>TIPS : APA ITU BUFFERED EARNING & METERED EARNING

>


Salam,selamat hari jumaat semua (dah macam wakil rakyat dah.hak3).Masih lagi terasa seperti bekerja di dalam peti ais sebab terlalu sejuk.Boleh pulak terlupa nak bawa baju kebal kalis ais.So hadap lagi sehari tanpa rasa panas.Ni belum lagi hujan kalau hujan dengan otak2 jadi beku.Sekejap je dah hari Jumaat.Malam ni ada Adidas Pure Game Ole KO antara top2 blogger Nuffnang.So sapa nak menang dua ribu silalah hadirkan diri ke MidValley.Saya tak tau lagi boleh pergi ke tak.Tengok keadaan.

Sebut pasal Nuffnang,pagi tadi saya dapat satu pertanyaan dari somebody melalui Formspring.Soalan dia lebih kurang macam ni :

boleh x cik bean terangkan sikit macam mane kita nak jadikan campaign tu kepada buffered/metered earning ya??? sori la kalo soalan bodoh..i dah try googles n paham kan dalam blog2 senior n blog bean tp still kabur..macam paham..tp xpham sgt. tlg..”

Hehe,saya ada tulis pasal cara saya dapatkan buffered dari Nuffnang.Terus terang saya cakap dulu senang2 je kita boleh dapat buffered sebab bilangan blogger tak seramai hari ni.Even traffik kita ciputpun kalau kena keyword memang akan dapat buffered berderet.Tapi sekarang bilangan blog dah bertambah so advertiser akan decide blog mana akan dapat buffered.

Sebelum tu meh saya cerita sikit perbezaan Buffred & Metered.

Buffered earning – Impression yang dibeli oleh advertiser pada sesebuah blog itu bergantung pada traffik blog tersebut.Lagi tinggi traffik blog tersebut mungkin akan menarik advertiser untuk letak bil iklan (impression).

Metered earning – Himpunan ataupun jumlah nilai kempen buffered yang telah tamat tarikhnya.

Bila kita dapat buffered apa yang penting adalah kita dapatkan traffik sebab earning buffered bukan macam kempen ads biasa dimana nilai earning ditentukan melalui klik sebab buffered bukanlah satu kempen CPC (cost per click).Dan biasanya nilai earning dalam buffered ditentukan melalui nilai impression yang diberi oleh advertiser.Mungkin 1000 or mungkin 10000 bergantung pada traffik blog tu.Kalau ada klik pada kempen buffered itu maka ia adalah Bonus CTR iaitu 0.2% dari nilai buffered.Jadi bila buffered ni dah habis dan tamat impression nilai buffered earning akan dicampurkan dengan nilai CTR so bertukar menjadi metered.

Mak aiyh panjang berjla dah.Sekarang korang faham tak apa itu buffered apa itu metered.Bila korang dah faham kan so boleh saya proceed ke acara yang seterusnya iaitu cara2 untuk dapatkan buffered.Korang boleh fahamkan kat [sini] ataupun kalau tak faham saya terangkan lagi sekali.Apa yang penting dalam mengejar impian korang mendapatkan buffered ialah :

1) Update Survey Profile

Ni adalah profile korang sebagai Nuffnangers.Advertiser akan tengok benda ni dulu.Untuk korang menarik perhatian diorang supaya tabur zakat kat buffered earning korang perlu tulis something yang best2 pasal diri korang.Apa yang membuatkan korang unik dari orang lain.

Nak update profile survey macam ni :

Dashboard -> Edit Survey -. tulis apa yang korang suka

2) Update Blog Survey

Yang ni kedua terpenting.Benda ni menetukan hala tuju buffered tu ke arah mana.Adakah mencapai sasaran Perdana Menteri ke Wawasan 2020 ke tak.Dalam survey ni korang kene pilih betul2 apa yang ada dalam blog korang.Kalau korang banyak tulis pasal makanan maka pilihlah food dan kalau korang banyak tulis pasal personal pilih personal.Jangan pilih ikut mood dan ikut suka sebab kalau tak kena Niche macam mana advertiser nak kasi korang buffered.

Nak Update Blog Survey macam ni ;

Dashboard -> Blog manager -> Update Survey -> Jawab soalan tu

Tu dua yang penting.Lepas dah buat benda2 kat atas tadi silalah beramah mesra dengan blogger lain.Bila korang beramah mesra maka traffik akan datang ke blog korang.Tapi korang kenalah tulis something yang best2 barulah traffik tetap akan datang ke blog.

p/s :
– Sorrylah saya tak letak gambar sebab kom ni terlalu perlahan dan internetpun boleh tahan sampai saya yang penyabar ni boleh jadi incredible hulk.
– Yang penting kalau dah buat tak dapat jugak buffered anggap je tiada jodoh antara korang ngan buffered so cuba lagi mengorat advertiser sampai diorang cair.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Buat Duit Dengan Nuffnang, Buffered earning, Macam mana nak buat duit online?, nuffnang, Nuffnang tu Apa?, Suterablogger. Bookmark the permalink.

40 Responses to >TIPS : APA ITU BUFFERED EARNING & METERED EARNING

  1. Anak Perak says:

    >Banyak orang tanya kat forum soalan ni.boleh jadikan panduan dan pedoman. bagus, penjelasan yg cukup jelas. kalau tidak faham lagi,tny bean lg yer.

  2. >:) tetiba teringin nak tahu contoh edit survey yang paling berkesan hingga menyebabkan di dapat buffered.. sebab ramai gak update survey tak tak dapat2 gak kan…

  3. Encik Tikus says:

    >anyway thanx for the information

  4. >encik bean..thanks a lot….chili crab 1 tuk encik bean… ^_^

  5. BeaN MorENo says:

    >anak perak – hoho…aku tulis apa yang aku tau je bro…hak3

  6. BeaN MorENo says:

    >dni – ayat tu bergantung pada kekreatifan blogger tuh…ayat kena power sikit

  7. BeaN MorENo says:

    >encik tikus – no prob

  8. BeaN MorENo says:

    >aida – hehe awak ke yang tanya ingatkan sape taid…no hal ilmu kena kongsi

  9. >hehehe..yelah..shhhh…kantoi kat situ kan…

  10. BeaN MorENo says:

    >aida – hahaha…

  11. Matjoe says:

    >susah beb nak dpt buffer, dulu semua nuffnang hidup. skng dh byk yg mati…

  12. BeaN MorENo says:

    >matjoe – blogger dah makin ramai so sape rajin dia dapat lah

  13. Hizami Rahim says:

    >info yang hebat.;)

  14. Sharinginfoz says:

    >thanks for sharing….. seronok kan dapat buffered earnings ads My 30th Buffered Earnings Ads

  15. BeaN MorENo says:

    >hizami – hehe..biasa2 je…tu je pun yang aku tau

  16. BeaN MorENo says:

    >sharinginfo – hoho…seronoklah jugak

  17. Anne Boleyn says:

    >thanx for d in4 mr.bean. da faham sikit kot. btw, brape total yg diorang nak dlm sehari. I mean…total unique visitor. kata lg banyak trffic..mkn de possibilty diorng ltk iklan kan..

  18. BeaN MorENo says:

    >anne boleyn – hm…susah nak jawab soalan tuh…sebab itu pilihan advertiser tapi utnuk selamat better kita cari and maintain at least >150 so ada chance sikit

  19. redfingger says:

    >aku x penah dapat buffered pun bean…hahahaha…sadis tol…

  20. BeaN MorENo says:

    >red finger – ko jarang update bob…cuba ko rajin skit je…mesti dapat

  21. >wah ! sangat berguna lah info nih!baru jelas beza metered dengan buffered..faham2. :)*cepat2 pegi update survey kat nuffnang.. =)

  22. hans says:

    >bila lah nak dapat buffered earning balik

  23. BeaN MorENo says:

    >cik ikan – hehe…cepat2

  24. BeaN MorENo says:

    >hans – esok dapat lah tu…

  25. BeaN MorENo says:

    >aida – uiks terharu Mawi saya dibuatnya

  26. miss hav0c says:

    >bean good job muahaha aku tak tau mende2 pun psl mende alah ni..

  27. BeaN MorENo says:

    >miss havoq – tak tau lah kena kasi tau kan…hak3…dulu sayapun langsung buta benda2 nih…

  28. mizzura says:

    >thanx for that simple explanantion on buffered earning..sbb sudah byk kali bc explanation blog org tetap tak faham…kepala donga betul saya ni..🙂

  29. >good info. hehehhe. btw, malam nie ke semua blogger kumpul rmai2 tgok movie tu. alamakk. dah la nak gi dating kat mid arini.hahaha

  30. aSmiDar says:

    >eda buat sume kat atas tu terus dapat BEmmg menjadi..tapi nak tnya pasal matered erning tu..knape die boleh jadi meetered erning??padahal baru 0.48 sen je..huhu

  31. BeaN MorENo says:

    >eda – jawapan da simple je…Sebab traffik sebelum ni kurang…BE dia bergantung pada traffik lepas…Bila taffik lepas tnggi advertiser akan bagi imression banyak…sebab BE bergantung pada total impression bukan click

  32. xaty says:

    >thanks for the info🙂

  33. kella says:

    >erk nak tanya boleh.. dekat dashboard, takde pun edit survey? mana nak dapat tu? tq..

  34. N@SIQUE says:

    >thanz share info sbergini~~~suka bangat,,:)

  35. BeaN MorENo says:

    >xaty – thanks…kongsi ilmu kan bagus

  36. BeaN MorENo says:

    >kella – mesti ada

  37. BeaN MorENo says:

    >nasique – hehe sama2

  38. >Thanks for info bro…Alhamdulillah..Al-Faqir baru je dapat BE yang first malam td…tue pun lepas x sampai sebulan join Nuffnang..Thanks nuffnang…:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s