>HARI RAYA AIDILFITRI JATUH PADA HARI KHAMIS

>


ISU : HARI RAYA AIDILFITRI JATUH PADA HARI KHAMIS

Selamat pagi guys dan selamat berpuasa di hari Sabtu ye.Jangan tak puasa tau sebab tinggal lagi berapa hari je Ramadhan akan tinggalkan kita.Memang rugi bagi siapa yang tak completekan puasa sebab belum tentu lagi kita akan dapat bertemu Ramadhan untuk tahun depan.Tadi blogwalking terbaca di blog Zaid yang orang Indonesia siap buat Fanpage Fuck Malaysia.Saya ingatkan just ada Fanpage anti artis macam Fasha Sanda je tapi sekarang dah ada Fanpage anti negara pulak.Ntahlah apa nak jadi.Inilah akibat bila Indonesia mempunyai rakyat yang mentalnya rendah dan hanya tau cetus pergaduhan je.Patutlah negara mundur dan ramai rakyat yang menderita.Sedar tak?Ubahlah mentaliti wahai rakyat Indonesia.


Dahla malas nak layan dan kalau ada blogger Indonesia yang tak puas hati dengan statement Bean Moreno ni sila tampil dan beri ide bernas sebab saya memang suka berdebat.Terasa kalau jumpa pemimpin BENDERA nak je saya terajang muka dia.Ok kita tutup cerita mentaliti rakyat Indonesia yang mentalitinya rendah kita buka pasal isu yang agak lawak kat Malaysia.Korang jangan terpengaruh dengan tajuk sebab bukan saya yang tengok anak bulan dan sememangnya saya bukan insan yang layak untuk kerja itu.Sekarang tengah kecoh nak raya hari Khamis.Memang lawak dah macam budak-budak pulak tak sabar nak beraya.Oklah macam biasa saya bagi sikit keratan akhbar pasal isu ni :

KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihatkan tidak terpengaruh dengan khabar angin mengatakan Aidilfitri akan disambut ada hari Khamis, sebaliknya menunggu sehingga pengumuman dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja. Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata ia sekadar khabar angin itu dan tidak semestinya betul.ngar khabar angin itu sejak minggu lalu. Orang ramai tidak perlu keliru sebaliknya menunggu pengumuman pada malam 8 September ini, katanya ketika dihubungi tetapi enggan memberi komen lanjut sebaliknya meminta merujuk ke laman web JAKIM.Laman web JAKIM menyatakan tarikh Aidilfitri pada tahun ini ialah 10 September 2010 iaitu pada hari Jumaat. Sementara itu, Penolong Pengarah Pusat Al-Quran dan Ilmu Teras, Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Zamihan Mat Zin, menganggap khabar angin itu diada-adakan oleh pihak yang enggan menyambut Aidilfitri pada hari Jumaat kerana perlu melakukan dua solat dan mendengar dua khutbah.Katanya, pemerintah mempunyai kuasa membuat pengumuman mengenai tarikh sambutan Aidilfitri dan orang ramai tidak perlu keliru dengan khabar angin itu. Bagi saya, khabar angin ini disebarkan oleh orang yang keberatan melakukan dua solat iaitu solat sunat Aidilfitri dan solat Jumaat. Jarak waktu kedua-dua solat ini membuatkan mereka berasa seolah-olah tidak ada masa untuk berhari raya, katanya ketika dihubungi.

 berita penuh Berita Harian Online.

Hm,apa ceritalah korang ni?Apalah masalahnya kalau raya Jumaatpun.Sila jangan jadi budak-budak.Buat cerita untuk senangkan diri sendiri.Kalau dah ditakdirkan Hari Raya Aidilfitri hari Jumaat korang janganlah pulak nak alih tarikh.Tunggu jelah orang usha anak bulan dulu baru cakap.Ada masalah ke kalau dengar dua khutbah dalam satu hari?

Komen Bean Moreno :

1- Orang tak nak raya hari Jumaat sebab nanti ada dua khutbah.Ada masalah ke kalau sehari dengar dua khutbah?Kenapa bosan?Kalau dengar lagu Shahir beratus kali bosan tak?

2- Orang tak nak raya hari Jumaat sebab nak masa lebih untuk beraya.Ko nak beraya 24 jam ke?Lepas solat raya bukan buat apapun selain tidur.Ke korang nak layan rancangan TV?

3- Nilah akibat bila stesen TV asyik nak kejar untung & rating.Letak rancangan yang best-best sampai buat orang lupa agama.

Oklah malas nak membebel panjang.Korang jangan pulak percaya or terpengaruh dengan tajuk entri ni sebab kang tak pasal-pasal belum lagi raya ada yang tak puasa then salahkan Bean Moreno sebab cakap saya bagitau raya hari Khamis.hak3…

p/s :

* Biarlah rakyat Indonesia dengan mentalitinya yang agak rendah.Kita jangan jadi macam tu.
* Pasal Raya pun ada orang buat main.Benda memang nampak remeh beb tapi kalau fikir betul2 boleh merosakkan akidah dan iman.





About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Berita Harian, Hari Raya Aidilfitri, Raya Hari Khamis. Bookmark the permalink.

10 Responses to >HARI RAYA AIDILFITRI JATUH PADA HARI KHAMIS

  1. Bb Hussain says:

    >owh..tu la dengar gak khabar angin..apa2 pun mmg kena tunggu announcement la nanti..baru tau..tapi syok gak kan kalau berdebar2 tunggu raya ni..so nanti semua akan duk depan tv tunggu announcement..

  2. BeaN MorENo says:

    >Bb Hussain – haah…tapi reason diorang memang tak masuk akal…

  3. FTN says:

    >nampak anak bulan, berayalah khamis..tak nampak maknanya rayalah jumaat.bukan tak mustahil pun. kena tunggu mereka tengok anak bulan je.khabar2 angin ni tak perlulah buat..tak masuk akal pun

  4. >WHAT?? raya hari khamis? biar betikkkkk??wat² terkezut sikit. hahahahahaha…kita tunggu je lah ape citer hari tue nanti. pada yg x sempat nak beraya tue AGAK² lah…ngeee~~~

  5. BeaN MorENo says:

    >FTN – sekarang orang dewasapun dan jadi budak2

  6. BeaN MorENo says:

    >kinakoyu – hehe saje bikin gimik

  7. black_mel says:

    >hahaha…patut la aku terkejut…patut tgk anak bulan hari rabu..tp tajuk dah cakap raya ari khamis..fuhhh smgt…hehe…apa2pun…selamat hari raya….maaf zahir batin…

  8. BeaN MorENo says:

    >black_mel – haha…seamangat eyh nak raya…pose ckup tak?

  9. Kuman Chaos says:

    >Raya khamis pun ok gak… dah lama tak raya awal 1 hari..

  10. BeaN MorENo says:

    >Kuman – itu kena tanya mohor besar raja2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s