>NAK BAYAR ZAKAT…NI KADAR ZAKAT MENGIKUT NEGERI

>


PERSONAL : NAK BAYAR ZAKAT?NI KADAR ZAKAT MENGIKUT NEGERI

Salam guys,Bean Moreno baru lepas balik dari Sate Kajang Haji Samuri Kajang.Bukan sebab tuang puasa.No No No…Saya pergi Haji Samuri just nak reserve tempat untuk esok.Saya reserve untuk 20 orang so kalau ada yang nak join bagitau awal-awal sebab nak kena inform diorang.Sayapun tak tau kenapa sekarang ni tetiba saya addict layan Sinetron Cinta Kirana.Mungkin sebab ni first time tengok Nia Ramadhani jadi seorang perempuan baik.hak3..



Hm,bulan Ramadhan dah tak lama akan tinggalkan kita.Lagi beberapa hari je kita akan sambut Hari raya Aidilfitri.Time-time macam ni memang kalau kita pergi Kuala Lumpur ramai yang tengah sibuk shopping raya.Semua semangat nak beraya dah kan.Kalau buka radio dalam 10 lagu 8 tu mesti lagu raya.Memang tak boleh blah.


Tak salah nak shopping tapi janganlah over sangat.Beli baju biarlah berpada-pada sebab takut berlaku pembaziran.Dalam kita shopping sakan beli baju raya,ada tak kita ingat satu tanggungjawab yang wajib kita buat sebelum Ramadhan meninggalkan kita?Apa dia?Zakat Fitrah lah der aa lagi?Dah bayar zakat ke blom?Kalau tanya benda ni mesti ada yang akan tanya soalan-soalan ni :


1) Kat mana nak bayar?
2) Berapa nak kena bayar?


Simple je korang nak bayar zakat tak payah susah-susah cari tempat.Just pergi solat terawikh mesti ada amir yang collect zakat dan kalau korang tak tau kadar zakat meh saya share ngan korang kadar pembayaran zakat ikut negeri :





Negeri
Kadar Zakat Fitrah 2010 (RM)
Perlis
6.00
Kedah
7.00
Pulau Pinang
7.00
Perak
7.00
Selangor
7.00
Negeri Sembilan
6.50
Melaka
6.50
Johor
5.00 / 7.50 *
Pahang
7.00
Terengganu
5.00 / 7.00 / 8.00*
Kelantan
7.00
Sarawak
5.20
Sabah
6.80
Wilayah Persekutuan
7.00


*Mengikut jenis beras

Cukup lengkap tak info ni?Kira kalau korang rujuk table atas ni memang korang tak perlu tanya amir sebelum bersalam.Sekarang dah tau kan so jangan lupa bayar zakat eyh.Tahun ni saya kat  Kajang so saya bayar ikut Selangor untuk dua orang iaitu RM14.


p/s :


* Settlekan yang wajib dulu sebelum buat yang lagha
* Info saya ambil dari misibunga.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bayar Zakat, Kadar Pembayaran Zakat Mengikut Negeri, Zakat Fitrah. Bookmark the permalink.

4 Responses to >NAK BAYAR ZAKAT…NI KADAR ZAKAT MENGIKUT NEGERI

  1. Liza says:

    >alhamdulilah, awal2 dah settle. hope you had a good gathering, tak sabar nak baca the entry

  2. BeaN MorENo says:

    >liza – thanks liza.maybe ada gtah lagi lepas raya tapi gath yang agak unik skit..

  3. BeaN MorENo says:

    >cengkerang cipot- haah eyh…saya kompius jap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s