahu).


Apa fungsi Blog Aggregator.Dia boleh diumpamakan seperti aligator yang mencari mangsa.So bila korang gunakan Blog Aggregator maka lepas korang ping korang just tunggu je mangsa untuk baca entri korang.Bila feed blog korang dah masuk selepas ping maka akan terciptalah trafik.Ye ke?Traffik akan datang dua cara iaitu :


1) User yang surf Blog Aggregator tu
2) Orang search kat Google


Mesti korang agak pelik dengan yang no 2 tu kan.Untuk lebih faham korang sama kan jelah Blog Aggregator ni dengan Blog Directory.Fungsi dia agak sama je.Bila orang search kat google maka data-data feed yang tersimpan dalam Blog Aggregator ni akan terkeluar.Sebagai contoh korang usha gambar bawah ni :



Sekarang korang faham tak apa itu Blog Aggregator?Kalau tak faham susah lah siap gambar saya bagi.Tapi kalau tak faham korang kena test sendirilah.Contoh Blog Aggregator yang tengah hot sekarang :


1) Blogged.my
2) Ozbloggers
3) Nuffnang Innit
4) Selangorblogger
5) Pingler
6) Totalping


Rasa cukup 6 jelah.Kang bagi banyak-banyak termuntah korang nak ping entri.Actually lagi banyak lagi bagus.Tapi terpulanglahkan.Oopps lupa plak kalau korang hantu facebook ada lagi tempat mana korang boleh ping blog iaitu :


1) KELAB BLOGGER
2) KELAB BLOGGER TEGAR
3) SELANGOR BLOGGER


Jalan dah bagi,carapun dah tau so kira korang dah cukup pandai.Kalau still tak gunakan itu bukan masalah saya tapi masalah korang sebab malas.Tapi sebelum apa-apa kan saya ada persoalan yang tercetus dan mungkin otai-otai boleh jawab iaitu benarkah blog aggregator ini dapat membantu blogger menjana traffik?

blog aggregator

p/s :
* Dulu just guna Gengblogger untuk pingentry je…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Adakah Blog Aggregator Membantu Blogger, Apa itu Blog Aggregator, Blog Aggregator, Ping Entry. Bookmark the permalink.

19 Responses to >ADAKAH BLOG AGGREGATOR MEMBANTU BLOGGER | BLOGGING

  1. penaberkala says:

    >mana pi geng blogger?blog aggregator ni agak membantu la dari segi trafficlagi satu, mudah nak tau isu2 hot dan terkiniklu rmai yg tulis benda sama, tajuk pun sama, ye lah tu isu hangat plg terkini

  2. >hurm~ tak dapat nak cakap gak~Sekarang nak test kebolehan selangorbloggers.comAq lagi prefer facebook, sebab kat situ ramai orang on9 pada satu2 masa.GB dulu setiap masa ada dalam 70-90 orang on9 sebab kewujudan chatbox dan forum.Chatters dan forumers yang salu lepak GB adalah traffic.Aq nampak SB just tempat PNB (ping dan blah gak) sebab nak lepak aq pun tak dapat jumpe tempat lepak.Well, give it a time to improve, kalau dalam keadaan sekarang, bagi aq personally tak dapek nak nolong deh~ heheSetuju ngan Penaberkala~ hehe dengan adenye Ping aggregator nih~ kita boleh usha isu2 hangat (entry yang banyak di PING oleh orang yang berlainan tapi membawa isu yang same)xde la jugak ketinggalan zaman ye dak? whaa!

  3. Bb Hussain says:

    >dulu masa tak rajin nak tulis blog..so malas nak ping blog..la ni baru nak cuba2..hehhe

  4. phreak id says:

    >Sekali update entry, setengah jam nak ping, click backlink, update kt blog aggregator.. byk sgt.. lol>>My Latest Entry<<Miming Lawak : Lagu "I Want To Be A Billionaire"

  5. BeaN MorENo says:

    >penaberkala – ye ke?boleh buktikan tak?

  6. BeaN MorENo says:

    >kaizen shinobi – masa gb susah nak dapat traffik dari gb sebab takde orang baca…cuma yang saya nampak blogged.my adalah yang terbaek!

  7. Ezany-Kun says:

    >blogged.my best sbb ade fungsi auto ping.. kalau entri msk top 10 mmg boleh bantu jana trafik..

  8. BeaN MorENo says:

    >BB hussain – amacam?ada nampak improvement tak?

  9. BeaN MorENo says:

    >phreak ID – itulah satu cara untuk ko terus jalan…dengan cara tulah ramai blogger yang top2 naik…

  10. BeaN MorENo says:

    >Ezany-Kun – mungkin tapi dah banyak kali jadi top 10 still tak dapat traffik yang mengkagumkan dari situ…

  11. afiq aiman says:

    >ha rupanya ada lagi yg femes..igt totalping je..nak try la…thanks for sharing

  12. BeaN MorENo says:

    >afiqaiman – actually banyak lagi tapi tak larat nak list down

  13. sweetdarling says:

    >sampai sudah tak paham.. takpe laa, biar aku jari blogger picisan sajor

  14. BeaN MorENo says:

    >amy – haha…picisan sangat ko…

  15. Dark Half says:

    >dulu rajin ping kat GB. skang ni GB dah xde main autoping je kat blog aggregator yg aku jointhnx for sharing.nnti leh try yg kau list down tu

  16. BeaN MorENo says:

    >Darkhalf – hym…tulah sekarang dah banyak sangat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s