>HORMAT ITU PENTING WALAUPUN KEPADA BUDAK-BUDAK

>


CULTURE : HORMAT ITU PENTING WALAUPUN KEPADA BUDAK-BUDAK


Hye selamat tengahari ye semua.Pergh dah 4 hari tak update blog ni.Bukan apa hari tu tetiba mood untuk ‘modify template’ blog ni datang.Saya dah jumpa satu template just kena edit je (tak mau la nampak default sangat).Tiba2 tengah mood memuncak dan tengah ubah2 coding monitor bertukar menjadi hijau.Memang keadaan macam ni bikin potong mood je.Kepada korang yang rajjin kalau nak tukar template boleh la cari kat [sini] ataupun kat [sini].Tapi sila make sure yang template lama di‘backup’ dulu ye.Kalau tak pasti kacau.

Oklah hari ni nak cerita pasal HORMAT.Bukan apa sekranag perkataan ni dah takde dalam kamus hidup seorang manusia.Semua yang hidup hanya fikir tentang diri sendiri dan pasal orang lain tolak tepi.Kalau umur tu baru 7 or 8 tahun mungkin boleh ‘consider’ lagi lah kan.Tapi ada yang umur 40 an pun ‘still’ tak tau nak fahami apa itu HORMAT dalam hidup.Apa yang dia fikir nak orang lain je hormat dia tapi bab nak hormat orang lain tu memang dia buang dalam tong sampah je.

Ada pulak yang masih tau apa itu HORMAT tapi dia akan HORMAT orang tu kalau orang tu berguna pada dia ataupun boleh bagi kesenangan pada dia.Contohnya dia cuma akan tunduk dan ‘respect’ ataupun ‘give a bow’ bak kata Torres bila orang tu boleh tolong dia settlekan kerja harian dia.Orang yang takde apa2 dia anggap loser dan memang akan dipandang sebelah mata.Itu kira ok lah nak jugak pandang walaupun sebelah mata lagi teruk kalau dua2 belah mata dia tutup lepas tu main langgar je orang lain.Senang2 nak maki,senang2 nak sepak terajang.Orang macam ni rasanya patut ambil Pendidikan Moral sebab belajar Pendidikan Islam pun still tak dapat hidayah.

Itu satu bab,ada pulak yang akan HORMAT seseorang tu bila orang yang nak dihormat tu (apahal panjang sangat aku explain ni?) lebih hebat ataupun lebih berpangkat.Mak aiyh elok2 sikit dengan orang macam ni.Sebab dia akan bawa kipas ke mana2 dia pergi.Then bila dia dah dapat apa yang dia nak dan jadi lebih bagus dari orang yang nak dikipas maka dia akan buat dek je dan mulalah ‘show off’ sampai hari2 nak kena tukar spender baru.

Kenapa saya timbulkan persoalan ni?Simple je kalau kita baca surat khabar memang banyak kes2 Hilang Hormat berlaku (ni tak termasuk hilang kehormatan ye,itu kes lain).Anak tak hormat mak bapak,isteri tak hormat suami, dan macam2 lagilah.Then bila sifat hormat ni hilang maka ada je kes2 pelik contohnya anak baling batu bata kat kereta bapak,isteri pukul suami pakai penyapu,dan ramai pulak yang akan berangan nak jadi Chan Ho Nam.So saya rasa kalau kita ‘behave’ dengan perbuatan kita maka kita akan tau yang sifat hormat tu memang penting.

p/s :

– Misi untuk modi template tinggal lagi 45 % tinggal nak buat header baru & tukar background.

– Kadang2 bila kita fikir balik,kenapa orang tak respect kita?Mungkin dulu kitapun tak respect orang lain terutama sekali Mak bapak kita.Betul tak?

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Culture, Hormat, Respect, Suterablogger. Bookmark the permalink.

12 Responses to >HORMAT ITU PENTING WALAUPUN KEPADA BUDAK-BUDAK

  1. BeaN MorENo says:

    >apa yang salute nye

  2. ~ ReD ~ says:

    >ermm…betul la tu. balasan…

  3. nesca says:

    >betul betul. hormat kat budak2 pun penting. orang kat kaunter uni aku teruk gila, tau la handle budak remaja je tapi toksah ah tengking2. gila ah ding dong

  4. Liza says:

    >respect is earned, not forced into…hormat tu penting, kalau tak huru hara dunia

  5. akuzle says:

    >hmmmm… yeker?? hmmmm….

  6. BeaN MorENo says:

    >red – hm tulah kadang2 kita tak boleh nak pertikaikan itu

  7. BeaN MorENo says:

    >nesca – hak3 budak2 tu doa dia senang makbul…

  8. BeaN MorENo says:

    >liza – betul3 benda2 tu tak boleh dipaksa

  9. BeaN MorENo says:

    >akuzle – apa yang ye ke?

  10. Matjoe says:

    >cabul kehormatan tu apa bean?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s