>SURATAN ATAU KEBETULAN

>

METAIZIK : SURATAN ATAU KEBETULAN

Hye guys,selamat tengahari dan macam biasa Bean Moreno malas nak berjalan pergi lunch.Saya just kirim pada kawan untuk belikan saya lunch.Actually tgh saving untuk bulan ni sebab banyak benda yang saya kena settlekan so kena ikat perutlah (makin slimlah jawabnya).Semalam saya ada tulis pasal Impian Remaja.Itu bukan saja2 saya tulis untuk dapat traffik just nak share feeling sebab saya sedikit down sekarang.Kadang2 kita perlu lupakan duit untuk jaga perasaan sendiri.So saya create satu entry untuk tenangkan hati saya disamping motivate korang jugak.

Korang percaya tak pada perkataan nama dia ‘KEBETULAN’?Setiap benda yang terjadi itu suratan atau kebetulan.Pergh dah jadi artis pulak kan.Kalau kita tanya orang2 yang kuat agama dalam hidup ni takde apapun kebetulan dan sebenarnya kebetulan itu tak wujudpun cuma perkataan yang kita guna je.Semua yang berlaku dalam kehidupan adalah benda yang telah tersurat tapi kita tak tau je apa yang bakal berlaku.

Kita berjaya itu bukan kebetulan ia telah tersurat dan kita berusaha ke arah itu.Kita terjumpa kawan lama kita tengah makan kat mapley itu juga bukan kebetulan tetapi ia telah ditentukan kita akan berjumpa dia kat mapley bukan kat Pavilion.korang pernah dengar ayat macam ni tak?

“Nasib baik Aku jumpa ko Jamil hari ni kalau tak aku tak tau nak mintak tolong siapa…ni memang kebetulan”

Hm,korang rasa betul ke ayat dia.Kalau ikut cara percakapan memang betullahkan tapi kalau ikut teori kehidupan salah sama sekali.Kita terjumpa seseorang di kala kita memerlukan itu adalan suratan di mana ia adalah pertolongan dari Pencipta.Ataupun penah dengar ayat ni :

“Nasib baik aku elak kereta tadi kalau tak dah eksiden dah…”

Mana ada nasib baik!itu semua telah tersurat dalam buku kehidupan yang kita akan terselamat.Tak mungkin dengan nasib sahaja kita dapat hidup.Itu semua kuasa pencipta.Dan dengan ketentuan itu jugak kita akan dapat berfikir apa yang kita patut buat untuk ubah perjalanan kita.Sebab tu dalam Quran ada tulis :

“Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan dia yang mengubahnya”

So jadikan apa yang telah berlaku sebagai panduan untuk mengubah apa yang berada di hadapan kita sebab kita takkan dapat hidu apa yang akan terjadi.Jangan hidup bergantung pada nasib kerana kalau nak bergantung pada nasib pergi je main judi.hak3…

Oklah saja tulis benda ni untuk lepaskan tekanan perasaan yang ada dalam diri saya.Saya jenis susah untuk terasa ‘down’ tapi kalau dah tersurat saya akan rasa ‘down’ yang teramat sangat saya kena terima dan hadap.

p/s :
  • Jangan sesekali terlibat dengan emosi tidak stabil saya dalam entri ni.Lepas baca sila ignore apa yang korang rasa.
  • Saya sedang sakit so doakanlah saya cepat sembuh ye.



About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bean Moreno, Life, Metafizik, Metaphysic, Personal, Suratan Atau Kebetulan. Bookmark the permalink.

7 Responses to >SURATAN ATAU KEBETULAN

  1. >GET WELL SOON , nice posting .

  2. kak ina kl says:

    >semuga rasa down dah pulih ..skrg time uplah pulak..

  3. >helo bean.. dis is my 1st time reading ur blog and tertarik nak reply here.. yes i agree ngan u mmg banyak benda kebetulan yang berlaku samada kita sedar atau tak perasan..sajer curious, kenapa down sgt nih? and sakit aper? sue pun baru je start blogging balik lepas habis my treatment and recently baru join nuffnang.. tertarik jugak on ur other posting pasal anak syarikat nuffnang tu Insyaallah sue also join nanti..get well soon dear.. selamat berkenalan..

  4. BeaN MorENo says:

    >shafika – thanks sis

  5. BeaN MorENo says:

    >kak ina – akak rockstar blogger…memanglah

  6. BeaN MorENo says:

    >lovely mommy – hye kak…thanks sebab reply…hehe tulah kadang2 apa yang kita dapat itu adalah satu jalan penyelesaian…it's a bit personal lah kak pasal apa yang saya alami…maybe nanti saya cerita tapi dalam kiasan

  7. EDDYLEBS says:

    >menarik…suratan atau kebetulan..memang betul Allah tidak akan mengubah nasib seseorang, tetapi nasib malang dan buruk boleh diubah juga dengan sedekah…mcm kemalangan, mungkin kita ditakdirkan mati tapi sebab sedekah kita sebelum bertolak mampu menolak bala itu, ya siapa tahu mungkin sebelumnya ada bagi bebudak jiran gula2 ke buah2an ke..itupun sedekah kalau ikhlas….anyway semoga sihat sentiasa….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s