>TIPS : IDEA BEAN MORENO UNTUK BUAT ENTRI

>


Adus mengantuk pulak nak tunggu waktu balik.Biasalah orang makan gaji memang macam ni.lagi2 bila dah takde hati nak kerja dan akan berpindah.hoho…Bila perkataan yang start dengan huruf M di hadapan mula membelengui kepala otak syaitan mula menggoda lagi2 bila hari dah hujan.Wah amat seronok kalau dapat tidur dengan penghawa dingin Panasonic ni.

Entri Project Alpha dah submit harap2 tergolong dalam orang yang beriman…ooops terawal (fulamak Bean Moreno dah pandai pangkah perkataan lah).Saya tau korang kalau sehari tak dapat tips dari blog ni memang korang takkan masuk kan.Asal tengok je kat GB suterablogger keluar tips memang berduyun tiba.hak3 takde lah saya just gurau2 je.Oklah hari ni saya nak share macam mana nak buat entri selain daripada baca entri orang lain or surat khabar.

Biasanya kalau saya takde idea or memang orang cakap mati katak saya akan cuba buat entri dengan baca komen2 yang korang bagi untuk entri lepas.Ada jugak beberapa entri yang saya buat memang idea tu datang lepas baca komen untuk entri lepas2.Contohnya macam entri [ini].Saya dapat idea lepas dapat komen dari blogger nama dia Lumut.So kredit kat dia sebab tanpa komen dia memang saya ketandusan idea untuk tulis entri.

Persoalannya ialah adakah kita baca semua komen2 yang readers baca ataupun sekadar tengok je pastuh reply ntah apa2 ntah then buat tak tau.Kita kena fikir positif dan anggap semua komen adalah penting.Setiap orang ada pandangan dan perspektif (wah bahasa Astro Awani la plak) sendiri.Tak semestinya saya suka pakai Renoma semua orang pun akan pakai Renoma.Ada yang suka Crocodile dan mungkin juga ada yang suka Hush Puppies.So citarasa tak sama.Saya suka kalau ada komen yang memintak saya untuk mebetah.Komen yang boleh buat saya kepanasan untuk cari idea.

Dulu saya memang jenis ignore je komen2 readers dan jawab pun hanya untuk puaskan hati readers dan hati sendiri.Tapi lepas Hazzy kasi komen saya terfikir komen juga boleh generate idea.Ini satu benda yang memang kebanyakan kita terlepas pandang.Ini just apa yang saya fikirlah dan mungkin takkan sama dengan korang.Mungkin bagi korang komen dari blogger or readers lain tak penting.Kira takde apa sangatpun kan.Kalau dapat komen pun just simpan tanpa reply.Lepas tu bila loyal readers hilang baru nak cakap :

Apa salahku,apa salah ibuku…Hidupku Dirundung pilu…”

So dalam blogging ni banyak benda or element yang korang kena pandang baru orang lain akan pandang korang.Kalau korang cakap tulis blog ni just saja2 dan takde niat LANGSUNG nak duit or traffik sila “ignore”kan entri ini.Lepas tu kat blog tu jangan lah sibuk2 letak iklan.Macam saya,takde pulak saya cakap tak nak duit just saya tak tumpu sangat.Dan bagi saya kalau korang cakap korang buat blog tak nak popularity langsung,sila jangan check traffik analytic kat Nuffnang tu.Sebab orang yang tak nak popularity tak kisah pasal traffik dia.Ada faham?

p/s :
– Mak aiyh entri cecah lantai pulak.Ni dah kene penyakit cikepal lah ni…hak3
– Tak balas komen umpama kita hantar SMS kat awek tapi awek tu tak reply so apa maksudnya?

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Bloggers, Blogging, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

16 Responses to >TIPS : IDEA BEAN MORENO UNTUK BUAT ENTRI

  1. encik tikus says:

    >Uish mendalam entry kali nih ..

  2. BeaN MorENo says:

    >encik tikus – hak3…mana ada biasa jelah…perli diri sendiri sebenarnya…hoho

  3. BeaN MorENo says:

    >lt fdanialz – hehe…mesti kene positif

  4. >.da makan ubat eke lum bro ;p.tu la, mkn piza x ajak.kn da buat entry cecah lantai.ekekekke!

  5. BeaN MorENo says:

    >fateha – hak2…saya masih sihat…

  6. Hizami Rahim says:

    >ahha.ya.kadang kadang reply komen.tp tak serius sgt.;)

  7. hans says:

    >yupsalang2 dapat duit so okay jercuma more to menulis lah kannak dapat duit kalau orang xbaca blog kita pun xguna juga

  8. ~ ReD ~ says:

    >terus sambung nyanyi lagu cari jodoh tu.heherasa kecik je hati kalau kita SMS kapel kita, tiba2 tak balas.. isk3…camtu lah rasanya commenter kita bila komen tak dibalas dek author..huhu

  9. HiGHNeSS FiQ says:

    >salam..hehe..sopan x??haha..bkn xde idea tu mati kutu ke??kalo xsilap mati katak tu mati yg sia2..hehe=))

  10. lizz says:

    >huhu.im trying my best utk jawab semua komen2 readers. tapi, kadang2 terskip jugak.😦

  11. BeaN MorENo says:

    >hizami – kene serius dong

  12. BeaN MorENo says:

    >hans – sebab tu penulisan amat dititik beratkan

  13. BeaN MorENo says:

    >red – nasib baik kita nampak…kalau tak?

  14. BeaN MorENo says:

    >fiq – adus silap pulak…hak3

  15. BeaN MorENo says:

    >lizz – biasalah mahusia memang kadang2 tak dapat puas kan hati yang lain kan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s