>BERANI DALAM BERBLOG

>


BERANI DALAM BERBLOG



Salam dan selamat tengahari.Mungkin hari ni adalah hari terakhir kita berpuasa kalau esok rayalah.Kalau tak esok last kita puasa kan.Bukannya susah just tunggu je sebab mood raya memang dah ke laut sangat ni.

Oklah hari ni nak share yang korang apa itu berani dalam blogging.Sesetengah orang kata blogger ni berani kat blog je.Kutuk orang pastu jadi annon komen blog orang kutuk-kutuk penulisan orang ibaratnya macam dia paling hebat.Adakah itu korang rasa berani dalam berblogging?Ok bagi saya ada beberapa jenis bernai yang kita boleh buat dalam berblog ni :

1) BERANI LONTAR PENDAPAT

Yang ni memang penting bagi blogger yang buat blog untuk sharing pendapat dan apa yang dia rasa.Bagi yang blogging untuk duit semata sila abaikan point ni.Bila kita berani lontar pendapat dalam blog maka kita akan berjaya kumpul crowd.Tapi jangan suka sangat sebab ada dua situasi yang akan berlaku.Samada korang dapat kumpul crowd ataupun korang kena kecam.Tak payah bagi contohlah korang pun tau.Jangan lupa sila hormat pandangan orang lain juga sebab korang bukan hidup dalam dunia ni sorang-sorang ye.

2) BERANI BUAT PERUBAHAN

Dalam blogging benda utama yang boleh bagi blogger tu maju ke depan ialah berani buat perubahan terutama sekali pada blog dia.Tak kisahlah dari segi template ke,photo editing ke,idea ke atupun cara korang menulis.Kalau korang nak maju berubahlah.Ni tak bila dah pakai satu template itu je yang dia pakai sampai google punya server jahanam.hak3…

3) BERANI BERTANYA

Yang nipun agak penting.Even ko hustler macam manapun korang tetap newbie.Walaupun korang dah bikin blog 10 tahun pun korang tetap newbie sebab bukan korang yang ciptan blogging arena ni.So banyak benda yang akan berubah & bertambah.Tak salah kita tanya orang.Sebab mungkin kita tau buta donat dan kawan kita tau buat kueh tart so bila kita bertanya maka ilmu berkembang.Jangan malu-malu ye.

4) BERANI UNTUK MENCUBA

Maksud saya ialah cuba benda baru.tak kiralah pulg in ke ataupun bertukar hosting (oops perli diri sendiri ni).Macam saya, saya cuba naikkan blog saya dengan cuba buat gathering.Kalau saya tak buat gathering takdelah saya jumpa blogger-blogger lain terutama Melz yang banyak turun ilmu hitam kat saya.So kalau korang nak maju cuba je apa yang patut.

5) BERANI BERGAUL

Bergaul tak semestinya korang kena pergi rumah dia main PS3 sama-sama ataupun tukar juadah berbuka puasa.Tak semestinya bersua muka.Sekarang ni kita ada facebook, twitter dan jangan lupa myfriend2u.Social network pun boleh kita gunakan untuk bergaul.Even korang tak kenalpun just follow je twitter dia dan dengan selamba je sapa.Buat muka tak malu sikit.Jangan add pastu curi gambar dah la ye.

Oklah dah lama tak buat entri panjang-panjang macam ni.Kalau korang tak percaya cakap saya,cuba beranikan diri dalam berblog & tengok kesan dia pada blog korang.Saya tak tipu ni realiti yang saya sendiri alami.Sebelum cuba jangan nak kondem or cakap tak boleh ye.

p/s :

* Tolong jangan terlalu berani sangat sampai semua nak dihentam.Kang tak pasal-pasal ISA.
* Korang rasa perlu tak rasa berani dalam berblog ni?

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Berani Dalam Berblog, Bloggers, Blogging. Bookmark the permalink.

26 Responses to >BERANI DALAM BERBLOG

  1. fndrocka says:

    >blogging kna ada soul. .jgn jadi penakut yg asik ikut crowd saja.

  2. BeaN MorENo says:

    >fndrocka – yups betul3..

  3. SABUN says:

    >yeah btol tu!keberanian tu pnting!

  4. black_mel says:

    >setuju…mmg kena ada keberanian..kalau x hari2 tiru entry org lain..tp jgn terlalu brani smpai langgar undang-undang dan perlembagaan…silap2 kedalam kita..hehe..

  5. >sepanjang berblok sejak tahun 2006… kebanyakan entry bro xde pulak copy paste..kecuali nk wat entry susulan dari entry dorg je…Regard,BroFramestone Blog@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

  6. >betul tu bean!hidup nak berblogging kena berani!!!buat perubahan dan maju kehadapan~

  7. ieQa sWetLuv says:

    >suke entry ni..nice sharing..senang kata apa2 nak buat pun sebenarnya kene berani..tp bertempat jugak la ya =)

  8. BeaN MorENo says:

    >sabun – hehe…mesti kene berani

  9. BeaN MorENo says:

    >black_mel – haha…betul jugak kalau tak berani tulis jangan buat blog nanti asyik2 plagiat je

  10. BeaN MorENo says:

    >broframestone – bro blogger terhebat gengblogger takkan plagiat kot

  11. BeaN MorENo says:

    >hakim faridzul – haha…berani mati punya!

  12. BeaN MorENo says:

    >ieqa – hoho thanks 4 the complement…

  13. Hizami Rahim says:

    >tahu takpe.berani kerana benar.:P

  14. BeaN MorENo says:

    >hizami – sekarang orang bersalahpun berani beb

  15. >keberanian ku menghilang sejak kena tegur dengan parent. T_____T

  16. BeaN MorENo says:

    >mai – kenapa?ape kehei nye yob…

  17. phreak id says:

    >ala bro.. ko dah lama bleh la ada hala tuju sendiri sebab dah ada crowd sendiri.. kami yang baru-baru belajar ni, kena ikut crowd la.. bukan takda identity, cuma belajar nak mengenali.. cewah saja bikin panas meng"eksen"kan diri jadi kriteria no 1 ko.. peace.. :p kakakakabro.. kelas panduan tu kita sambung lepas raya ye.. bizi.. for the meantime blogwalk je dulu..

  18. BeaN MorENo says:

    >phreak_id – haha…betul jugak eyh…tapi ko kene ingat akupun bermula dari 0 macam ko…berjalan dengan domain .blogspot.Tapi aku dengan selamba tanpa rasa takut buat crowd…

  19. Hellioz says:

    >gwa cukup berani kah?ke over berani?gyahahahahahahha~

  20. BeaN MorENo says:

    >hellioz – lu bukan berani…lu gila…hak3

  21. Hellioz says:

    >babi.gwa kena gila plakgyahahahahahh~

  22. BeaN MorENo says:

    >hellioz – haha you're the diva man haha

  23. Kyuubi_85 says:

    >aduh terkena batang hidung.. aku ni pemalu skit bab2 nak sapa org.. hehe.. dan x berani buat perubahan… nice tips.. mcm pi blog ko ni, aku baru je blogging, so nak drop komen pun malu dgn otai cm ko… haha

  24. BeaN MorENo says:

    >jyuubi – ces!otai mendenye…akupun terkial2 lagi…hak3

  25. Anonymous says:

    >I am pleased that you said this post?!

  26. Anonymous says:

    >I am wondering just what Maryanne thinks with that!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s