>3 GOLONGAN MANUSIA YANG MATINYA TIDAK BERIMAN | KULIAH JUMAAT

>

3 GOLONGAN MANUSIA YANG MATINYA TIDAK BERIMAN | KULIAH JUMAAT

Selamat hari Jumaat.Hari satu benda yang sedih jadi iaitu saya terlepas solat Jumaat.Bukan tak nak pergi niat tu ada tapi saya sampai-sampai je orang dah habis solat Jumaat.Saya sampai masjid tadi pukul 1.30pm biasanya time-time ni tengah khutbah lagi.Tapi takpe yang penting niat tu ada.hak3…Dah lama saya tak share something yang manfaat untuk diri.So kali ni harap-harap kita dapat muhasabah diri lepas baca entri ni.

Kita hidup dalam dunia ni memang syok sampai kita lalai yang kita sebenarnya pinjam zat dari Allah.Memanglah kita ni manusia yang dijadikan tuhan dengan nafsu dan tak mungkin kita dapat lari dari buat dosa.Tapi kalau asyik-asyik buat dosa je dan dosa lebih banyak dari pahala memang susah la nak cakap.Ye dosa pahala itu tuhan yang tentukan tapi kita juga kena beringat.Ok hari ni saya nak share pasal ‘3 Golongan Manusia yang Matinya Tidak Beriman’.

1) ISTERI YANG TAK DENGAR CAKAP SUAMI

ISTERI DERHAKA

Zaman sekarang ni bab kahwin main-main je.Masa bercinta bukan main ‘menggelabah mak nyah’ nak kahwin tapi bila dah kahwin lain pulak jadi.Kalau dulu kita asyik dengar isteri kena dera dengan suami (zaman sekarang pun ada lagi cuma dera bab lain) tapi sekarang kita asyik dengar yang isteri pulak mengganas.Selamba maki-maki suami depan orang ramai.Padahal kalau ikut tinggi kan suara kat suami tu adalah dosa besar.Kadang-kadang suami suruh pakai tudungpun tak nak dengar atas alasan mak bapak sayapun tak marah.hak3
3) ORANG KAYA YANG TAK BERTIMBANG RASA

ORANG KAYA KEDEKUT

Yang ni memang bersepah.Ramai antara kita lupa bahawa apa yang kita ada itu bukan semua kita punya.Dah la income tax lari,zakat fitrah tak bayar sedekah RM1 kat orang butapun tak nak.Alasannya orang yang mintak sedekah tu adalah sendikit tapi duit habis kat kelab malam no hal.Apalah salahnya kalau kita sedekah sikit duit kita untuk orang lain.Kasi cucilah sikit harta kita.bukan banyak 2.5% je…
3) ORANG YANG TAK BAYAR ZAKAT

LARI ZAKAT

Yang ni lebih kurang macam yang atas…Bila kita dah kaya tak ingat apa-apa dah.Income tax buat-buat lupa.Lepas tu zakat memang saja tak nak bayar.Dah la zakat perniagaan buat bodoh.Time raya zakat fitrahpun tak amik port.Bagi kita apa yang kita dapat itu kita punya tak boleh kongsi-kongsi.Ingatlah even kita senang orang lain tetap ada hak dalam harta kita.Ingat pada anak yatim yang memerlukan dan bukan ana si yatim yang cantik…hak3…
Oklah cukup ni je yang saya nak share sebab yang sikit tu kalau dimanfaatkan dan korang semua sedar pun dah cukup.Kalau bagi banyak tapi orang buat dekpun sama je…
p/s :
* Kadang-kadang nak nasihat orang memang senang tapi kita yang nak melakukan tu pergh susah…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in 3 Golongan Yang Matinya Tidak Beriman, Islamic, Kuliah Jumaat, Share. Bookmark the permalink.

14 Responses to >3 GOLONGAN MANUSIA YANG MATINYA TIDAK BERIMAN | KULIAH JUMAAT

  1. >bgs ini peringatan buat kita semua

  2. BeaN MorENo says:

    >shafiqhashim – peringatan utk diri sendiri jugak ni

  3. - zuriey - says:

    >hrapnya taklah tergolong dalam golongan tue

  4. Liza says:

    >thanks for the reminder…

  5. darkbatman says:

    >btl 2.. nasib sume 2 xde..tp amek sebagai peringatan supaya x lupe nt..

  6. BeaN MorENo says:

    >zuriey – samalah harap2

  7. BeaN MorENo says:

    >liza – off course

  8. BeaN MorENo says:

    >darkbatman – hm…

  9. z says:

    >tQ 4 sharing…

  10. Anonymous says:

    >Hey really wonderful web site! Guy Lovely Astounding I'll bookmark your website and consider the feeds also.

  11. BeaN MorENo says:

    >z – wc 'sharing is caring'

  12. BeaN MorENo says:

    >red – ni mesti kuat melawan ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s