>4 LANGKAH MUDAH UNTUK PENDEKKAN LINK URL | TUTORIAL

>

4 LANGKAH MUDAH UNTUK PENDEKKAN LINK URL | TUTORIAL

Salam guys…Apa khabar?Dua hari Bean Moreno tak update blog ni sebab saya nalik kampung.Lagipun kat kampung susah nak dapat line internet.Hari ni saya nak share something yang mungkin ramai dah tau terutama sekali budak-budak twitter.Tapi disebabkan ada orang tanya saya pasal benda ni bermakna ada lagi lah yang tak tau kan.

Dalam twitter kita cuma boleh letak sampai 140 character je.So kadang-kadang link itu terlalu panjang maka kita kenalah pendekkan supaya dapat nak update tweet.Bagi saya,cara mudah untuk pendekkan link ialah dengan guna bit.ly.Pernah guna tak?Interface dia macam ni :



Bit.ly ni adalah webbase yang biasanya digunakan oleh orang yang ada akaun twitter untuk pendekkan link.Bagi yang guna tweetdeck ataupun apa-apa adik beradik tweetdeck sila abaikan enti ni sebab tweeteck adalah auto.Cara-cara guna :


1) Copy URL/permalink yang korang nak pendekkan
2) Paste masukkan kat column dia
3) Tekan shorten
4) Copy link dalam column Yourlink 


Amacam senangkan.So lepas ni korang boleh trylah sebab selain dapat pendekkan link,korang juga boleh ushar berapa klik untuk link yang korang pendekkan tu.


p/s :


* Senang je kan…Benda ni bukan sahaja untuk twitter tapi untuk kegunaan blog jugak so orang tak perlu nak taip panjang-panjang.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in bit.ly, Pendekkan URL, Tutorials. Bookmark the permalink.

4 Responses to >4 LANGKAH MUDAH UNTUK PENDEKKAN LINK URL | TUTORIAL

  1. BeaN MorENo says:

    >phreak id – haah macam tulah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s