>METAFIZIK : PERLUNYA MEMAHAMI DIRI SENDIRI

>


Hye guys,kebosanan tahap melampau lah hari ni (hari2pun ko bosan Bean).Semakin hari semakin bosan dan saya tak tau apa puncanya.Sampai melibatkan idea saya untuk menulis.Tu yang asyik2 keluar tips je sebab idea di”block” oleh ketidaksedapan hati nurani (fuyooo!kalau cikhel baca mesti dia cakap saya poyo).Bila dah bosan mulalh keluar status pelik2 kat FB.Saya masih tak selesa bila blogspot tukar style preview blog.Owh tolonglah berikan saya semula cara yang lama.


Dah lama saya tak buka topik metafizik.Bukan apa saya tak nak bukak sebab takut tersalah cakap then oorang salah faham.Ok hari ni saya nak cerita salah satu konsep metafizik yang kita patut amalkan untuk dapat kegembiraan.Keyword dia adalah MEMAHAMI (agak2 keyword ni boleh masuk listing hot tak kat google).Manalah tau kan boleh beat keyword pasal John Travolta ke tak pun keyword Bret Micheals yang tengah top sekarang kat Yahoo.Sape Bret Micheals?Dia adalah rocker (bukan starrocker) dan vosalist kumpulan Poison yang dulu mengalami Brain Hemorrhage Scare (apa ni eyh?).

Ok,memahami orang lain adalah satu benda yang sukar sebenarnya.Kenapa?Sebab dalam kehidupan kita berhadapan dengan pelbagai jenis manusia yang mempunyai pelbagai jenis perangai.Ada yang panas baran dan ada yang penyabar.Ada yang berterus terang dan ada yang putar alam.Cakap memang senang,tapi nak buat susah.Tapi kalau kita positif kita sepatutnya kena faham apa yang berlaku.

Benda pertama yang kita kena faham ialah diri kita sendiri.Sebab diri kita adalah penentu arah tuju hidup.Kalau kita sendiri tak faham diri kita takkan nak suruh pak imam fahamkan.Bila kita faham diri sendiri kita akan tahu apa yang kita nak dan nampak jalan apa yang dituju.Dengan memahami diri sendiri kita akan dapat corak kehidupan kita dengan mudah.Bila kita dah tau apa yang kita nak maka kita dapat achieve apa yang kita nak.Maksudnya di sini kita kena tau kemahuan dan keperluan kita atau bahasa mudah tahu target hidup kita.

Macam saya target saya adalah nak ada kerja yang selesa,gaji tak besar sangatpun takpe dan juga dapat bagi semua orang happy.So untuk capai benda2 tu semua saya kena kaji diri saya sendiri dan tau apa kekuatan dan kelemahan yang saya ada supaya dapat saya perbaiki.Kalau saya nak kerja best tapi effort saya tak best maka kerja tersebut takkan jadi best.Sama jugak dalam blogging kalau kita takde target or just suka2 (bak kata ramai blogger2 lain) maka benda tu akan jadi kita je suka tapi kalau target kita nak orang baca apa yang kita tulis kita kana faham apa yang perlu kita buat untuk tarik orang baca apa yang kita tulis.Buatlah apa yang kita suka dan bukannya memaksa diri kita untuk menjadi orang lain.

Kesimpulannya tolong fahamkan diri kita sebab bila kita tak boleh nak faham diri kita dan tak tau apa yang kita nak keadaan tu akan menyebabkan ketidakselesaan pada orang sekeliling kita.Dan mulalah kita akan terasa macam kita hidup kat dunia ni sorang2 je tanpa berteman.

p/s :
– Ramai orang yang masih tercari2 siapa diri dia tapi suka sibuk2 nak tau pasal orang lain
– Saya suka lagu ni sebab lirik dia mengingatkan kita supaya enjoy life kita :


About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Artis, Fahami, Lenka, Life, Metafizik, Metaphysic, Suterablogger. Bookmark the permalink.

30 Responses to >METAFIZIK : PERLUNYA MEMAHAMI DIRI SENDIRI

  1. edda(",) says:

    >diri kita tetap terbaik wok! huk

  2. fyna says:

    >bgos la ko nie bean….(beb,ko blum jd follower aku lg e?)

  3. BeaN MorENo says:

    >edda – ya betul…kita adalah terbaek bagi diri kita tapi bukan orang lain

  4. BeaN MorENo says:

    >fyna – apa yang bagus…dah aku dah jalankan tanggungjawab

  5. fyna says:

    >bean : hehhehe…bgos sbb ko bgos la.. (ape aku merepek nie..)

  6. BeaN MorENo says:

    >fyna – hoho…ko dah masuk blog bono ke blom..gi support die plak…hak3

  7. fyna says:

    >bean : bono?hehehe..aku x taw la dier ader blog..meh cnie url die…kompem kene support mmber masing2 nie…

  8. BeaN MorENo says:

    >bonboncit.blogspot.com

  9. fyna says:

    >bean : bono?hehehe..aku x taw la dier ader blog..meh cnie url die…kompem kene support mmber masing2 nie…

  10. encik tikus says:

    >tetibe entry kali nih bagus pulak ! haha,

  11. >diri ni sangat beharga..hehe..betulla bean..kene kaji diri sendiri kn..naru la nk kene kaji diri orang lain..macma aku nak kaji petisuare xkatam2 lagi…ade je bnde pelik baru mncul

  12. BeaN MorENo says:

    >encik tikus – owh selama ni tak bagus la eyh…hak3

  13. BeaN MorENo says:

    >hentak berlipat – memahami wanita itu satu benda yang unik.aiensepetpun merupakan satu ciptaan unik.payah gila nak faham…hak3

  14. ~ ReD ~ says:

    >memang payah nak faham wanita sebab wanita ni sangatlah DETAILS dalam segala hal.watch out! muehehe ;p

  15. helena's says:

    >saya sedih!!bean sedih bean!tp kamu tetap poyo🙂

  16. Sendra says:

    >apa yang aku simpulkan untuk entry kau ini ialah,kita selalu memandang apa yang orang ada,tapi kita selalu terlupa pandang apa yang kita ada..boleh tak macam tu bean?

  17. BeaN MorENo says:

    >red – hahaha…itu memang betul saya nampak.memang detail sampaikan tersalah letak botol kicappun tal boleh…hahaha

  18. BeaN MorENo says:

    >cikhel – kadang2 poyo itu perlu…ari2 sedih apa lah nak jadi

  19. BeaN MorENo says:

    >sendra – haaah…memang betul…kita selalunya suka tengok apa yang ada pada orang lain tapi tak nak tau apa yang ada pada kita

  20. fyna says:

    >ala biase la..kdgn2 aku pown x phm ngn diri aku nie..adehhh…

  21. BeaN MorENo says:

    >fyna – ko memang ada konflict identity

  22. suhaisweet says:

    >Hi there..1st time see ur blog..nice entry and love ur pics too.visit me if free huh..;)

  23. fyna says:

    >huh…taw xpe….

  24. SyuQ says:

    >hya kita yg memahami diri kita sendiri:-)

  25. BeaN MorENo says:

    >suhaisweet – thanks a lot for dropping by…

  26. BeaN MorENo says:

    >fyna – memang tau sgt

  27. BeaN MorENo says:

    >syuq – haah..tapi ibupun akan mngerti jua…

  28. fyna says:

    >hhehehhe:-P

  29. >kalu lah mak ayah aku paham aku cmne kan senang .

  30. BeaN MorENo says:

    >aus – kenapa takkan diorang tak faham…hak3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s