>ILMIAH : PENTINGNYA KITA TAU PASAL PRESENTATION SEMASA TENGAH STUDY

>

Selamat pagi ye  semua.Saya still di Ipoh dan mungkin petang ni lepas siap2 semua saya akan ke Sitiawan.Sekejap je rasanya dah hari Rabu.Semalam saya pergi layan bola kat mapley tapi match England memang agak mengecewakan.Penuh dengan star tapi dengan Slovakia pun 1-0 je.Baik ko panggil pemain Norwich City je Capello sebab gaya permainan lebih kurang sama je.Masing2 nak tunjuk individual skills.Ko ingai ko main guli ke?
Oklah entry ni saya nak jadi kan ‘straight to the point’ & tak cecah lantai sebab masa tak cukup.Main topik ialah ‘Presentation’.Korang rasa penting ke kita tau teknik nak present?Kalau korang perasan masa kita belajar kat University dan college mesti kene present apa yang kita belajar.Terutama sekali untuk ‘Final Project’.Betul ke tak?Tapi adakah kita ambil benda tu penting atau setakat present untuk dapat markah je?Sila jawab ye.
Dulu saya cukup benci dengan ‘presentation2’ ni.Bagi saya memang leceh & menyusahkan.Dalam hati mesti terdetik “Apa kejadahnya nak kena present semua ni bagai.Buat project hantar dahlah…”Tapi tanpa saya sedari ‘presentation’ di college tu adalah satu latihan untuk kita pergi ke alam pekerjaan.Ia akan jadi penting bila korang apply & dapat kerja Exec ke atas.Untuk jawatan cleaner ataupun tukang cat memang korang boleh abaikan pasal ‘presentation’ ni sebab tak ‘related’.hak3…
Bila saya dah naik dan rasa pangkat atas sikit (exec ni) baru saya tau pentingnya ‘presentation’ sebab kalau kita tak tau apa teknik2 sebenar dan macam mana nak ‘present’ dengan betul mungkin akan mengundang gelak besar dari orang yang tengok kita ‘present’ dan kegagalan buat ‘presentation’ akan menyebabkan orang2 bawahan kita hilang kehormatan (ooops hormat) pada kita as a leader.So kepada korang yang still study tu sila jangan ambil ringan pasal ‘presentation’ ni.Jangan asyik mengharap ‘team member’ je yang ‘present’ untuk korang sebab nanti bila tiba masa memang korang akan merasa jugak.Kalau tak masa belajar tu masa kerja.
p/s :
*1* Korang rasa presentation itu penting tak?
*2* Pagi ni ada presentation module outlet pulak…
*3* Yeay saya dah 28 tahun!!!
*4* Kalau korang kerja sendiri & ada company besar2pun kena tau jugak buat presentation….

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bean Moreno, Facts, Presentation, Suterablogger. Bookmark the permalink.

8 Responses to >ILMIAH : PENTINGNYA KITA TAU PASAL PRESENTATION SEMASA TENGAH STUDY

  1. >waktu sekolah menengah.. sy paling suka buat slide presentation.. tapi orang yg present.. tapi sekarang saya semakin suka cakap di depan.. dari menyendiri di belakang.. best pa? merapu depan orang..😄

  2. Sendra says:

    >aku suka buat joke kat depan time present biar orang gelak supaya aku jadi tak gugup lepas tu terus merapu sampai lecturer pun gelak sampai dia tak sedar aku cakap takde point pun sebenarnya..hak3..tapi aku pelajar cemerlang bean..keh3.

  3. kak ina kl says:

    >ala tak fahamlah benda ni..tak pernah buat..selamat hari jadi..bergaduh lagi ker???ishhhh

  4. BeaN MorENo says:

    >pauline – tulah sebenarnya presentation tu best

  5. Anak Perak says:

    >wah turun sitiawan.itulah kmpg halaman ku🙂

  6. BeaN MorENo says:

    >sendra – hahaha…ini memang lawak

  7. BeaN MorENo says:

    >kak ina – gaduh apa?

  8. BeaN MorENo says:

    >anak perak – aku dah cakap kat adik ko,ko kirim salam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s