>PEGUAM TERJERAT | ISU

>

PEGUAM TERJERAT | ISU



Salam 1Malaysia,macam biasalah Bean Moreno memang jenis tak makan lunch.Hanya bila perlu sahaja saya akan pergi lunch.Dah lama saya tak komen isu dan dah 4 hari straight korang masuk sini just baca kisah iPhone 4 sebab saya masuk contest,So rasa tak fair lah kan.Hari ni saya nak komen satu isu yang sememangnya top.Isu peguam.Sebelum tu kita baca sikit keratan akhbar yang related :

KUALA LUMPUR: Seorang peguam ditahan selepas disyaki terbabit dengan penipuan jual beli tanah berharga RM15 juta, pagi semalam.Peguam berusia 50-an terbabit turut memperdaya kakitangan Pejabat Tanah Wilayah Persekutuan dengan menggunakan dokumen palsu selain memperdaya beberapa mangsa yang berurusan dengannya.Bagaimanapun, peguam terbabit yang mempunyai modus operandi hampir sama dengan suspek utama yang membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya terjerat selepas sepasukan anggota polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman menyerbu rumahnya di Sunway, Subang Jaya, di sini.Timbalan Pengarah I (Risikan/Siasatan) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Nooryah Md Anvar, berkata suspek utama terbabit ditahan.Menurutnya, siasatan polis mendapati peguam berpengalaman terbabit mempunyai kemahiran memalsukan dokumen termasuk geran tanah untuk memperdaya mangsa dan pegawai kerajaan yang menguruskan pindah milik tanah berkenaan.

Komen Bean Moreno :

* Selepas peguam yang terlibat dalam kes bunuh Dato Sosilawati Lawiya sekarang mungkin ramai peguam yang sedang berangan nak jadi Jutawan Penipu
* Nampak gayanya perniagaan jual beli tanah semakin meningkat naik sebab tu ramai peguam yang nak bersara awal kat dalam lokap.
* Dalam berita ni mengatakan ada lagi 35 peguam ditahan atas dasar pemalsuan document dan pecah amanah adakah memang semua peguam menipu!
* Lepas ni kita naik court tak payah hire peguam dan berdebat sendiri sebab kalau peguam pun tak betul dan menipu siapa yang tegakkan keadilan.

p/s :
* Kenapa banyak peguam yang terlibat dalam penipuan ni?Apa pendapat anda?
* Nanti anak saya dah besar saya tak nak bagi dia jadi peguam!

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Dato Sosilawati Lawiya, Isu, Lawyer, Peguam, Peguam Terjerat. Bookmark the permalink.

2 Responses to >PEGUAM TERJERAT | ISU

  1. NcekYus says:

    >lepas ni orang nk beli tanah dah takut2 da beb.klu nak beli n berurusan ngn peguam2 ni, kena dptkan surat kuasa polis. Suh mereka yg jadi pengawal peribadi jika nak wat appointment dgn orang2 mcm ni… lbh baik dr hilang nyawa mcm tu je.

  2. BeaN MorENo says:

    >nCEKyUS – BETUL JUGAKKAN…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s