>SELAMAT HARI KEMERDEKAAN KE 53 – ADAKAH MINDA KITA BEBAS

>


SELAMAT HARI KEMERDEKAAN KE 53 : ADAKAH MINDA KITA BEBAS

Selamat pagi dan selamat berpuasa.Hari ni saya akan cuba berpuasa tanpa mengira kesannya kepada saya.Yelah hilang akal ke apa?Dah 10 hari saya tuang kalah Cik Rahmah yang period dol.Kalau nak layan sakit ataupun nk tengok surat MC memang sampai malam raya saya takkan puasa sebab MC 23 hari.Tapi tak syok ar.Malulah dengan anak sedara kan.hak3…



Nampak tak gambar kat atas.Motto Hari Kemerdekaan kita tahun ni ialah ‘Satu Malaysia Menjana Transformasi’.Hari ni dah 31 Ogos 2010 bermakna rakyat Malaysia dah merasa merdeka untuk tahun yang ke 53.Dulu nak dapat merdeka punyalah susah.Kena turun naik kapal terbang,jumpa orang putih, tanda tangan surat baru Malaysia boleh merdeka 1956.Susah tau nak merdeka ingat senang ke macam buat gula2 kapas.


Motto tahun ni memang sedap didengar.Tapi korang rasa adakah ia dapat direalisasikan.Bagi saya ia tetap motto yang tetap dipanggil motto kalau kita tak ubah diri sendiri.Kenapa saya cakap macam tu.Simple je semakin maju kita otak kita menjadi semakin sakit.Kita jadi tak sedar yang kita menuju ke arah satu zaman permodenan teknologi di mana kalau kita tetap dengan corak permikiran 442 conventional Roy Hogdson kita tetap akan duduk kat league bawah.Kan dah tak pasal2 masuk bola.


Kita tengok sekarang,ramai di antara kita yang nak kembali kepada zaman jahiliah.Bikin anak laju je tapi bila dah keluar je selamba kasi buang kat tepi jalan.Merdekakah kita kalau macam tu jadinya.Ada pulak cikgu yang kaki bisnes.Kalau dulu kita tengok cikgu2 bisnes kain,tupperware, takpun kerepek2.Tapi sekarang cikgu disiplin berniaga ‘ubat kuat’.Memang bijak siap ada blog jual ‘ubat kuat’ tapi kebodohan terserlah bil promote ‘ubat kuat’ tu kat student.Nama cikgu tapi BANGANG.Patutnya dia bimbing pelajar tapi sekarang dia pulak perosak minda.Apasal ko tak jual je kondom?


So korang rasa adakah minda kita merdeka dengan corak pemikiran yang macam ni?Sedangkan pembimbing bangsapun bikin hal.Setiap tahun semua nak sambut Hari Kemerdekaan lepak sampai pagi dengan alasan esok cuti.Merdekakah kita?So jawablah dalam hati sendiri.Apa2pun sila merdekakan minda kita dari pemikiran lapuk barulah motto Satu Malaysia Menjana Transformasi’tu akan jadi realiti kalau tak memang motto jelah sampai mati.


p/s :

  • Saya dah merdeka dari tiub hospital…Alhadulillah…
  • Jom Join Churpchurp.cepat sebelum terlambat nanti menyesal

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bean Moreno, Merdeka, Selamat Hari Kemerdekaan ke 53, Suterablogger. Bookmark the permalink.

4 Responses to >SELAMAT HARI KEMERDEKAAN KE 53 – ADAKAH MINDA KITA BEBAS

  1. Che Armster says:

    >hahaha teringat masa dulu2.. sape2 yang hari last ganti puasa mesti pegi berbuka pakai baju melayu full-set sebab officially boleh raya hahaha

  2. BeaN MorENo says:

    >che armster – hahaha..shu shu…

  3. >Salam kemerdekaan…. MERDEKA !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s