>2162 DILEPASKAN BAYAR PTPTN

>


2162 DILEPASKAN BAYAR PTPTN | ISU

Selamat hari Jumaat.Hari ni saya tertarik dengan satu article yang mungkin ada berkaitan dengan kita yang pernah jadi student satu ketika dulu.Pada yang belajar sampai SPM ataupun belajar guna duit mak bapak (anak orang kaya) mereka terlepas dari PTPTN (tak taulah kalau mak bapak dah kayapun meminjam jugak).Memang syok meminjam tapi time nak bayar balik memang macam-macam halangan jadi.hak3…Oklah kita usha sikit pasal article ni :

KUALA LUMPUR 30 Sept. – Seramai 2,162 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang memperoleh Ijazah Kelas Pertama tahun ini mendapat pelepasan daripada membayar balik pinjaman tersebut.Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia melibatkan pembiayaan berjumlah RM59.7 juta.

Berita Lanjut usha Utusan Online

Komen Bean Moreno :

* System baru ni mungkin akan membuatkan ramai pelajar belajar rajin-rajin bukan sebab nak gred yang baik tapi untuk bebaskan diri dari hutang.

* Pelajar sekarang memang best sebab dah la banyak kemudahan pastu dapat pelepasan PTPTN tapi adakah mereka akan menghargaai pemberian ni?

* Dulu system ni hanya diguna pakai oleh MARA san JPA.So lepas ni saya nak paksa anak-anak saya belajar rajin-rajin

p/s :

* Adakah student yang pinjam PTPTN akan dapat result yang best dengan adanya system baru ni ataupun akan mengabaikan pelajaran?

* Kalau system ni wujud dari dulu dah tentu saya dapat dekan tiap2 sem.hak3…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in PTPTN, Student. Bookmark the permalink.

9 Responses to >2162 DILEPASKAN BAYAR PTPTN

  1. Hasrol Nizam says:

    >wah.. dah tak sempat nak dapat 1st class.. rugi2.. :DPendapat anda?First time makan laksa johor

  2. >kos aku dulu sorang ajer dpt kelas pertama :p bagilah separuh ker untuk kelas kedua tinggi plak mcm aku :p mcm tak ikhlas ajer nak bagi tu kan :p

  3. mummy nana says:

    >wah best. mmm tp tak le la da bape tahun dah grad😛

  4. akufrazi says:

    >Mmmm.. Ptut yg dpt scond class upper pn bgla pgurangan jugakkkk.. Heee.. Jeles betui

  5. miey says:

    >Sudah terlambat buat diriku..Bila lah boleh habis bayar PTPTN ni..Kalau boleh toksah buat pinjaman dgn PTPTN ni..tiba2 plak ada kos pentadbiran..aduhai..Link To Your Website

  6. Che Armster says:

    >kalo kes semester pertama dah kena tendang U macam aku rasa-rasa diorang sponsor tak? alaa… RM3500 je kot.. kemut la PTPTN ni

  7. SD says:

    >owh!!!! aku ada pinjam RM5000 dari diorang then aku amek biasiswa, moga2 dia tak mintak semula yang RM5000 tu sebab aku kan tak pinjam penuh…huhuhu~~~~ apa2 pun aku akan bayar sebab kata nak negara maju kan…..

  8. cik helena says:

    >seingat saya lah saya baru bayar dalam 200++ je kot.padahal dah abis belaja 3tahun dah.hahaha

  9. Anonymous says:

    >aku yang dapat 1st kelas pun kena bayar penuh ptptn…bengang juga sebabnya dalam sejarah ptptn hanya batch yang konvo 2009 dan pinjam pada julai 2005 je yang kena bayar..tak adil langsung….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s