>MACAM MANA NAK TENGOK STATS ENTRY

>

TUTORIAL : MACAM MANA NAK TENGOK STATS ENTRY

Salam dan selamat malam.Mata dah agak kuyu sikit rasa macam kalau tertutup sikit je mata ni memang akan hanyut.Saya sepatutnya kena buat task untuk Blup2 tapi idea buat entry yang seakan2 advertorial ni belum sampai so saya rasa kalau paksapun memang Celcom reject je proposal tu.Baik rileks dan tenang.

Malam ni saya nak keluarkan satu entry mudah.Selama ni kita asyik dengar wordpress je yang boleh usha stats entry tapi sekarang Blogspot pun dah boleh.Saya dapat ilmu ni pun lepas masuk blog Kak Jie.Blog dia merupakan salah satu blog yang saya perhatikan untuk belajar secara diam2.Kalau macam Eyriqazz saya telfon je tanya pendapat.Blog lain yang saya suka masuk untuk mengkaji ialah Dahlia.Saya menkaji dari susun ayat sampai ke permainan link.So mintak maaf pada tuan2 & puan2 blog sebab saya curi ilmu tanpa izin.

Sebelum tu saya nak korang bezakan stats yang kat blogspot ni tak sama dengan analytic tak kiralah Google analytic mahupun Nuffnang Analytic.Stats ni adalah untu check pageview untuk setiap entry korang.Firstly saya nak tunjuk macam mana nak masuk stats untuk blogspot.

1) Login masuk blogspot korang
2) Kat Dashboard click stats



Ok dah tau cara kan.Benda ni ramai yang dah tau tapi ada juga yang tak tau.Mungkin juga ada yang tau tapi buat2 tak tau sebab tak pentingpun.Tapi kalau tak penting kenapa Google tambah function ni?Oklah kita tengok apa yang ada kat dalam :





1) OVERVIEW 


Kat overview ni kita boleh check keseluruhan daripada post , Traffic Source, dan Audience.Yang korang tak boleh check ialah saman traffic itu korang kena pergi MyEG untuk check.Status perkahwinan pun takde kat sini itu kena pergi pejabat agama.Kat section ni semua yang berkaitan dengan blog korang ada.So kita boleh tau post mana yang orang ramai view.Kita jugak boleh tau berapa banyak page view kita untuk hari,minggu dan bulan.


2) POST 


Kat section Post pulak kita boleh check keseluruhan pageview untuk entri atau senang cakap Post mana yang orang selalu baca.Kalau nak check earning Nuffnang memang tak boleh sebab ni bukan weblog Nuffnang.


3) TRAFFIC SOURCES 


Kat section ni pulak korang boleh check dari mana traffik korang datang iaitu dalam bentuk reffering URL,Reffering sites dan juga Keyword yang orang cari kat dalam blog korang.


4) AUDIENCE


Kat dalam section ni pulak korang boleh tengok traffik korang datang dari negara mana.Ada 3 parts dalam section ni iaitu Pageview by Country,Pageview by browser dan jugak pageview by OS.Sama je macam Google analytic.


Oklah saya rasa cukup kot info pasal Stats ni.Kalau nak tau lebih silalah explore.Pada yang tau teruskan mengguna dan pada yang baru tau selamat datang ke Dunia Blogspot.


p/s :
* Sorry tak dapat nak upload bayak gambar untuk tatapan korang sebab internet terlampau slow.Harap2 gambar2 kat atas dah cukup untuk bagi korang faham sebab simple itu mudah dan pimple itu jerawat.
* Selamat mencuba

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Bloggers, Blogging, Suterablogger, Tutorials. Bookmark the permalink.

16 Responses to >MACAM MANA NAK TENGOK STATS ENTRY

  1. >nape kat dashboard kite xde pun tulis stats tu eyh?? blogspot x suke kite punye blog ke eyh?

  2. Kie-yu says:

    >erku lupa nak mention stats ni ada kat draft.blogger.comstats blogspot ni agak complicatedmaybe baru lagi n belum familiar

  3. JMR says:

    >wah, blogger pon dh ada stats ek..perkembangan yg bgus..

  4. ataicha says:

    >dah check tadi.. menarik2…

  5. BeaN MorENo says:

    >amy – kena tukat taip draft.blogger.com

  6. BeaN MorENo says:

    >kie-yu – thanks for reminding…i terlupa nak mention pulak

  7. BeaN MorENo says:

    >JMR – haah perubahan yang menarik

  8. BeaN MorENo says:

    >ataicha – best kan…

  9. tehr says:

    >info bergunasesekali boleh juga nengoknya sambil taip entry

  10. Liza says:

    >Thanks for the info, nak try sat

  11. BeaN MorENo says:

    >tehr – welcome try lah sebab function ni wordpress yang buat dulu

  12. BeaN MorENo says:

    >Liza – welcome selamat mencuba

  13. yanmie says:

    >Salam Bean, wah makin canggih ye blogspot skrg nie…:)

  14. BeaN MorENo says:

    >kak yan – haah agaknya diorang tercabar dengan wordpress kot…

  15. Anonymous says:

    >canada pharmacy pravachol http://drugstore4.com/product/lotrisone.html pharmacy one source [url=http://drugstore4.com/fr/product/keflex.html]keflex[/url]canadian discount pharmacy http://drugstore4.com/product/augmentin.html gel inserts for high heels cvs pharmacy [url=http://drugstore4.com/product/nizoral.html]university of michigan pharmacy seminar[/url]hydrocodone mexican pharmacy http://drugstore4.com/de/product/himalaya-diarex-tabs.html can you order viagra from a canadian pharmacy [url=http://drugstore4.com/category/anxiety.html]anxiety[/url]brooks pharmacy portsmouth nh http://drugstore4.com/de/product/levothroid.html greenville sc medical supply pharmacy [url=http://drugstore4.com/product/lexapro.html]strength og guardian pharmacy[/url]

  16. Anonymous says:

    >Keep posting stuff like this i really like it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s