>GOOGLE WEBMASTER

>

TUTORIAL : GOOGLE WEBMASTER

Salam & Selamat Pagi semua.Short entri dari Bean Moreno.Saya dah agak dah lepas saya buat enrti maintain traffik semalam mesti ada yang nak tanya pasal Google Webmaster.Apa itu Google Webmaster?Ia merupakan satu cara untuk korang submit blog korang ke search engine Google.Dia lebih kurang macam korang hantar kad jemputan kepada Google Bot untuk menjalar ke content korang.Macam mana nak submit?

1) LOG IN

Korang just kena ada akaun dengan google tak kiralah google mail ke,tapi biasanya yang guna blogspot mesti ada akaun google.Betul ke tak?

2) SUBMIT BLOG KORANG




Just tekan Add Site.Masukkan URL blog korang jangan jadi pelupa pergi masuk blog orang lain ye.


3) VERIFY BLOG





Bila dah add site Google akan bagi satu coding yang korang kena paste kat blog korang.Kat mana nak paste dia dah ada mention.Then tekan Verify





Lepas korang dah siap verify maka akan keluar satu page yang memaparkan apa sahaja yang berkenaan entri korang macam ni :







Amacam best tak.kalau best silalah test sebab ilmu kalau disimpan tak guna beb.


p/s :
* Saje bagi entri sebelum ni tergantung sebab nak tgk feedback then boleh publish entri seterusnya.Sorry ye readers.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Google Webmaster, Suterablogger, Tips, tips blogging, Tutorials. Bookmark the permalink.

6 Responses to >GOOGLE WEBMASTER

  1. >aku dah buat dulu masa guna blogspot tapi kena buat balik lah kan bila guna domain.

  2. >mcm mane ngn meta tag 2…kena paste kat ne ne??nape lepas add site 2 dia kata not verify kena paste kat meta tag dulu ker??

  3. BeaN MorENo says:

    >ellisme – haah kena buat balik sebab dia akan bagi metatag baru

  4. BeaN MorENo says:

    >Faizal – haah kene paste dulu metatag kalau tak macam mana nak detect

  5. eykameow says:

    >bean, aku dh buat. and aku try search "eykameow" dkt google. then x kuar pun dkt dashboard google web aku…. pdhal status blog dh verify nie

  6. BeaN MorENo says:

    >eyka – try buat lagi sekali…ko salah paste kot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s