>AKTA BARU PENETAPAN GAJI MINIMUM BAKAL DIBINCANG | ISU

>

AKTA BARU PENETAPAN GAJI MINIMUM BAKAL DIBINCANG | ISU

Salam guys,apa khabar?Bean Moreno still selsema dan tidak selesa nak buat kerja.Rasa nak cabut je hidung ni.Hari ni nak kata hujan tak juga tapi malam aga selesa sebab tida gangguan nyamuk.Selama setahun duduk rumah baru ni baru minggu ni terasa gangguan nyamuk tahap kritikal.

OFFICE MATE


Hari ni nak bincang pasal gaji minimum.Korang rasa gaji korang sekarang ni cukup tak?Cukup tak nak tanggung kehidupan korang?Kalau tanya saya memang bagi 10K sebulan pun tetap tak cukup.Biasalah manusia manu oernah puas dengan apa yang dia dapat.Oklah dengar-dengar kerajaan nak akta baru untuk tetapkan kadar gaji minimum rakyat.Saya terbaca kat Harian Metro.Bagi yang belum baca jom layan :

KUALA LUMPUR: Satu akta baru akan digubal bagi menggantikan Akta Majlis Penetapan Gaji 1974 yang dilihat kurang berkesan dalam menetapkan gaji minimum ketika ini.Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam, berkata prinsip asas berhubung penggubalan akta baru itu akan dibincangkan pada mesyuarat Kabinet esok sebelum dibentangkan di Parlimen Mac tahun depan.


Komen Bean Moreno :

* Rasanya tak perlu akta baru or cara baru untuk tetapkan gaji minimum rakyat kalau asyik-asyik barang naik.
* Akta sepatutnya ditetapkan dengan cara menyeluruh sebab kalau asyik-asyik akta bertukar tapi kehidupan rakyat tetap sama then untuk apa kita nak ubah.
* Sebelum ubah akta tengok dulu adakah rakyat selesa ataupun tidak dengan akta sedia ada then kalau tiada perubahan bila diubah maka protest akan berlaku.

p/s:

* Gaji naik 15% tapi harga barang naik 45%…Macam mana nak cover lagi 30& kenaikan?

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Akta Baru Penetapan Gaji Minimum, Bean Moreno, Harian Metro, Isu. Bookmark the permalink.

6 Responses to >AKTA BARU PENETAPAN GAJI MINIMUM BAKAL DIBINCANG | ISU

  1. Bb Hussain says:

    >tu la kan..lagi gaji naik..lagi la barang naik..tp klu cam bean naik 15% tu best la..klu yg naik 5%..tak ke sedih..

  2. Tn.Punya says:

    >memang ni yang kita harapkan..harap2 pekerja swasta ada dapat berita gembira esok..

  3. - zuriey - says:

    >sokong!!gaji naik ciput tapi hrga barang naik bekali ganda..bek takyah nek

  4. BeaN MorENo says:

    >BB Hussain – hehe…saya main pajak je 15% hak3

  5. BeaN MorENo says:

    >Tn Punya – harap2 begitulah

  6. BeaN MorENo says:

    >zuriey – apa boleh buat…tadah jelah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s